Farkas Attila Szkopjében képviseli hazánkat és Zalaegerszeget

Lassan a végéhez közeledik a B divíziós U 18-as fiú kosárlabda Európa Bajnokság Szkopjéban. Csapatunkat Farkas Attila képviseli a kontinenstornán, ami a tehetséges fiatal játékosnak nagy megtiszteltetés. A válogatottat Forray Gábor irányítja.

Hogy alakult a felkészülés, mitől meddig, hol, edzőmeccsek...

-A felkészülés június16-án kezdődött 20 játékossal. Voltak, akik később csatlakoztak és kétszer volt 4 emberes szűkítés a második szűkítés utáni napon indultunk (júl.25) az EB helyszínére. Játszottunk 2-2 meccset a szlovénekkel (2 vereség), lengyelekkel (2 győzelem). A szlovének ellen ketté volt szedve a csapat a nagyobb létszám miatt ott léptem először pályára a válogatottnál és szerintem jól teljesítettem. Lengyelek ellen nem játszottam, mert sérülés miatt ki kellett hagynom másfél hetet. A felkészülést Kecskeméten kezdtük és két hét után Székesfehérváron folytattuk. Voltunk a magyar - litván meccsen is.

Mit éreztél, amikor beválogattak az utazó keretbe? Mit jelent ez számodra?

 - A felkészülésre kapott meghívónak is hihetetlenül örültem, mivel még sose hívtak ezelőtt. Erős mezőny volt, szóval nem mindenkinek volt biztos helye a csapatban, de amikor megmondták, hogy maradok az egyben megnyugtató és eufórikus érzés is volt. Ez nekem nagyon nagy dolog, hiszen képviselhetem Magyarországot egy nemzetközi versenyen.

Milyen a csapat, milyen szereplést várnak tőletek?

- Nagyon jó a társaság, és ha egymásért harcolunk, bárkit meg tudunk verni. Vannak, akiknek nagyobb szerepe van a játékban, mint másnak, de az alapelvárás a küzdés és a harcosság és fegyelmezettség, ezt követik a taktikai elemek. Ha ezeket a legprecízebben próbáljuk végighajtani és meg is csináljuk, akkor elégedettek lehetünk. Célunk az A-divízióba való feljutás. Szkopjéban minden csapat méregeti egymást és a legjobb szereplésre törekszik.

A felkészüléskor Kovács Benedek Máté is a kerettel tartott, de őt nem válogatta be a szakmai stáb az utazó keretbe. Benedek egy évvel fiatalabb korosztályhoz tartozik, így a következő évben már meghatározó tagja lehet a válogatottnak. 

Válogatottunk a B jelű csoportban szerepelt és a csoportmeccsek után:

Ausztria –Magyarország 63-61
Magyarország-Grúzia 87-74
Azerbajdzsán-Magyarország 55-64
Magyarország-Észtország 69-88
Magyarország-Belgium 58-81

a negyedik helyen végzett s így a 9-16. helyért küzdhetett tovább. Az első helyosztón a kemény védekezéséről híres norvégok ellen nyertek a fiúk 99-67-re. A folytatásban Bulgária következik augusztus 4-én 12 órakor. 

fotó: fiba.com

2018. augusztus 3. Zalakerámia ZTE KK /Jóna István 

Megosztás