Húszéves barátság

Zalaegerszeg boszniai testvérvárosának, Zenicának nagy utánpótlásnevelő egyesülete  a Kengur, akikkel a ZTE KK immár húsz éve ápol baráti kapcsolatokat. Az együttműködés keretében részt veszünk egymás nemzetközi tornáin. A ZTE KK fiataljai számára a bajnoki rajt előtt nagyon hasznosak ezek a mérkőzések, sok tapasztalatot szerezhetnek, találkoznak a délszláv játékosokra, csapatokra jellemző harcos, önfeláldozó felfogással, megtanulnak alkalmazkodni hozzá és lehetőségük adódik arra, hogy ezt el is tanulják tőlük.

20 éves jubileumát ünnepelte idén a Kengur Kupa, az egyik legnagyobb utánpótlás rendezvény Bosznia-Hercegovinában. Ebben az évben hat kategóriában 46 csapat versenyzett, legtöbbjük természetesen a vendéglátó országból, de rajtuk kívül magyar, horvát, szerb és szlovén csapatok is voltak.

A jubileumi torna alkalmából a Zalakerámia ZTE KK az eddigi legnagyobb létszámú küldöttséggel képviseltette magát: a hat csapatunkban 73 játékos szerepelt, és a gyerekek szülei közül is közel ugyanennyien elutaztak Zenicára. Két régi játékos is a csapattal tartott: Stárics Kornél ügyvezetőnk és Ambrus Péter edző is járt évekkel ezelőtt Zenicán, akkor még utánpótlás játékosként.

A 20 éves barátság emlékére a hetven éves kora ellenére hihetetlenül energikus Enver Jahicnak, a Kengur egyesület vezetőjének és a torna fő szervezőjének emlékpólót is adtunk át.


Mérkőzéseink nagy részét a 2009-ben átadott, 6000 férőhelyes sportcsarnokban játszottuk, amely most is olyan, mintha vadonat új lenne. A mérkőzések szokás szerint nagyon hasznosak voltak. Némi öniróniával idézhetjük a sportolók igazságát: egy vereségből mindig többet lehet tanulni, mint egy megnyert mérkőzésből. Ez nem azt jelenti, természetesen, hogy ne nyertünk volna meccseket! Annak ellenére, hogy hat csapatunkból négy egy évvel idősebbek ellen játszott, minden csapatunk nyert mérkőzést.

Junior, kadett és gyermek korosztályban 8-8, serdülő korosztályban 12 csapat versenyzett. Legeredményesebben a gyermek „A” (U12) csapatunk szerepelt, akik ezüstérmet szereztek. Kiélezett, szoros mérkőzésen a házigazdákkal szemben maradtak alul. A csapat több játékosa is elismerést aratott teljesítményével. Közülük Gerencsér Botondot különdíjjal jutalmazták a rendezők. A gyermek „B” csapat, akik egy évvel fiatalabbak, a hatodik helyet szerezték meg.
A junior csapatunk az ötödik, a kadettek a negyedik helyen végeztek. 

A serdülőknél a 2004-es csapat negyedik, a 2005-ös hetedik lett. A 2004-es csapat előkelőbb helyen is végezhetett volna, de két játékosuk, Hegedüs Brúnó és Csuti Kornél a korosztályos magyar válogatott tagjaként vett részt egy nemzetközi tornán, Makkos Dávid pedig a két évvel idősebbek között játszott ezúttal. 

Azt is érdemes megemlíteni, hogy boszniai utazásaink során a játékosaink megismerkedhetnek egy olyan kultúrával, amely jelentősen eltér a magyartól, hiszen Bosznia-Hercegovina lakosságának nagy része muzulmán. Nem is csoda, hiszen ők 450 évig voltak török uralom alatt, amely csak a 19. század utolsó évtizedében ért véget. Érdekes, hogy kapcsolatuk ma is jó Törökországgal. A torna időbeosztása azt is lehetővé tette, hogy egy busznyi játékosunkkal kirándulást tegyünk Szarajevóba. Amellett, hogy sétáltunk a városközpontban, az 1914-es merénylet helyszínén és a bazárban, végigjártuk a Svrzo-ház helyiségeit, ahol az eredeti, 16-17. századi berendezési tárgyak között sétálhattunk. Jártunk a régi tanácsházán (Vijecnica), amely a boszniai osztrák-magyar korszak örökségei közül talán a legimpozánsabb épület. A kívül-belül káprázatos díszítésű épület felújítása nemrég fejeződött be, miután a délszláv háború során gyújtóbombákkal szinte teljesen elpusztították. 

A legkülönlegesebb élmény mégis az Európa legnagyobb dzsámijában tett látogatás volt. A Gázi Huszrev bég által építtetett dzsámiban egy igazi imám, vagyis muszlim pap kalauzolt bennünket. Nemcsak a dzsámit mutatta be, de az iszlám vallásról, szertartásokról is beszélt, ráadásul élvezetesen és érdekesen. Sőt, még egy imát is énekelt előttünk, arab nyelven. 
Sem Szarajevó, sem Zenica nincs közel. Mégis megérte az utazás, hiszen a hasznos mérkőzések mellett egy különleges országgal ismerkedhettünk meg.

2018. augusztus 31. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás