Kis lépésekkel a célok felé

Kovács Benedek Mátéval, csapatunk korábbi, jelenleg Monacoban pattogtató tehetséges utánpótlás-játékosával beszélgettünk.

Kovács Benedek Máté, aki az elmúlt években a Zalakerámia ZTE KK egyik meghatározó utánpótlás játékosa volt, 2018. augusztus 19-én utazott el Monacoba, miután június elején két napos próbajátékon vett részt az AS MONACO U21-es csapatánál. Négy hónap elteltével karácsonyra hazautazott, hogy pár napot családjával töltsön. Az ifjú tehetséggel a Körmend elleni rangadó előtt beszélgettünk. 

Hogy telik kint egy napod? 
– Augusztus óta kialakult egy napi rutin, minden vasárnap megkapjuk a következő heti edzéstervet, ehhez igazítom napi teendőimet. Általában fél nyolckor kelek, reggeli után indulok a délelőtti edzésre, ami egyéni munka, egyéni képesség-fejlesztés, mindenki a saját posztja szerint kap képzést. Edzést követően együtt ebédelünk a csarnokban, majd egy pár órás pihenő után kerül sor a csapatedzésre. Hétfőn és szerdán, a csapatedzések előtt, kondi-edzésünk is van. Ezután szintén együtt vacsorázunk és indulunk vissza az apartmanba, ahol mindenki külön lakást kapott, gyakorlatilag önellátók vagyunk, az edzéseken és a meccseken kívüli időben nincs kötött programunk. 

Hogy érzed magad Franciaországban? 
– Ez alatt a négy hónap alatt sikerült beilleszkednem, könnyen megtaláltam a hangot mindenkivel, a csapattársakkal, az edzőkkel és a vezetőséggel is kifejezetten jó a viszonyom, úgy érzem, elfogadtak, bíznak bennem, ez nekem nagyon jól esik. Néha persze előfordul, hogy honvágyam van, de mivel mindig is céltudatos voltam, hamar átlendülök ezen, a feladataimra koncentrálok és mindent megteszek annak érdekében, hogy a kosárlabdában egyre jobban fejlődjek. 

Milyen az ottani csapatod?
 – 17 évesen az U21-es csapatba kerültem, ami azt jelenti, hogy nálam 3-4 évvel idősebb játékosokkal küzdhetek nap mint nap. Legtöbbjük francia, egyik irányítónk kanadai, mindannyian jól képzettek, atletikusak, jó fizikai adottságokkal rendelkeznek. A csapatban van egy kialakult hierarchia, ami annyit jelent, hogy a meccseken az idősebbekre több feladat hárul, viszont a fiatalok is hasznos résztvevői a mérkőzéseknek. Ehhez először az edzéseken kell bizonyítani, ennek függvényében lehet egyre több játéklehetőséghez jutni. Úgy érzem, ahogy halad az idő előre, én is egyre több lehetőséget kapok, és ezzel élni is tudok. Egyelőre 4-es poszton játszom, otthonosabban mozgok itt, mivel mindig is palánk alatt játszottam; de az egyéni képzések során rengeteg mezőnymunkát végzek, hiszen a mostani edzőim szerint is a 3-as poszt lenne számomra a legideálisabb. 

Milyen okok játszottak szerepet abban, hogy kipróbáld magad külföldön? 
– Az elmúlt hat év alatt, amit a ZTE-ben töltöttem, nagyon sokat fejlődtem, egyre többet játszhattam, egyre több rutint szereztem, a korosztályos válogatottba is bekerültem. Ennek következtében többen is felfigyeltek rám, több ajánlatot is kaptam, és amikor Monacoba hívtak, családommal úgy gondoltuk, egy ekkora lehetőséget nem szabad kihagyni! Mivel egy ideje foglalkoztatott, hogy milyen lehet az európai kosárlabda-képzés, a fejlődésem érdekében igazoltam át az AS MONACO csapatába.

Hogy tudod összeegyeztetni a sportot a tanulással?
– Érettségi előtt állok, végzős vagyok a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Már a tavalyi tanévben is magántanuló voltam, tanáraimmal és néhány osztálytársammal többször egyeztetünk, de alapjában véve önállóan készülök az osztályozóvizsgákra, és majdan az érettségire is. Az edzések közti szüneteket pihenéssel töltöm, de esténként, illetve a meccseket követő pihenőnapokon tanulok, érettségi feladatokat oldok meg az interneten, készülök, ahogy lehet. Remélem, az elkövetkező hónapokban tudok annyit tanulni, hogy sikeresen le tudjak majd érettségizni.

Mennyiben más a kinti képzés a hazainál? 
– Az alapok nem igazán különböznek, az edzéseken ugyanúgy tanulunk, gyakorlunk, technikai elemeket sajátítunk el. Amiben különbözik, az a motiváció, amit úgy tudnék megfogalmazni, hogy aki nem teszi meg a tőle telhető legtöbbet, az egyszerűen kikerül a csapatból és jöhet helyette más. Csodák nincsenek, csak az elvégzett munka a siker kulcsa. Aki egyszer bekerült egy ilyen francia első osztályú csapatba, mindent megtesz annak érdekében, hogy bent is maradjon. 

Hogy telik a szabadidőd Monacoban? 
– Elég feszített ütemben dolgozunk, csak a meccsek után van lehetőségünk egész napos pihenőre. Ilyenkor a csapattársakkal kicsit kikapcsolódunk: lemegyünk a tengerpartra vagy elmegyünk Nizzába, vásárolunk, vagy egyszerűen csak filmeket nézünk, pihenünk. Az elkövetkező hetekben, hónapokban nekem a tanulás előrébb való lesz, fontos, hogy jól osszam majd be az időmet, az érettségi vizsgák érdekében.

Angolul jól beszéltél már korábban is, mennyiben fejlődött a nyelvtudásod? 
– Szerencsés helyzetben vagyok, mivel vezetőedzőnk Amerikából jött, így az edzések angol nyelven folynak. Mivel angol nyelvvizsgával rendelkezem, egyelőre nem volt szükségem arra, hogy franciául tanuljak. Viszont néha zavaró tud lenni, hogy nem értem a mellettem levők beszédét, úgy gondolom, ez arra fog késztetni, hogy amíg kint leszek, elsajátítsam a francia nyelvet is. Ebben segítséget is kapok, januártól külön nyelvórákra fogok járni, a vezetőedzőmmel együtt, aki szintén szeretne megtanulni alapfokon franciául.

Mik a további terveid? 
– Mivel szerződésem alapján egy plusz egy évre el vagyok kötelezve ehhez a klubhoz, sikeres érettségi után, a következő szezont is itt fogom tölteni. A második év után lehetőség van a szerződést még két évre meghosszabbítani, de ez már a jövő zenéje, ennyire ne tekintsünk előre. Kis lépésekkel haladok a célom felé, ami az, hogy egyszer igazán jó kosárlabdázó váljon belőlem.

Riport: Bálizs Zsuzsa
Fotó: AS Monaco

2019. január 6. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás