Fontos döntéseket hozott az MKOSZ

Több fontos kérdésről tárgyalt és döntött a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöksége soros ülésén. 

Az elnökség a női és a férfi A-csoport jövőévi versenykiírásáról határozott. A vírushelyzet ismeretében két kezdési dátummal, október 3-mal és október 31-gyel kalkulál a szövetség.
Ha elkezdhető a bajnokság október 3-án, akkor a férfiaknál rövidített középszakaszt terveznek kevesebb mérkőzéssel, ha csak a későbbi időpontban indulhat a bajnokság, akkor nem rendeznek a következő szezonban középszakaszt. A rövidített középszakasz azt jelenti, hogy az 1-3. helyezettek, a 4-6. helyezettek, a 7-10. helyezettek, valamint a 11-14. helyezettek játszanak egymással oda-vissza. Ez a korábbinál kevesebb játéknapot jelent.

A szövetség a csapatok nemzetközi szerepléséről is döntött

A női legfelsőbb osztályban a tavalyihoz képest különösebb változás nem lesz. Tárgyalt az elnökség a klubok nemzetközi szerepléséről. Mivel jogilag nem lehetett lezárni a 2019/2020-as bajnokságot, így az elnökség az elmúlt három szezon bajnoki szereplése alapján állította fel a sorrendet a csapatok között. Ennek megfelelően a nőknél a Sopron indulhat az Euroligában, a Diósgyőr az Euroliga selejtezőjében, míg Szekszárd, a ZTE, a Győr, Cegléd és a PEAC nevezhet a Női Európa-kupába.
A férfiaknál a Falco KC Szombathely a Bajnokok Ligájába nevezhet, míg a Körmend és a Szolnoki Olajbányász kap lehetőséget a szereplésre a Fiba Europe Cup-ban. Mindennek feltétele, hogy a Fiba is jóváhagyja a Magyarországnak jutó, tavalyi indulási jogok számát.

A kijárási korlátozás vidéki eltörlése ellenére óvatosságra int a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöksége. Az MKOSZ korábbi döntését a válogatott és egyéb szakmai programok 2020. május 31-ig történő felfüggesztéséről fenntartja, és a csapatoknak sem javasolja, hogy megkezdjék a szervezett edzéseket.

Egyelőre tehát csak a lehetséges időpontok vannak meg, a mérkőzések rendezésének módja, körülményei még a jelenlegi helyezt megoldásától függenek. 

2020. május 5. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás