Jó lenne még sokszor pacsizni a szezon során a szurkolókkal...

Kiiderül, mik Ante Nazor kedvenc ételei, ki a kedvenc írója, s hogyan képzeli el a ZTE-t a jövőben. Beszélgetésünk második részét olvashatják.

Már elég sok csapatot láttál a bajnokságban, hogy ítéled meg az erőviszonyokat?

- A Falco kétségtelenül kiemelkedik, minden posztra két minőségi játékossal, akik az európai kupaporondon is bizonyítottak. Egyébként nagyon kiszámíthatatlan a magyar bajnokság, bárki legyőzhet bárkit, de véleményem szerint a bajnokság színvonala fejlődött az elmúlt időszakban.  Ez nagyon pozitív, s az EB-selejtezőkön is tettenérhető volt. 

Mennyire követed az európai kupaküzdelmeket? Hogy tetszettek a válogatott meccsek?

- Rengeteg kosárlabdát nézek a tv-ben is. Igyekszem az európai kupák meccseit is nyomonkövetni, a válogatott meccsre is ellátogattam Szombathelyre. Remek mérkőzést játszott a magyarok Szlovéniával, tízpontos hátrányból is képesek voltak visszajönni, ez a csapat, valamint a szövetségi kapitány  erejét mutatja. A hangulat is jó volt, a végjátékban nagy energiát kapott a válogatott a szurkolóktól. A szlovénok sokáig kontrollálták a játékot, de a magyarok nem hagyták magukat és bátran harcoltak az esélyesebb ellenféllel szemben. Az ukrajnai győzelem kifejezetten meglepetés volt, így aztán most kedvező helyzetből várhatja a folytatást a nemzeti csapat. Örülök, hogy csapatkapitányunk, Szabó Zsolt is meghívó kapott a legjobbak közé, s bár kissé látszott, hogy az érzelmek hatása alatt volt, a kezdeti izgulást levetkőzve hasznosan dolgozott, maximálisan alárendelve magát a csapat akaratának. A szövetségi kapitány válogatási elveinek nehéz megfelelni, hiszen elég komplett személyiséget vár el a beválogatásnál, de Szabó Zsolt ilyen. Pozitív energiákkal érkezett vissza hozzánk, feldobták a győzelmek. „Szöszinek” fontos szerepe van nálunk, hisz ő van legrégebb óta a csapatban a jelenlegi játékosok között. Lassan már félig-meddig zalainak mondhatja magát, hisz családjával együtt hosszú ideje itt él. 
 

Szabó Zsolt visszatért a válogatottba

Van lehetőséged belepillantani az U20-as mérkőzésekbe, edzésekbe?

- Fontosnak tartom, hogy képben legyek keretünk fiatal tagjaival, ezért igyekszem tájékozódni róluk. Farkas Attila a Falco elleni felkészülési meccsen 16 percet kapott, szeretném, ha a tavasz során kisebb részfeladatokkal már megbízhatnám. Nagyon sok múlik a fiatalok hozzáállásán, edzésmunkáján, azonban tudni kell, hogy nyitva van számukra a kapu. Minden fejben dől el, a tehetségük megvan hozzá.

Amennyiben Te lennél a következő szezonban is a ZTE edzője, mennyire tartanád egyben a mostani csapat gerincét?

- Az biztos, hogy a fiatal, minőségi játékosokat szeretném megtartani, mert az ő fejlődésük garancia lehetne a hosszútávú építkezésre. Szeretem a mostani csapatomat, ám nem tudom, mik a lehetőségek a kulcsjátékosok megtartására a jövőben. Viszont az tény, hogy a rotációban az állandóság megtartása kulcskérdés: sokkal sikeresebbek tudnak maradni azok a csapatok, ahol a mag több szezonon keresztül együtt játszik. Kisebb változtatásokkal szívesen dolgoznék ezzel a kerettel a jövőben is. Persze a saját sorsommal kapcsolatban nem szeretnék ennyire előremenni, hiszen ez a szezon bizonyította, milyen kiszámíthatatlan az edzősors most Magyarországon...
 

A csapat gerincét szívesen egyben tartaná Ante Nazor
 

Kívülről nézve a fegyelem nagyon fontos számodra.

