Gazsi, az „erőművész”

Gáspár László, vagy ahogy Egerszegen mindenki ismeri, Gazsi a Zalakerámia ZTE KK erőnléti edzője. Manapság már teljesen természetes, hogy a kosarasoknál is dolgozik ilyen szakember, de azért ez nem volt mindig így... A kezdetekről, valamint a tíz évvel ezelőtti csapat sikerének titkáról is beszélgettünk Gazsival, az XXL Fitness-Wellness Központ vezetőjével. 

- Én voltam az egyik első erőnléti edző az országban kosárcsapatnál, 2009-ben ez még nem volt divat. Olyan edzésprogramot sikerült összerakni, ami elég magas intenzitású edzéseket foglalt magában. Mivel a játékosok partnerek voltak és gyorsan adaptálódtak ehhez az edzéshez, azt fokozatosan még tovább tudtuk fejleszteni. Sőt, a bajnokság közben sem álltunk le és hiába jöttek a sikerek, a szezon közben tovább növeltük az intenzitást és a szintet. Mivel a rájátszásban 3:0-al jutottunk tovább két alkalommal is, ezt az időt is ki tudtuk használni komoly erőnléti edzésekre. Ez a befektetett munka iszonyatosan jól kamatozódott mérkőzéseken, az utolsó negyedekben mindenkit „lezúztunk”. Ha nem nyertük meg a meccset a meccs első felében, akkor az utolsó negyedben kondícióban múltuk felül az ellenfeleinket, akik egyszerűen elfogytak. Jó példa erre a kupadöntő, ahol a Falco egyszerűen nem bírta tartani a lépést a kondinkkal sem. Pihentebben jó döntéseket tudtak hozni a fiúk és a sérülések is nagyrészt elkerülték a csapatot. Parádés volt ez az időszak, örömmel emlékszem vissza rá.
 

Gazsi 2009-ben az XXL bejáratánál


Hogy jött ez a megkeresés?

- Völgyi Petivel már régebb óta ismertük egymást, aztán amikor 2008-ban idekerült, megkeresett, hogy van egy szisztémája, amely szerint edzéseket tart a bajnokságra való felkészülésben. Ez súlyzós edzéseket is tartalmazott, így megkérdezte, tarthatná-e a csapat az XXL-ben ezeket a tréningeket. Kezdetben ő vezette ezeket a gyakorlatokat, aztán 2009 tavaszán elkezdtünk egyre többet konzultálni a témában, hogyan lehetne még sikeresebbé tenni a kondis gyakorlatokat. Felmerült a közös munka lehetősége, amit szerencsére a vezetőség is nagyon pozitívan fogadott. 2009 nyarán velem kezdte el a csapat az erőnléti edzéseket, s Petivel és Putesszel együtt alkottuk az edzői stábot. Bár folyamatosan egyeztettünk, nagyon sokat jelentett, hogy Petitől szabad kezet kaptam. Már a Göcsej Kupán és a felkészülési meccseken is lehetett sejteni, hogy bíztató lesz a szezon, s nekem is jó visszajelzés volt, hogy az addig befektetett munka megéri, s emiatt méginkább motiválttá váltam. 
 
 

A 2009-es felkészülési időszaknak már aktív részese volt Gazsi is

Tóth Ádám említette, hogy különleges módszerrel sikerült lefogynia.

- Amikor kimentünk a futópályára 2008 nyarán – még csak a magyar mag volt itt – és megláttam Ádit, igencsak elképedtem. Olyan volt mint egy kis medve, legalább 120 kilósan... Egy percnél többet nem tudott futni, szinte nem kapott levegőt, majd’ összesett. Innen kezdtünk el szisztematikusan dolgozni, futómozgásokkal, erősítésekkel, ő is nagyon partner volt ebben. Látta, hogy mindenki kemény melót végez, így nem hagyhatja el magát. Lépésről lépésre sikerült felépíteni, rengeteget leadott és olyan kondiba sikerült hozni, hogy komoly hasznára volt a csapatnak. Fizikuma már akkor is kiemelkedett a mezőnyből.
 

