Győzni szeretnénk az örökrangadón

Vezetőedzőnkkel, Bencze Tamással, új irányítónkról, Justin Bibbinsről, valamint a 133. Körmend elleni mérkőzésről beszélgettünk. 

Manny Ubilla sajnálatos kiesésével október vége óta légiós-irányító nélkül léptünk pályára. Hosszas keresgélés után végül november végén sikerült szerződtetni a 23 esztendős Justin Bibbinset, aki a tavalyi szezont Gdanskban, Lengyelországban töltötte, majd október közepén Szerbiába igazolt. Bár jól ment neki a játék a szintén kék-fehérben játszó Mladost Zenumnál, a szerb első osztályból csapatunk hívására Belgrádból Zalába tette át székhelyét. Justin csapata legeredményesebb játékosa volt, a szerb bajnokságban a hetedik legtöbb pontot szerezte s asszisztok terén is a 7. helyet foglalta el; 18,5 pontos átlaggal, meccsenként 5,5 gólpasszt adva hat találkozón. 16 triplát süllyesztett el az ellenfelek hálójában, ennek köszönhetően háromszor is húsz pont fölé jutott, a Dunav ellen pedig egy assziszt híján dupla-duplát ért el, így mivel játékban van, nagyon bízunk abban, hogy a ZTE-nél is jó labdákkal szolgálja ki társait és gyorsítja támadásainkat. 

Másfél hete edz velünk Justin, akit nagyon vártunk Manny Ubilla kiesése után. Mik az első benyomásaid róla, s hogy látod, mennyire sikerült összecsiszolódnia a csapattal? Mennyiben lesz más a játékunk vele, mint Manny-vel volt?

- Pozitívak a benyomásaim Justinról: fiatalos, nyitott személyiség, aki kifejezetten szeretett volna Magyarországon játszani. Gyakorlatilag mindenben más, mint Manny volt; gyorsabb és bizonyos értelemben kreatívabb is. Első látásra nagyon alacsony – a hivatalos források szerint 178 centiméter magas, az egyetem alatt 173 volt, a szerk. - és emiatt lehet, hogy lesznek, akik megmosolyogják, amikor először látják, ám biztos vagyok abban, hogy a játékával rá fog cáfolni az előítélettel érkezőkre. Jól passzolja a centert, nagyon koncentrált, bedobja a középtávoliakat, s ami a legfontosabb: gyorsulni fog a csapat vele, hisz célul tűztük ki, hogy érkezésével gyorsítsuk a játékunkat. Eddig sajnos ilyen típusú irányító hiányában nem tudtuk kihasználni azt, hogy bár rendelkezünk olyan játékosokkal, akik képesek indulni; az eddigi meccseken hiába volt viszonylag sok szerzett labdánk és védőlepattanónk, mégsem voltunk túl gyakran gyorsindításra képesek és nem használtuk ki megfelelően azokat a lehetőségeket, amiket megteremtettünk magunknak. Tranzíciós játékban és labdafelhozatalban is gyorsulást várunk Justintól, amire remélhetőleg képes is lesz. Játékstílusunk így biztosan változik, remélhetőleg ereményesebb játékkal is párosul majd. 

Kicsit statikusabb játékosaink – Andriy és Szabó Zsolt – számára is pozitív lesz ez a változás?

-Saját érdekük, hogy felérjenek a támadásokkal, hisz így lesz lehetőségük labdába „rúgni”. Edzéseken elég sokat gyakoroljuk ezt, Justin érkezésével a tréningek is máshogy zajlanak, sokkal több a gyorsindítás-gyakorlás, centereink felkészítése érdekében. Úgy igazoltunk nyáron, hogy többen legyünk ezen a kulcsposzton, igyekszünk is sokat rotálni a fiúkat. A gyorsabb játék egyrészt szemre látványosabb, másrészt nehezebb is védekezni egy olyan csapat ellen, aki pörgősebben kosárlabdázik. A Körmend pont egy ilyen csapat, ám ők már a szezon kezdete óta ezt játsszák, előrébb is járnak. Nekünk még nem megy olyan szinten ez a fajta játékstílus, hiszen csupán két hete gyakoroljuk, de nagyon szorgalmasak a srácok, s a jó periódusunkban biztosan sikerül a gyakorlatban is megmutatni, mire készültünk az elmúlt időszakban. 

A legnagyobb rivális, a Körmend érkezik vendégként hozzánk – az örökrangadó következik szombaton. Ők 3. helyen állnak a bajnokságban, mi a 11. pozíciót mondhatjuk magunkénak, ám az érzelmi többlet miatt egyértelmű, hogy ez az a mérkőzés, amikor a tabellán elfoglalt hely semmit nem jelent. Mit vársz az összecsapástól?

