Ismét a védekezés döntött, megint túl sok volt a hullámzás játékunkban.

A bajnokságban már nyolc meccset lejátszó, ám hozzánk hasonlóan utolsó 3 bajnokiját elveszítő SZTE-Szedeák otthonába látogatott csapatunk szombaton este. Vendéglátóinknál három ismerős arccal is találkozhattunk: Olasz Ádám ZTE-nevelés, Kerpel-Fronius Balázs bronzérmes csapatunk tagja volt, a sokadvirágzását élő válogatott irányító, Darrin Govens pedig a szintén emlékezetes 2015-16-os szezonban pattogtatott kék-fehérben. A Tisza-partiak is üdvözölhettek egy visszatérőt: fiatal bedobónk, Bonifert Bendegúz szegedi nevelésként tagja volt a 2018-ban és 2019-ben is bajnoki címet szerzett U20-as csapatnak, s amerikai szezonja után először tért vissza ellenfélként a Csongrád-Csanád megyeiek csarnokába. 

Naturtex-SZTE-Szedeák - Zalakerámia ZTE KK 97-83 (27-27, 31-18, 15-23, 24-15)
Szeged, Zárt kapuk mögött, Jv: Praksch, Ádám, Sörlei 

Naturtex-SZTE-Szedeák: Kerpel-Fronius G. 4, Govens 24/3, Brown 14/12, Dzeletovics 25/21, Dickey 11. Cserék: Kerpel-Fronius B. 8, Mayer 3, Keller 8/3, Olasz -.edző: Szrecsko Szekulovics

Zalakerámia ZTE KK: Duren 17/6, Delas 10/6, Bonifert 6/3, Szabó 13/6, Glenn 20. Cserék: Simon 3, Völgyi 2, Polster 3/3, Vuko 9/3, Plézer -.edző: Ante Nazor
Teljes kerettel vágtunk neki az összecsapásnak – Antóni Csanád még várhatóan másfél hónapig harcképtelen lesz, - ezúttal Szabó Zsoltnak a kezdőben szavazott bizalmat Ante Nazor.  

A két center, Glenn és Dickey talált be elsőként, majd ismét a szegedi lepattanókirály, Dickey következett. Szabó Zsolt harcos támadólepattanóval és ziccerrel tette le a névjegyét, majd Duren pörkölt be egy középtávolit. Csapatkapitányunk szép betörése után Duren okos passzának örülhettünk, Glenn-t vette észre a palánk alatt. Egy szemfüles labdalopás után Duren egyenlített, időt is kért Szrecsko Szekulovics. Delas saroktriplájára Dzeletovic válaszolt hasonlóan, majd Govens is hozzászólt a meccshez egy 2+1-es akcióval. A csereként beálló Polster Attila szép trojkájával átvettük a vezetést, majd Vuko is pályára került, s egyből egy horoggal és hármassal hívta fel magára a figyelmet. Sajnos Dzeletovic távoli dobásaival nem tudunk mit kezdeni, így a pontgazdag negyed 27-27-es döntetlennel zárult. 

Dzeletovic ott folytatta, ahol abbahagyta: nagyon jól vette be a célzóvizet az SZTE pontkirálya, aki a bajnokság 3. legjobb pontdobója is egyben. 12-1-es futással indított a Naturtex, egyetlen pontunkat Bonifert szerezte büntetőből. A 16. percben aztán Duren végre megszerezte első akciókosarunkat a negyedben, egy triplát, ami megadta az alaphangot. Simon Kristóf 2+1-es akciója és Bonifert hármasa a legjobbkor jött, ám a Szegednek mindenre volt válasza, így sajnos nem csökkent a különbség. A félidő végén Ante Delas eresztett el a dudaszó pillanatában egy hármast, de ezzel is 13 pont volt Kerpel-Foniusék előnye a nagyszünetben. A szerzett 45 pont rendben is volt, s mindkét negyedben 3 triplát szereztek a fiúk, de a védekezésről mindent elmond, hogy 31 pontot kaptunk a 2. negyedben.

Rosszul indult a harmadik tíz perc, a Fehérváron mellőzött, ám Szegeden megújult Keller Iván révén a különbség elérte a húsz pontot. Nem esett azonban össze a csapat, nagy energiákat mozgósítva Glenn és Duren pontjaival zárkózni kezdtek a fiúk. Hiába kért időt Szekulovics, Szabó hármasa is célba ért, újra tízen belül volt a ZTE. Sőt, Vuko labdát lopott, Duren szépen vette észre Szabót és máris 73-68-at mutatott az eredményjelző. A negyed második fele abszolút a ZTE-ről szólt, ám félő volt, hogy a nagy hátrány ledolgozása után marad-e még erő a fordításra.

Néhány percig nem nőtt a különbség, ám a végjátékban a Szeged jobban összpontosított. Az utolsó 3 percben ismét kialakult a tízpontos differencia, s bár bónuszban volt a csapat, nagyon sok büntető kimaradt (összesen 9 az egész mérkőzésen). Brown hármasaival végül 14 ponttal nyert a Naturtex SZTE-Szedeák: 97-83 lett a vége, így a vendéglátók szakították meg nyeretlenségi szériájukat. 

A Govens-Dickey-Dzeletovic tengely ismét kiválóan működött – a szerb játékos kilencből hét triplája parádés teljesítmény; - így hiába játszott eddigi meccsein legjobban Tyreek Duren (17 pont, 8 gólpassz), hiába harcolt nagyot Glenn (20 pont, 8 lepattanó) és Szabó Zsolt (13 pont, 7 lepattanó), a meccset megérdemelten nyerte a Szeged. Bár sok periódusban jól támadtunk – közel 50%-os hármasmutatóval, - a védekezésben ismét sok üresjáratot láthattunk, sok támadólepattanót engedtünk s ezzel ismét ritmust adtunk a Szegednek, ők pedig éltek is az eséllyel.  Megint túl sok hullámzás volt játékunkban, így pedig – főleg idegenben, egy ilyen erős csapat ellen - nem lehet nyerni. Folytatás szerdán, hazai pályán a Paks

ellen, amikor reményeink szerint már új igazolásunk, Bashir Ahmed is bemutatkozhat ZTE-mezben - nagyon kellene a győzelem végre.

Tudósítás: Bálizs Zsuzsa 

Fotó: Karnok Csaba (delmagyar.hu)

2020. december 5. Zalakerámia ZTE KK  

Megosztás