Tóth Ádám hatalmas melót tett a fogyókúrába – megérte!

Ha jól tudom, nyaranta azóta is sokat dolgoztok együtt...

- Ádámmal megmaradt ez a kapcsolat. Egyre tudatosabb sportemberré vált, válogatott lett és véleményem szerint ma Magyarországon a legjobb centerek egyike. Nyaranként mindig jön hozzám amikoz hazajönnek Egerszegre és közösen készülünk, nagy büszkeség nekem, hogy válogatott szintű játékosnak segíthetek folyamatosan. 
Hogy emlékszel a külföldiekre? Rendkívül jó mentalitású amerikaiakat fogtunk ki ebben a szezonban. 

- Valóban, fontos része volt a sikernek a légióskontingens. Kyle Wilson nagyon szerény, de roppant tudatos csapatember volt, akiről csak pozitívumokat tudok mondani, nemcsak a pályán, de edzéseken is 100%-ot adott bele mindig. Louis Hinnant egy bohémabb, közvetlenebb ember volt, aki az edzésritmust felvéve egyre jobb fizikális állapotba került és nagyon sokszor ő bíztatta a többieket a nehéz időszakokban. Calvin Watson szuperatléta volt, olyan rugókkal, robbanékonysággal és adottságokkal, amit nem nagyon láttam a későbbiekben sem... Ő rapszodikusabb volt, de jól vette az akadályokat. Nála arra kellett figyelni, hogy ne sérüljön meg, mert egyébként bombasztikus erőnléti állapotban volt, de egy picit azért dolgoztunk azon, hogy ez kicsúcsosodjon a ZTE-nél töltött időszak alatt. Chad Timberlake nagyon pozitív ember volt, remekül vette fel a ritmust és elfogadta, hogy hol a helyes és mindent megtett a csapatért. A kupadöntős alakítása kiegészítő emberként roppant fontos volt a győzelemben, jó mentalitású srác volt. Extra adottságai voltak és jó fizikális állapotban is érkezett, nagyon szerettem vele dolgozni. 

 

A légiósokra sem lehetett panasz

Sok csapatépítő eseményen vettél részt a fiúkkal. Milyenek voltak a pályán kívül?

- Ez szintén a siker egyik esszenciája volt. Olyan emberi viszonyok alakultak ki ebben a csapatban, ami arra predesztinálta, hogy győztes legyen. A magyar fiatalok, akik a ZTE utánpótlásból együtt jöttek fel, nagyon összetartóak voltak eleve, jól tudtak angolul is, s ezekkel a pozitív egyéniségű külföldiekkel jól kijöttek. Peti személyisége és Putesz érzéke ahhoz, hogy kell felvidítani a társaságot, szintén sokat tettek hozzá. A vezetők is előszeretettel vettek részt a közös programokon, melyek remek csapatösszetartások lettek ezáltal. A karácsonyi Terrás bulik alkalmával mindenki megajándékozta a másikat és tényleg érződött, hogy nem csak mint játékosok vannak együtt, hanem mint emberek is élvezik egymás társaságát és szeretik egymást. Az, hogy ez egy igazi csapat volt, rengeteg plusz energiát hozott elő és minden helyzetben számíthattak egymásra. 
 

Nem véletlenül mosolyogtak a srácok már a 2010 februári csapatképen sem – volt ok a boldogságra

A bajnoki döntő utáni ünnepléskor hajnalig tartott a buli, s a piacon együtt olvastátok az újságot, amiben szerepeltetek...

- Már a hazaút Paksról is elképesztő volt, rengetegszer megálltunk és mindenhol ott voltak a szurkolók... aztán a Csarnokban meghallgattuk a ’We are the champions’-t, és csak utána jött a lényeg... A Dísz téren csodálatos ünneplésben részesített minket éjjel 3-kor az a hatalmas tömeg, persze, hogy senki nem akart hazamenni. Azt vettem észre, hogy a piacon esszük a hurkát és a kolbászt és már jönnek az első vásárlók, de még mindig tart az ünneplés... Olvastuk a Zalai Hírlapot és a Nemzeti Sportot, benne a sikerünkkel... Felejthetetlen este és éjszaka volt, kiráz a hideg, ha rágondolok... 