-Győzelmet várok, végre teljes csapattal játszunk, egy ilyen találkozón nem is várhatok mást. Felfokozott állapotban várják a szurkolóink is a meccset, de mi is igyekeztünk elmagyarázni a fiúknak, hogy ez nem egy akármilyen derbi. Egy hete másról sem szólnak a napjaik, mint arról, hogy most kell megmutatni, mit tudnak. Ez A MECCS, amit nekünk – különösen hazai pályán – meg kell nyernünk. A 2017-es bronzmeccs óta nem győztük le itthon a Körmendet... Fel vannak készítve a gárda, a scout alapján összegyűjtött információkkal felvérzetve minden információt megkaptak Heinrich Robitól és tőlem. S hogy miért is fontos a győzelem? Hazai pályán még csak egyszer nyertünk, akkor is rendkívül nehéz volt. Várhatóan teltház lesz, szurkolóinkat pedig szeretnénk kiszolgálni – egyáltalán nem voltak elkényeztetve e tekintetben az idei szezonban... Nagyon bízom abban, hogy Justin érkezése hatalmas löketet ad a társaságnak, s a 6. emberként óriási löketet adni képes közönségünk támogatását is maguk mögött érezheti a csapat. Nagyon sokan szeretnék, hogy győzzünk és bízom abban, hogy ők lesznek többségben. 

7-2-es mérleggel, fontos idegenbeli skalpokat is begyűjtve (Sopron, Paks), a Falco után a legkevesebb pontot kapva áll a táblázaton 3. helyen a Körmend. Hogy látod ellenfelünket?

- Markáns résztvevői a bajnokságnak, akik csupán szoros vereségeket szenvedtek – Kecskeméten és Pécsen, ez a két csapat pedig remekül szerepel hazai pályán. Jó csapatuk vana vasiaknak, jó edzővel; a stílusukkal a nem túl türelmes csapatok ellen jók gyorsindításokban, és sok hibára tudják kényszeríteni ellenfeleiket. Az lesz a célunk, hogy akkor támadjunk röviden, amikor ritmusunk van, egyébként pedig dolgoztassuk meg őket, mert az 5-6. passz tájékán már hibáznak és ebből jó helyzeteink adódhatnak. Ehhez persze türelem és megfelelő passzkészség szükséges, ám bízom abban, hogy Justin érkezével bővül ez a repertoárunk. Erős csapat lesz az ellenfelünk, akik idegenben is tudtak nyerni, például Pakson, ami nem sok csapatnak fog sikerülni.  Sok fog múlni a védekezésünkön –ezen a téren is sokat kell javulnunk. Az a tervünk, hogy ott lihegjünk a nyakukon, kézen keresztüli, elsietett, emberről levő dobásaik legyenek a gyorsindítások és könnyű kosarak helyett. Meg kell akadályoznunk, hogy jó ritmust kapjanak el, mert abban kiválóak, hogy a gyors játékból eredményesek legyenek. 

Kikre kell különösen figyelnünk náluk?

-Irányítójuk, Turner hasonló magasságú, mint Justin, ő markánsan megszabja játékukat; valamint a négyesük, Varnado, aki szinte mindenhonnan veszélyes, alsó posztja is van. Ők ketten szinte minden meccsen jól játszanak, de nem feledkezhetünk meg Justin Edwardsról, akinek a képességeit ismerjük, illetve ötös centerük, Taylor is képzett játékos. A körmendi legendát, Feput mindenképp ki kell még emelnem, akinek ugyan idén annyira nem megy a játék, de ő az utolsó mohikánok egyike a csapatban, akinek ez a meccs emocionálisan sokat jelent és a ZTE elleni derbikre mindig felszívja magát. Ezért is fontos, hogy őt tartsuk kevés ponton, mert a körmendi közönséget ő alaposan be tudja hergelni – bár így sem kell őket félteni, hisz a teljes meccsen szurkolni fognak. Biztosan jó hangulat lesz, de minden bizonnyal a mi drukkereink lesznek hangosabbak és bízom abban, hogy támogatásunkkal a hátuk mögött le fogjuk tudni az ősi riválist hazai pályán. 

Az interjú második részét – melyben a csapat idei szereplése lesz az egyik téma – a jövő hét második felében olvashatják.

Interjú és fotók: Bálizs Zsuzsa

2019. december 7. Zalakerámia ZTE KK 

Megosztás