Kupagyőzelem Fehérváron

2010. április 17-én, szombaton a Zalakerámia ZTE KK negyedik alkalommal hódította el a Magyar Kupát. Hosszú időt, 14 esztendőt kellett várni erre a trófeára, utoljára 1996-ban, a múlt század egyeduralkodója, az akkor éppen Danone Honvéd néven szereplő fővárosi gárda ellen. Akkor „simahátradőlős” egypontos győzelem után ünnepelhettek a zalai szurkolók, 2010-ben a kisebbik vasi rivális ellen sokan bíztak egy magabiztosabb győzelemben is. Hat óra előtt nem sokkal kiderült, nem kellett csalatkozniuk...

Magyar Kupa győzelmek:

1988: Zalaegerszegi TE – Oroszlányi Bányász 80:78 – edző: Gellér Sándor
1992: Zalaegerszegi TE-Heraklith – Bp. Honvéd 84:75 – edző: Farkas Sándor
1996: Zalaegerszegi TE-Goldsun – Danone Honvéd 68:67 – edző: Stefan Tot
2010: Zalakerámia-ZTE KK – Falco KC Szombathely 91:74 -– vezetőedző: Völgyi Péter, szakmai tanácsadó: Patonay Imre

 

A szakmai team a mérkőzés előtt – Patonay Imre a jól ismert jegyzetfüzettel

Krónika:

Zalakerámia ZTE KK – Falco Szova KC Szombathely 91-74   (21-20, 25-24, 22-12, 20-18)

Székesfehérvár, Magyar Kupa döntő
Jv.: Földházi, Cziffra, Király

Zalakerámia ZTE KK: Hinnant 6, Watson -, Kámán 15/9, Wilson 15/3, Trepák 10/6. Csere: Timberlake 19, Tóth 16/3, Gáspár 7/3, Baki 3/3, Simon -. Vezetőedző: Völgyi Péter, szakmai tanácsadó: Patonay Imre

Falco KC: Kálmán 8/3, Pankár 4, Frazier 16/6, Kazlauskas 5, Dies 30. Csere: Wilson 11/3, Borszéki -, Hajmásy -. Vezetőedző: Nikola Lazics

A körítés méltó volt a kupadöntőhöz, hiszen a találkozó előtt a Kossuth-díjas népdalénekesnő, Sebestyén Márta előadásában hallgathattuk meg a Himnuszt. 

 


A zalai és a vasi szimpatizánsok is kitettek magukért, fergeteges hangulatban kezdődött a derbi. Tóth Ádám már az első negyedben két zsákolással tüzelte tovább az amúgysem csendes ZTE-tábort. 
                   

Tóth Ádám döntőbeli 100%-os, 16/3-as teljesítménye mindenkit meglepett – Kálmán László sem hitt a szemének...

 

A Falco igyekezett tartani magát, 35-35-nél egyenlítettek Kálmánék, ám mielőtt a vezetést átvehették volna, Trepi a második negyedben két triplával, majd egy duplával nyugtatja a feszültebb drukkereket, majd Tóth Ádám zsákolt ismét látványosan. 

 

 A tiszteletbeli egerszegivé avatott mindig mosolygós óriást, Trepák Zoltánt sokan szívükbe fogadták Zalában

Ötpontos volt az előny a félidőben, a lelátón sokan már ekkor bizakodóak voltak...
 

Jogos a simogatás Völgyi Pétertől: Kyle Wilson, a csendes amerikai a kupahétvége leghasznosabb ZTE-játékosa lett, 56-os VAL értékkel

A 2. félidőben egy percig tudott tapadni a Falco, utána viszont beérett a ZTE eddigi munkája, a fiúk egyszerűen felőrölték a vasiak ellenállását. Bár Louis Hinnant csak a 25. percben talált be, a csapat erejét mutatja, hogy már ekkor megvolt a közte tíz. 
        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chad Timberlake, a legek ura: a jobb oldali képen legendás zsákolása, amit a mai napig emlegetnek a szurkolók... Itt már Gráczer György és Nikola Lazics is tudta: ez már zsebben a ZTE-nek!

 

A lényeg pedig csak azután következett: a 38. percben az azóta legendássá vált Gáspi-Chad All Star-gálát idéző alley-oop-nak köszönhetően már 21 ponttal is vezetett a ZTE, a kegyelemdöfést pedig stílszerűen az élete meccsét játszó Tóth Ádám vitte be: ’Dusán’ egy hármassal küldte haza a lógó orrú szombathelyieket, akiknek ezúttal sem sikerült a kupagyőzelem. 

               

A második félidőben is joggal volt okuk az örömre szurkolóinknak

A vége 91-74, a pályán és a lelátón is hatalmas ünneplés veszi kezdetét, durrannak a pezsgősüvegek, Magyar Kupa győztes 14 év után a Zalakerámia ZTE KK!

    
 

 

 

Meccs utáni nyilatkozatok:

Dávid Kornél, a magyar válogatott egykori kiválósága, az egyetlen magyar kosaras, aki játszott az NBA-ben: – Először is gratulálok a Zalaegerszeg gárdájának, teljesen megérdemelten nyerték meg a kupát. Nagyon szép csapatjátékot nyújtottak, együtt vannak, attól függetlenül, hogy hosszú ideje nem játszottak tétmérkőzést, nagyon odatették magukat. A dolgukat nehezítette, hogy a hazai csapatot kellett kiverni a tegnapi elődöntőben. A Falco pénteken olyan meccset játszott a Sopronnal, ami sokat kivett belőlük, hiszen hosszabbítás után, 45 perces mérkőzésen sikerült csak magukat beverekedni a döntőbe. Ez azonban nem kisebbíti a ZTE érdemeit – nyilatkozta a Zalai Hírlapnak az egykori klasszis, aki kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy miután az aktív játékkal már felhagyott, valamilyen formában mindenképpen szeretné támogatni a magyar kosárlabdát. Különböző fórumokon elhangzott, hogy lehetséges MKOSZ-elnöki jelölése is, amire Dávid Kornél csak annyit reagált, ez még a jövő zenéje, de nagyon jólesik neki, hogy felmerült a neve. 

Álljon itt a döntőben kiválóan teljesítő két amerikai kisember nyilatkozata is 2010 áprilisából:  

Chad Timberlake, - aki remekül játszott a döntőben és hibátlanul helyettesítette sérült társát, Calvin Watsont, -  80%-os mezőnybeli dobáspontossággal járult hozzá a sikerhez: – Nagyon boldog vagyok, az első magyar érmem, köszönöm a szurkolóknak a támogatást, és örülök, hogy 14 év után én is részese lehettem a ZTE újabb kupagyőzelmének. Ez óriási!
 
Louis Hinnant, aki ismét szívét-lelkét kitette a pályára, és igazi motorja volt a csapatnak, kilencszer hozta kihagyhatatlan helyzetbe önzetlenül társait: – Ezzel a háromból a második célunk is teljesült, hiszen az alapszakasz megnyerése után sikerült elhódítanunk a Magyar Kupát. Most a boldogság pillanatai után visszatérünk a kemény munkához, hiszen az utolsó feladat még hátravan, de ígérem, azért is mindent meg fogunk tenni. Bajnokságot szeretnénk nyerni!

A ZTE-család Fehérváron

Fotók: Katona Tibor (Zalai Hírlap)
Szöveg és videók: Bálizs Zsuzsa
Videó Chad Timberlake zsákolásáról – „tangobi”, a Sportklub felvételéről

2020. április 17. Zalakerámia ZTE KK 

Megosztás