 

Gazsi a bajnoki trófeával a paksi öltözőben

 
Gazsi és a csapat a szökőkútban...
 

Több ezren várták a csapatot éjjel 3-kor a Dísz téren

 

„Odanézz, benne vagyunk az újságban...” 


 
Még hétkor is tartott az ünneplés: csoportkép reggel a piacon

Apropó, kolbász, a csapatból elég sokan imádták ezt a nem éppen diétás ételt 

- A táplálkozás fontosságáról persze már akkor is ejtettünk szót, de azt gondolom, hogy ettől voltak ők jó sportemberek, hogy tudták mindig a mértéket. Az ünneplésnél minden belefért, a nagyobb győzelmek után bármit lehetett enni. Óriási melót tettek bele ebbe az évbe és kiadták magukból a maximumot, így nem kellett visszafognunk őket. Akadt ebben a csapatban olyan ember, aki a pályán és az ünneplésben is mindent beleadott, de ez a jó csapat titka. Bejött az amerikaiaknak a magyar kaja és nagyon szívesen ették, de az adottságaik révén ebből sosem volt probléma. 
 

Hajnali mókázás az aranyéjszakán: „Akadt ebben a csapatban olyan ember, aki a pályán és az ünneplésben is mindent beleadott, de ez a jó csapat titka.”


Gáspár László kiemelte az edzői team együttműködésének gördülékenységét is, mely nagy hatással volt rá; valamint egy játékost személy szerint is megemlített. 

- Petivel és Putesszal remekül együtt tudtunk dolgozni, de Bárdos Lacit és Kelemen Petit is említhetném, mert a pozitív közeg, ami körülvette a csapatot, nagyon sokat számított a sikerben. Akiről még mindenképp szeretnék beszélni, az Trepi. Személyében volt egy olyan játékosunk, aki igazán vezér volt az öltözőben és ez is fontos szerepet játszott ebben a bajnoki címben. Tudta, mikor milyen hangnemben kell szólni a többiekhez és legidősebb játékosként igazi példakép volt és remek személyiségű ember. Nagy büszkeségem, hogy bár amikor ő idejött, említette, hogy már túl van pályafutása zenitjén és soha nem lesz olyan jó fizikális állapotban mint fiatalkorában; amikor viszont elbúcsúztunk és elköltöztek Egerszegről, elmondta nekem, hogy abban a szezonban érte el azt a fizikális állapotot, amire már gondolni sem mert volna. Akkora energiával bírta a meccseket végig, amiről nem is álmodott, ráadásul megúszta sérülés nélkül... Nagy öröm volt nekem ez a visszajelzés, hisz megfogalmazta, hogy profi körülmények között dolgozhatott velünk. 
       

Bajnoki reggeli a piacon: Trepák Zoltán ebben a szezonban volt fizikálisan is a csúcson – meg is lett az eredménye Gazsi munkájának

 

 

 

 

 

 

Gazsi azóta is a ZTE szakmai csapatának tagja, ő felel a játékosok fizikális állapotáért. 

- Ez volt a 11. szezonom a klubnál. Nagyon sokszor példálózom ezzel a csapattal a mostaniaknak is. Amikor az elmúlt években úgy éreztem, hogy nagyon kemény munkát tettünk bele és a játékosok is úgy érezték, hogy ez már a maximum a felkészülés során, akkor néha meg szoktam említeni, hogy a bajnokságot nyert csapat egész szezonban így edzett, ilyen intenzitással és fegyelemmel, mint ti egy-egy alkalommal... Olyan munkát végeztek, ami megmutatta, hogy a kemény munka gyümölcsöző – ez a csapat fizikálisan verhetetlen volt, senki nem bírta tartani vele a lépést. 
 

Gáspár László manapság is a kemény munkában hisz

Fotó: Seres Péter (zalaegerszeg.hu), Katona Tibor (Zalai Hírlap), Bálizs Zsuzsa 

Interjú Gáspár Lászlóval: Bálizs Zsuzsa

2020. május 23. Zalakerámia ZTE KK 
 

Megosztás