Ilyen volt a 2019/20-as idény a Zalakerámia ZTE KK utánpótlásánál

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében tett központi és helyi intézkedések miatt korán befejeződött a 2019/20-as idény a Zalakerámia ZTE KK utánpótlás szakága számára is. A szezon eseményeit Kovács László utánpótlás szakágvezető veszi sorra és értékeli.

A  beszélgetés témái a következők lesznek:
- a 2019/20-as idény fő eseményei az utánpótlásban
- utánpótlás-nevelő munkánk körülményei
- nehézségeink, gondjaink
- csapataink szereplése a 2019/20-as bajnokságokon
- a játékosok fejlesztésének lehetőségei a koronavírus-járvány idején

Melyek voltak az idény fő eseményei?
- Időrendben haladva az augusztusi edzőtáborokat kell először említenem. Egyre több játékos vesz részt a nyári edzéseken, és örömünkre szolgál az is, hogy a játékosokon kívül sok szülő is látja, hogy mennyire hatékony ez az időszak a játékosok képzésében. Gyakran kapunk olyan visszajelzést tőlük, hogy nem gondolták előzetesen, mennyire sokat fejlődik majd gyermekük néhány hét alatt. Számunkra ez nem meglepő, mivel tudjuk, hogy mekkora előnyt jelent ilyenkor a tanévhez képest a nagyobb edzésidő mellett az is, hogy az iskolai feladatok és gondok nem terhelik a gyerekeket, és így sokkal több fizikai és szellemi energiájuk jut az edzésekre.

Az augusztusi edzésidőszak lezárásaként serdülő, kadett és junior csapatunkkal testvérvárosunkban, a bosznia-hercegovinai Zenicán vettünk részt nemzetközi kosárlabdatornán. Ennek célja az, hogy erős ellenfelek ellen játszva, játékosaink testközelből találkozzanak a kosaras berkekben ismert délszláv mentalitással, és minél többet magukra szedjenek belőle. 

Mint évek óta mindig, szeptember elején elvégeztük 12 éves és idősebb játékosaink őszi fizikai-technikai felmérését. Minden játékosról 20 adatot rögzítünk, melyeket összehasonlítva az idény végi felmérés eredményeivel lemérhetik fejlődésüket. Az adatok mellé az értelmezésüket segítő tájékoztatót is mellékelünk minden játékosnak, szülőnek. Sajnos az idény végi felmérés ezúttal elmarad; ha esetleg június elején meg is tudnánk tartani, a csapatedzések több hónapos elmaradása miatt nem adna értelmezhető képet az elvégzett munkáról.

A felkészülési időszakot saját tornánk, a nemzetközi Mini Zsiráf Kupa zárta, melyet három korosztályban, tizenöt csapat részvételével rendeztünk. Ez már előrevetítette, hogy az országos utánpótlás bajnokságokon eredményesen szerepelhetünk, mivel jó játékkal két korosztályban is első helyet értek el csapataink.

Az országos bajnokságokon és kupákon hat korosztályban tíz csapattal indultunk.  Ezek eredményeire később részletesen is kitérek. Most csak annyit említenék meg, hogy sok évre visszamenőleg az egyik legeredményesebb évet zárhattuk volna: serdülő, kadett és junior csapatunknak is jó esélye volt arra, hogy az országos „A” döntő résztvevője legyen. Több játékosunk is bekerült a nemzeti válogatott keretébe – őket nemrég külön is bemutattuk honlapunkon.

 Utánpótlás képzésünk értékelésével kapcsolatban milyen tényezőket említene még?
-Elsőként azt emelném ki, hogy az eredményes munkavégzéshez a háttér folyamatosan adott. Összeszokott és tapasztalt edzőcsapattal dolgozunk. Anyagi oldalról, ha nem is dúskálunk, de biztos és állandó a háttér. Egyre növekvő erkölcsi támogatást érzünk a vezetőség és játékosaink szüleinek oldaláról.
Igyekszünk lépést tartani az egyre gyarapodó és fejlődő kosárlabda akadémiákkal. Természetesen nem az anyagiak terén, sokkal inkább szakmai téren törekszünk arra, hogy lehetőségeinket maximálisan kihasználjuk. Egyelőre sikerrel járunk, úgy gondolom, hogy több vonatkozásban - elsősorban a személyi feltételek terén - jobb képzési feltételeket tudunk biztosítani, mint a legtöbb akadémia, és eredmények terén sem maradunk el. Csapatszinten és egyéni képzés keretében is olyan kosaras legendák foglalkoznak a gyerekekkel, akik edzőként is bizonyítottak már (Heinrich Róbert, Gellér Sándor, Bodrogi Csaba – szerintem nincs még egy utánpótlás iskola, amely hasonló névsort tudna felmutatni), továbbá tapasztalt, utánpótlásképzésre specializálódott edzők vezetik a fiatalabbak edzéseit. 
Külön szeretném kiemelni, és ezúton is megköszönni a klub egészségügyi stábjának a munkáját. Dr. Szalai Zoltán orvos, Tóthné Steinhausz Viktória fizioterapeuta és Boronyák Róbert gyúró mindig készségesen állnak a sérüléssel vagy más egészségügyi problémával küzdő utánpótlás játékosok rendelkezésére.
Az már alapvető követelmény, hogy egységes képzési terv alapján dolgozzon egy utánpótlás műhely, mi azonban ezen túlmenő több hónapos munkával elkészítettük az elsajátításra váró technikai elemek helyes végrehajtásának szöveges leírását, valamint az ezt bemutató videóanyagot, melyet edzőink is használnak, és az érdeklődő szülők és játékosok számára is hozzáférhetővé tettük. Tudomásunk szerint ilyen még sehol sem készült az országban.
Örömteli, hogy Farkas Attila és Kovács Kristóf után újabb saját nevelésű játékos került a felnőtt csapat keretébe, Simó Bence személyében. 

Ezek szerint nem csupán jó hírek és örömteli események vannak. Milyen más események, jelenségek vannak, melyekkel nem volt elégedett az év során?
-Legnagyobb problémánk évek óta a tornateremhiány, amit ebben az idényben tovább súlyosbított az Ostoros csarnok felújításának megkezdése. Ez olyan mértékben hátráltatja a munkánkat, hogy minőségi utánpótlást képző csoportjaink működése is veszélyben forog. Játékosaink létszáma közel 200. További bővítésre azért nincs lehetőségünk, sőt a jelenlegi szint megtartása is veszélyben van, mert nincs hol edzeni csoportjainknak. Folyamatos próbálkozás és tárgyalások ellenére évek óta nem sikerült előre lépnünk ezen a téren. Bízunk abban, hogy az Ostoros csarnok felújításának befejezése és a Mindszenty iskola tornatermének átadása megoldást ad, vagy legalábbis enyhíti a gondjainkat a 2020/2021-es idényben.
Tulajdonképpen örömteli is a másik gondunk: Az országos szinten is feltűnést keltő utánpótlás játékosaink számának növekedése miatti örömünkbe időnként aggódás is vegyül. A felülről vagy belülről éreztetett eredménykényszer miatt vannak egyesületek, ahol a szakmai munka mellett/helyett a jobb eredmények elérése érdekében próbálkoznak azzal, hogy más egyesületektől magukhoz csábítsák a tehetségesebb játékosokat. 

Folytatjuk...

2020. április 23. Zalakerámia ZTE KK 

Megosztás