Kosaraslegendák és labda nélküli mozgások

Július 2-től kezdődően két héten át fiatal kosárlabdázók töltötték meg az Ostoros Károly Csarnok pályáját. 8-14 éves fiúk, két turnusban, összesen hatvanan hódolhattak szenvedélyüknek, miközben szórakozva fejleszthették játéktudásukat.
A résztvevők nagy létszáma, különböző életkora és képzettsége miatt folyamatosan több csoportban, több edző felügyelete alatt tevékenykedtek a gyerekek. A foglalkozásokat számos kiemelkedő kosárlabdázó múltú edző, valamint a ZTE KK utánpótlás edzői vezették, valamennyien sokéves edzői tapasztalattal rendelkező, utánpótlás játékosok képzésében jártas szakemberek: Gellér Sándor, Gulyás Ildikó, Heinrich Róbert, Kis Attila, Ambrus Péter, Hanzséros Alajos, Németh Csaba és Kovács László. 

Mindkét turnus során egy-egy alkalommal vendégünk volt Bencze Tamás, a felnőtt csapat edzője, aki beszélgetett a gyerekekkel és egy edzésrészt (labdás ügyességfejlesztés) vezetett nekik, illetve értékelte a tábor szakmai anyagát legjobban elsajátító gyerekek teljesítményét.

A tábor szakmai anyaga két fő témakör köré csoportosult. A fiatalabb, vagyis a 8-10 éves játékosok a labdás alaptechnikákkal ismerkedtek: a labdavezetéssel, közeli dobásokkal, alapvető átadási technikákkal, védekezési alapmozgásokkal. 
Az idősebb, előképzettséggel rendelkező játékosok egy, a laikusok által kevésbé ismert, de a szakemberek számára nagyon fontos területen szerezhettek ismereteket, ill. megerősíthették a korábban tanultakat. Ez a terület nem más, mint a labda nélküli mozgások. Jelentőségüket könnyű belátni, ha belegondolunk, hogy a pályán tíz játékos van, és egyetlen labda. Vagyis egy játékos a pályán töltött idejének átlagosan 90 %-át labda nélkül tölti… A gyengébb játékosok álldogálással, a képzettebbek viszont nagyon is aktívan és tudatosan helyezkedve és mozogva. A labda nélküli fő támadó mozgások közül a távolságtartás-helyezkedés (spacing), az elszakadások (megjátszhatóvá válás a védőtől történő eltávolodással) helyben és futással, a befutások és mögéfutások pontos végrehajtása és időzítése kerültek terítékre. Továbbá az előbb felsorolt elemek összekapcsolásából kialakuló ún. add és fuss játék, ami a 12-14 éves játékosok legfontosabb csapatszintű együttműködése. A labda nélküli védőmozgások közül a labdától való távolságtól függően különböző módokon végrehajtott átadási szög zárása és a befutások védése volt a fő téma.

Természetesen, a tábor nyári, szórakoztató jellegének megfelelően mindezt sok játékos feladattal, gyakorlattal, versennyel. Mindkét turnus során egy-egy alkalommal a délutánt a termálfürdőben töltöttük, vízi játékokkal, vízbe ugrással, csúszdázással, szabad játékkal, a tábor utolsó, forró napján pedig a moziban hűsölve néztük meg a Hihetetlen család 2 illetve a Hotel Transylvania 3 című filmeket. 

Az ebéd utáni csendes pihenő során amerikai és magyar kosaras legendák pályafutásával ismerkedhettek meg a gyerekek. Az NBA halhatatlanjai közül Kareem Abdul Jabbar-ral, aki a mai napig számos rekordot tart az NBA-ben, egyebek mellett a legtöbb pontot ő szerezte (hatezer ponttal előzi meg Michel Jordant és hétezerrel LeBron James-t), és a Jabbar által legjobbnak tartott játékosról néztünk meg egy életrajzi filmet. Ezt a játékost Earl Manigault-nak hívták. Élete sok tanulsággal szolgálhat minden kosárlabdázó számára. Többet nem árulunk most el, reméljük, hogy sikerült felkelteni néhány kosárlabdabarát érdeklődését és utánanéz a dolognak. 

Ami a magyar legendákat illeti, klubunk igazán kivételezett helyzetben van, hiszen tényleg a legnagyobbak közé tartozó több volt játékos is edzőként dolgozik nálunk. A gyerekek általában nem tudják, ezért, ámulva néznek, amikor hallják, hogy az edzéseiket tartó Sanyi bácsi, Robi bácsi, Ildi néni, Csaba bácsi (Gellér, Heinrich, Gulyás, Bodrogi) micsoda eredményeket értek el „néhány” évvel ezelőtt: hogy ők négyen több mint 600-szor játszottak a nemzeti válogatottban, hogy több mint negyven bajnoki címük van, és még sorolhatnánk a hihetetlennek tűnő adatokat. Olyan természetes nekünk, hogy szinte naponta találkozunk velük és hogy együtt dolgozunk, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről. Pedig minden okunk megvan arra, hogy örüljünk és büszkék legyünk arra, hogy a zalai gyerekek ilyen legendáktól tanulhatnak kosárlabdázni.

Az idei kosaras tábort több szempontból is nagyon sikeresnek értékelhetjük. Sok gyereknek nyújtott biztonságos és tartalmas időtöltést a nyári szünetben. Valamennyi játékos jelentős fejlődést ért el az említett képzési területeken. És, ami a legfontosabb, jól érezték magukat.  Ennek, természetesen, a szervező Zalakerámia ZTE KK is örült, és megerősítette a szándékát, hogy a jövő nyáron is hasonló táborba hívja és várja majd a kosárlabdázni szerető gyerekeket.

2018. július 14. Zalakerámia ZTE KK 

Megosztás