- Szeretem megtartani az egyensúlyt a szigor és a kreativitás között. Nagyon különböző karakterekből áll a csapat, nem egyszerű mindenkit beilleszteni ebbe a rendszerbe, de igyekszem jó pedagógusként is megközelíteni ezt a helyzetet. Csak akkor sikerülhet mindez, ha a csapat is vevő rá és mindenki odateszi magát. Ez elengedhetetlen, össze kell tartanunk, akkor is, ha valaki tapasztaltabb, avagy zöldfülűbb, senki nem húzhat ki. A fiatal játékosoknak is nagyobb szerepet szeretnék adni, ezért tőlük sokkal több munkát várok el. Nem egyszerű a dobógépeinket mindig kordában tartani, de jónak látom a csapatkémiát és meg fogunk tudni oldani mindent közösen, hiszen láthatóan a játékosok tudnak harcolni egymásért. Számomra alapvető, hogy ne csupán csapattársak, de játékostársak is legyenek, akik szeretnek együtt lenni a parketten és a lefújás pillanatáig harcolnak egymásért - ez nagyon lényeges. 

A szigorúságod sokaknak volt szimpatikus már az első pillanattól. Mennyiben változott a csapat azóta, mióta átvetted a vezetőedzői posztot? 

- Ahogy szokott is lenni, az új edzővel jobban kezdett harapni a csapat, de ez természetes, hisz ilyenkor mindenki bizonyítani akar. Láttam korábbi meccseket a fiúkról, tudtam, hogy változtatásokra lesz majd szükség. De ez egy olyan szakma, ahol kis dolgokon tud múlni a siker. Egy labdaeladás, egy rossz döntés, de akár egy labdabirtoklás eldönthet egy meccset, a mennyből a pokolba lehet kerülni pillanatok alatt... Délről jöttem, márpedig a délszláv mentalitás temperamentumosabb hozzáállást jelent az emberek részéről, én sem vagyok más. 

 

„A délszláv emberekhez hasonlóan temperamentumosabb vagyok az átlagnál...”
 

Hogy érezd Magad Zalaegerszegen, hogy tetszik a város? Hogy töltöd szabadidődet?

- Tetszik a könyék, hasonlít Varasdra és Csáktornyára, ami az egyik kedvenc környékem Horvátországban. Bár én a tengerpartról származom, nagyra tudom értékelni az ilyen dimbes-dombos tájat is, nagyon szimpatikus Zala megye. Szuper, hogy öt óra alatt hazaérhetek Splitbe, így elég gyakran haza tudok látogatni. Szabadidőmben szeretek olvasni és zenét hallgatni. Főként horvátul olvasok, de remek lenne előbb-utóbb magyarul is olvasni valamit. A szépirodalmat kedvelem, Alexandr Szolzsenyicin a kedvenc íróm. Ami a zenét illeti, az Omega dalait nagyon kedveltem fiatalabb koromban, de manapság is ez a zenei stílus áll hozzám legközelebb. Fontosnak tartom a jó fizikális állapotot is, a jó kondi nem csupán a játékosoknál lényeges. Gazsinál az XXL-ben elkezdtem már az edzéseket, de néha a csarnok konditermében is megfordulok. Ha pedig kitavaszodik, a hosszabb séták mellett futni is eljárok majd a Parkerdőbe. Nagyon tetszik a Dunántúl; Sopron és a Balaton igazán rabul ejtett, szeretnék minél több magyar városba ismét ellátogatni. 

Tudsz főzni?

- Igen, amikor nem vagyok a családommal, mindenképp fontos, hogy önállóan is tudjak ételeket készíteni. Tíz éve edzősködöm, rengeteget eszem éttermekben, ami kicsit egyhangú, így van bennem igény a saját magam által készített dolgokra is. A dalmát ételeket kedvelem a legjobban, szeretek ilyeneket készíteni. Nagy kedvencem a fuži, ami egy tipikus isztriai tésztakülönlegesség, hasonlít a pennére. Kézzel sodorják, és általában a félsziget másik kihagyhatatlan alapanyagával, a fehér szarvasgombával (esetleg gombával, csirke-  vagy marharaguval) kínálják. Kedvelem a fűszereket, zöldségeket, előszeretettem használom is őket főzés közben. A magyar ételek közül a gulyáslevest és a pörköltet kedvelem nagyon. 
 

Vezetőedzőnk számára nem volt szokatlan a közös főzés: Egerszegen is gyakran megfordul a konyhában

A Paks elleni hazai meccs után kijöttél a szurkolókhoz pacsizni, amit nagy örömmel konstatáltak, rövid idő alatt igazán népszerű lettél.

- Meg is lepődtem ezen, még soha nem mentem így körbe a szurkolók között, nagy élmény volt. Az utcán is megállítottak már páran, ami nekem elég szokatlan még, de nagyon jólesik. Remélem a közeljövőben többször is nyílik alkalom ilyen pacsizásokra, mert ez minél több győzelmet feltételez... – zárta beszélgetésünket vezetőedzőnk, Ante Nazor.

 

 

Nagy élmény volt számára a pacsizás a szurkolókkal

fotó/cikk: Bálizs Zsuzsa

2020. március 10. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás