Későn ébredtünk

A 26. fordulóban a Szolnok vendégeként játszottunk és megpróbáltuk feledtetni a Pécs elleni hazai vereséget. Sajnos rosszul kezdtünk és hagytuk elmenni az Olajt, a végén meg nem tudtunk élni a lehetőségeinkkel, így vereség lett a vége.

Szolnoki Olaj KK- Zalakerámia ZTE KK 93-89 (26-22, 31-18, 23-27, 13-22)
Szolnok, Városi Sportcsarnok, jv: Kapitány, Balog, Minár.

Szolnoki Olaj KK: Perry 16/6, Vojvoda 10/6, Ford 19/9, Milosevic 13, Tóth 12, csere: Andric 18, Browning 5/3, Kovács -, edző: Dragan Aleksic

Zalakerámia ZTE KK: Kinney 13, Vaughn 13/9, Benke 15/6, Szabó 13/6, Radic 21/6, csere: Mohácsi 4, Mikovic-, Horváth 10/6, edző: Bencze Tamás 

Nem voltunk elég határozottak az első percekben és hagytuk, hogy Ford sorozatban hét pontot szerezzen. Nálunk Radic és Kinney tudott betalálni a szolnoki gyűrűbe (7-3). A 3. perc elején Milosevic pontjaira Radic tudott válaszolni (11-5). Nagy lendülettel játszott a Szolnok és nehezen tudtuk őket védekezésben követni. A negyed felénél Radic, majd gyenge oldali leosztásból Horváth is hármast hintett (15-11).  A folytatásban Vojvoda előbb két büntetőt, majd futtában egy hármast is elsüllyesztett a gyűrűnkben (20-11). A 7. percben Radic pontjaival zárkózunk, majd Horváth dobhatott hármat Perry faultja után és három pontra feljöttünk (21-18). Browning büntetőire Kinney egy gyors ziccerrel válaszolt. Az utolsó percre fordulva Kinney szerzett egy büntetőt, majd Ford dobta át a zónánkat (26-21). Az utolsó 10 másodpercben Andric kapott technikait, amiből Horváth Ákos büntetőzhetett, de a támadásból nem sikerült tovább szűkítenünk a különbséget (26-22). 

A második negyed elején Tóth és Kinney váltott egy-egy duplát, majd zalaegerszegi születésű center újabb közelivel terhelte meg a gyűrűnket (30-24). A 12. percben Perry és Tóth pontjaival próbált ellépni az Olaj, de Vaughn hármasa a legjobbkor esett. Sajnos Tóth kettő újabb kosarával kilenc pontra duzzadt a hazaiak előnye (38-29). Bencze Tamás időt kért, de gyökeres változásét nem tudtunk eszközölni a játékunkban. A 16. percben Perry közelijével már tíz pont fölé nőtt a hátrányunk, ami Andric duplájával csak több lett (44-31). Újabb időkésésünk után Benke büntetőivel és Andric eladott labdája után Horváth hármasával újra tíz pont alá csökkentettük a hátrányunk (44-36). Hazai időkérés után Andric javított egy 2+1-es akcióval (47-36). A 18. percben Horváth ellen fújtak technikait, amelyből egy büntetőt értékesített a center és ezzel elérte az 50 pontot a Szolnok (50-36). A végére szétesett az addig sem acélos védekezésünk és egy duplát és triplát is berámoltak a hazaiak. A nagyszünet előtt Vaughn duplája után Perry harcolt ki Szabóval szemben egy személyit, amit bedobva 17 pontos előnyt szerzett az Olaj (57-40). 

A harmadik negyedet sem kezdtük jól és továbbra sem találtuk a hazaiak támadójátékának az ellenszerét. Szabó közelijére Ford egy távolival válaszolt, majd Benke hármasára Andric hintett egy közelit (64-47). A negyed felénél Radic rázta meg magát és előbb egy jobbkezes horgot, majd egy triplát is szerzett (67-54). Ford zsákolására Benke is zsákolással válaszolt, majd Kinney közelijével faragtunk a hátrányunkon (69-58). Szolnoki időkérés után Milosevic törte fel a védelmünket egy tempóval, majd Benke 2+1-es akciójával tartottuk a lépést a hazaiakkal. Újabb Milosevic dupla után Szabó előbb egy közelit szerzett, majd egy technikait. Perry nem hibázott a büntetővonalról, majd egy távolit is szerzett (77-63). Mohácsi büntetői után 12 pontos Olaj előnnyel vágtunk neki az utolsó percnek. Perry triplájával újra 15-tel ment a Szolnok, amit Mohácsi két jó büntetővel csökkentett (80-67). 

Harcosan és nagy elszántsággal kezdtük a záró negyedet. Vaughn, majd Kinney is betalált. A hazaiak elbizonytalanodtak és a védekezésük sem volt annyira acélos. A 33. perc felénél Radic közelijével már csak hét pont volt a hátrányunk (80-73). Hazai időkérés után Benke hármasával már csak négy volt a csapatok között (80-76). A negyed felénél Szabó és Milosevic akadt össze és a szerb játékos egy 2+1-el tolta tovább az Olaj szekerét (83-76). Szabó büntetőjére Andric gyömöszölt be egy kettest, majd röviddel később még egyet (87-77). Muszáj volt időt kérnünk. A rövid pihenő után Szabó hintett egy távolit, majd Perry kapott egy blokkot Radicstól és gyorsan indulva Vaughn szerzett futtában egy újabb trojkát (87-83). Ford zsákolt, majd Vaughn rontotta el a büntetőit, amit gyorsan egy hármassal javított (89-86). Az utolsó percben Radic hagyott ki újabb két büntetőt, ami nagy luxusnak számít egy ilyen kiélezett helyzetben. Fél perccel a vég előtt Vojvoda harcolt ki egy faultot Radiccsal szemben és nem hibázott a válogatott bedobó (91-86). 14 másodperc volt hátra, amikor Szabó hármast szerzett és két pontra zárkóztunk. Fordnak odaütöttünk, aki mindkettő büntetőjét kihagyta, de a pattanót az Olaj szerezte meg. Perry –vel szemben faultoltunk, de az amerikai csak egyet értékesített. A végén Szabó elrontotta a távolit, Milosevioc meg egy büntetővel biztosította be a Szolnok győzelmét (93-89). 

Nagy hátrányt dolgoztunk le a mérkőzés végére és egy kis koncentrációval és jobb büntetőzéssel akár meg is fordíthattuk volna. 

Fotók: Bálizs Zsuzsa

2018. március 24. Zalakerámia ZTE KK /Jóna István

Megosztás