Elhunyt Greminger János


A magyar sportélet egyik kiemelkedő személyiségét gyászoljuk. Versenyzőként sportága legjobbja, nemzetközi klasszisa volt. Vezetőként sokoldalú szakmai felkészültségével, korrektségével köztiszteletnek örvendett.
Barátai, játékostársai „Csőrös” néven szólították a Szegedről elindult sportembert. Tehetsége a Bp. Honvéd később sokszoros bajnokcsapatában bontakozott ki. Az alig 180 centiméter magas kosaras technikai tudásával, különleges irányítókészségével  az óriások közül is kiemelkedett. A válogatottban 239 alkalommal játszott. Három olimpián szerepelt, vezéregyénisége volt az 1955-ben Európa-bajnokságot nyert magyar csapatnak, az Európa-válogatottban is szerepelt.

Négy téli olimpián vezette a magyar csapatot, a MOB tevékeny tagja volt. Versenyzői pályafutása és sportvezetői tevékenysége elismeréseként több magas kitüntetésben részesült.

Egykori edzőnk, Gyímesi János Ti, 55-ösök című könyvében a következőket írta róla:

 „Versenyzőként és vezetőként csak dicsőséget szerzett a hazának. Mi kosarasok büszkék lehetünk, hogy évtizedeken keresztül Páder Jánossal, tisztelt edzőjével együtt ők voltak a magyar sport irányítói. Greminger János hajszál híján bekerült a nemzet 12 legjobb sportolója közé. Nekünk így is a nemzet sportolója, a magyar kosárlabda talán legnagyobb egyénisége.”

Forrás:    www.mob.hu
    Gyimesi János: Ti, 55-ösök (Legendák a magyar kosárlabdázás aranykorából)

forrás:Zalakerámia ZTE KK;Jóna István

Megosztás