Két év kihagyás után ismét ott voltunk a zenicai tornán

Csapataink több mint húsz esztendeje rendszeres résztvevői a bosznia-hercegovinai Zenica városában, a helyi KK Kengur Zenica által szervezett hagyományos Kengur Kupa elnevezésű felkészülési tornának.

Az utóbbi két esztendő a Covid-helyzet miatt kimaradt, de az idén három korosztályos csapatunkkal ismét ott voltunk Zenicában, amely egyébként testvérvárosa Zalaegerszegnek, így a sport terén is kiváló a kapcsolat a két település között. 

Klubunkat idén az U12-es gyermek korosztály (edző: Ambrus Péter), az U14-es serdülő csapat (edző: Hanzséros Alajos) és az U16-os kadet együttes (edzők: Németh Csaba, Halász Gergely) képviselték.
A torna leány és fiú csapatok részére került kiírásra, amelynek színvonalát nemzetközisége is mutatja, hiszen a Zalakerámia ZTE KK csapatai mellett bosnyák, horvát, szerb, montenegrói és szlovén klubok utánpótlásai is versenyeztek. A különböző korosztályokban 37 csapat több, mint 400 játékosa lépett parkettre.

A legkisebbek (U12) nagy izgalommal első külföldi tornájukon vettek részt, és nem vallottak szégyent, hiszen első napi győzelmükkel (ZTE KK–Ilidza 35-31) a legjobb négy csapat közé kerültek, ahol aztán az elődöntőben nagyobb különbséggel maradtak alul szlovén Mladi  Maribor ellen (62-24). Következett csapatunk számára a 3. helyért kiírt találkozó, amelyben a házigazda KK Zenica volt az ellenfél, amely csak az utolsó pillanatban tudta kicsikarni a győzelmet és győzött 43-41-re. Ambrus Péter csapatának a megszerzett 4. helyezés szép eredmény, hiszen először járt a csapat nemzetközi tornán. ó

A KK Zenica elleni bronzmérkőzés utolsó pillanatai

  A serdülő csapatunk (U14) sem járt ezen a viadalon az elmúlt két esztendőben a korábban említett koronavírus-járvány. Hanzséros Alajos csapata a fiatalabbakhoz hasonlóan simán nyerte az első ellenfél, a bosnyák Kakanj ellen (59-9), majd a legjobb négy között előbb a szlovén Mladi Maribor csapatától (27-40) kaptak ki, a bronzmeccsen pedig a bosnyák Sloboda Tuzla ellen (19-40) szenvedtek vereséget. U 14-es együttesünk ugyancsak negyedik helyezést érte el. 

A kadett csapat (U16) játékosainak egy része viszont immár a harmadik zenicai tornáján vett részt, hiszen ők korábban is szerepeltek már az akkori U12, majd később az U14-es csapataink tagjaként ezen a viadalon. A kadettek elsőként a KOS Sarajevo csapatával játszottak ki-ki meccset, melyen a hosszabbításban kaptak csak ki három ponttal (KOS  Sarajevo– Zalakerámia ZTE KK  50-47), majd csupán egy mérkőzésnyi pihenő után szintén hosszabbításban maradtak alul két ponttal a bosnyák Sloboda Tuzla ellen (53-51). A 7. helyről döntő helyosztón szintén nagyon szoros csatát vívtak fiataljaink, de ezen is jobbnak bizonyult 4 ponttal (34-31) a bosnyák  Kakanj, így végül a 8. helyen végeztek fiataljaink. 

A torna hasznos tapasztalatokkal szolgált az edzőink és a játékosaink számára is, hiszen a  mérkőzéseken a fizikális, tipikus délszláv kosárlabda utánpótlásával találkozhattak. Emellett remek lehetőség nyílt arra is, hogy a kalandos utazás és a közös programok során csapatként is jobban összerázódjon mind a 35 játékos - kicsik és nagyok egyaránt -, akik résztvevői voltak a nemzetközi Kengur Kupa küzdelmeinek.  

2022. szeptember 7. Zalakerámia ZTE KK
 

Megosztás