Horváth Balázs: „Életreszóló élményt kaptam!”

Horváth Balázs, vagy ahogy sokan ismerik Egerszegen, Bazsa nem csupán edzhetett 17 évesen a felnőtt csapattal az aranyévben, de bemutatkozhatott az NB I-ben is, nem is akárhogyan: rögtön egy triplát szerzett a Falco elleni 110-72-es gálaelőadáson.  
 


Horváth Balázs a ZTE egyik legsikeresebb idényében került a keretbe, U20-as bajnokként, s két aranyéremmel gazdagodott a szezon során. Az NB I/B Piros-csoportjában játszó MTK vezetőedzőjével beszélgettünk a 2009/10-es szezon emlékeiről.
- 10 év... Mondanám, hogy gyorsan eltelt, ami talán igaz is, de azért sok dolog történt a kupagyőzelem ünneplése óta. 30 éves lettem, megházasodtam, építkezem és a kosárcipőt edzői táblára cseréltem. Mivel a kosárlabda társadalom aktív tagja vagyok a mai napig és még remélhetőleg sok-sok évig az is maradok az edzői munkám miatt, talán még tisztábban tudom értékelni az akkoriban átélteket. 6-7 éves korom óta a kosárlabdával foglalkozok, Tóth Ádival együtt kezdtük el a játékot általános iskolás éveink elején. Végigjártam az összes korosztályt a ZTE színeiben, sok évnyi munka, edzésre járás, lemondás és alapvonaltól alapvonalig tartó futás után megadatott nekem az az élmény, amiért egész gyerekkoromban edzettem és dolgoztam. 
 

Ziccer a Sopron ellen

 

Milyen emlékeket őrzöl a Magyar Kupa döntőjéről?
-19 éves voltam, amikor felvételt nyertem a PTE PMMIK mérnök informatikus szakra, de éltem a 2 féléves passziválási lehetőségemmel, és így utólag milyen jól tettem! Gyerekkorom legmeghatározóbb éve volt, amikor lehetőséget kaptam fiatal játékosként abban a csapatban játszani, edzeni, ami Zalaegerszegen közel 20 éve nem látott sikert ért el és megnyerte a Magyar Kupát. 300-400 ember szurkolt nekünk Székesfehérváron, olyan volt, mintha otthon lennénk és látszódott, hogy azon a napon, azon a mérkőzésen, csak mi lehetünk a győztesek. 
 

Ünneplés a fehérvári öltőzőben: a kupával Tóth Ádám, tőle balra Horváth Balázs

Hogy élted meg, hogy kerettag lehettél?
-Életreszóló élményt kaptam és ezért hálás vagyok. Nagyon büszke voltam arra, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek, hiába voltam fiatal és kaptam kevés lehetőséget, én akkor is nagyon jól éreztem magam, hiszen részese lehettem egy ekkora sikernek. Úgy gondolom a sikerünk kulcsa két fontos dologból tevődött össze: az egyik a hierarchia volt; mindenki tudta mi a feladat az idősebb játékosoktól a fiatalabbakig, az edzőktől a vezetőségig, közös volt a cél és ezért mindenki nagyon sokat tett. A másik a csapatkohézió; ez volt az a csapat, amely hetente több alkalommal is összejárt, akár egy disznóvágáson a hegyen, akár egy kávéra a kávézóban vagy egy ebédre az étteremben. Azt gondolom ez az egyik kulcsa egy csapat sikerességének. Amikor megnyertük a kupát, már tudtuk, hogy jó csapatunk van, de még senki nem merte hangosan kimondani, hogy nagy eséllyel megyünk neki a bajnoki címnek is…

 

A csapat a döntőbejutást ünnepli – 14-es mezben Horváth Balázs

Kis Attila, a ZTE KK egykori utánpótlás-szakosztályvezetője – ma technikai vezetőnk - így vélekedett Balázsról 2009 decemberében:
„Horváth Balázs fizikálisan erősebb, mint korcsoportja; jó dobáskészséggel, megfelelő sebességgel és agresszivitással rendelkezik. Amiben fejlődni kellene, az a helyzetkiválasztás, passzkészség és repertoár, balkezes megoldások labdakezelésben és dobásban. Dobóstílusán is kellene egy kicsit változtatni, mert nem fent engedi el a labdát, hanem a mellkasa elől dob. Az U20-as csapatban egyértelműen vezéregyéniségnek kell lennie, amit helyenként már meg is old. Az idei szezontól azt várom vele kapcsolatban, hogy ha kihasználja az edzésmunka minőségét és mennyiségét, az ugrásszerű fejlődéshez vezethet az Ő esetében. De figyelmébe ajánlanám Jampi bácsi legendás mondását, hogy „pluszmunka nélkül nincs előrelépés”. Az, hogy Ő a felnőtt csapatnál edz, egy nagyon jó lehetőség a számára. Remélem, hogy élni tud vele, és nem elégszik meg a középszerűséggel.”
 

Edzőként

Horváth Balázs 2010-ben a PEAC-hoz került, majd két évvel később a PVSK NB I-es keretének tagjaként a Magyar Kupában a 4 közé jutott. Ezt követően a Bonyháddal megnyerte az NB I/B-t, majd újra a PEAC-ban pattogtatott. 2015-től edzősködik, előbb a PEAC NB II-es csapatánál volt vezetőedző, majd a Vasasnál az U20-as korosztály vezetőedzőjeként dolgozott. Az elmúlt szezontól az MTK NB I/B-s egyesületénél vezetőedzősködik. 

Fotó: Katona Tibor (Zalai Hírlap), Bálizs Zsuzsa

Interjú Horváth Balázzsal: Bálizs Zsuzsa

2020. május 8. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás