Legyőztük a Körmendet, vezetünk a bronzcsatában

Szinte telt ház előtt játszott csapatunk a bronzmérkőzés első összecsapásán, ahol a Körmend kezdett jobban és a félidőben vezettek is. A második félidőben feljavult a védekezésünk és az egyre jobban fáradó vasiak ellen sikerült magabiztos győzelmet ünnepelhettünk. 

Zalakerámia ZTE KK- Egis Körmend 91-78 (21-27, 20-17, 32-21, 18-13) 
Zalaegerszeg, 2000 néző, Jv: Földházi, dr. Mészáros, Farkas (Téczely Tamás)

Zalakerámia ZTE KK: Trice 21/6, O’Reilly 15/3, Polster, Ostojic 14, Smith 13/6, csere: Zsíros 5/3, Rakicevic 15/3, Szalay 1, Németh 2, Keller 5, Csuti. edző: Sebastjan Krasovec

Egis Körmend: Doktor 5/3, Mitchell 15/9, Adams 11, Ferencz 8/6, Omenaka 9. csere: Kiss 6/6, Takács, Edwards 8/3, Durázi 6/3, Cakarun 10, edző: Kocsis Tamás 

A vendégeknél Siyani Chambers civilben figyelte a mérkőzést, míg nálunk a kezdőben kapott helyet a bokasérüléséből visszatérő Liam O’Reilly.  
Nagy hangorkán fogadta a bemutatáskor a csapatokat, a két rivális szurkolótábor azonnal egymásnak is feszült. A találkozó gyászszünettel kezdődött, a napokban elhunyt Bácsalmási Gáborra emlékeztünk az egyperces csendben. 

Smith büntetőivel kezdtünk, de a 3. percre Ferencz és Adams kosaraival 2-7-re ellépett a Körmend. A 4. perc elején első mezőnykosarunkkal, Smith hármasával egyenlítettünk (7-7). Sok volt a pontatlanság a támadásainkban, így egy kosárnyival mindig a vasiak előttünk jártak. A 6. percben Mitchell közelijével öt ponttal ellépett a Körmend (9-14). Omenaka pontjaival próbált további előnyt szerezni a vendégcsapat, de Rakicevic hamar összeszorgoskodott négy pontjával közel maradtunk ellenfelünkhöz (15-17). Nem volt elég határozott a védekezésünk és rendre kosárral fejezte be támadásait a szomszédvári csapat (17-22). A negyed utolsó percében Mitchell távolijára és Cakarun közelijére Ostojicsnak volt csak válasza, így a hat ponttal a Körmend nyerte a játékrészt (21-27). 

A Körmend a második negyed elején is tartotta jó dobóformáját és egy hárompontossal kezdett. A 12. perc elején Mitchell zsákolási kísérlet közben szabálytalankodott Smith-el szemben, amit videózás után sportszerűtlennek ítéltek. Közben Smith lökdösődésért technikai hibát kapott (27-32). A közjáték a vendégeket zavarta meg egy kicsivel jobban és Trice hármasával egy kosárnyi különbségre zárkóztunk (30-32). Felfokozott hangulatban játszottak a csapatok, ezt jelezte a rövid időn belül kiosztott újabb technikai, amit Cakarun kapott. Trice pontjaival átvettük a vezetést (33-32). Szalay büntetője után nem sokáig örülhettünk az előnynek, Kiss távolijával visszavette az előnyt a Körmend (34-35). A félidő utolsó két percének 38-38-as állásról futottak neki a csapatok. A védekezésünk feljavult, ennek is köszönhettük, hogy nem tudott ellépni a Körmend. Mitchell ziccerére Zsíros hármassal válaszolt, majd Omenaka zsákolása után időt kértünk (41-42). Mitchell újabb könnyű ziccerével hárompontos hátrányban mehettünk nagyszünetre (41-44). 

A harmadik negyed elején Trice távolijával egyenlítettünk, majd Keller közelijével átvettük a vezetést (46-44). O’Reilly labdát csent Keller pedig kosárral fejezte be a támadást, majd kiharcolt magának egy technikait is, amit reklamálásért kapott (48-45). Mitchell hármasára Smith hármassal válaszolt, majd a padunk kapott technikait, amit Ferencz értékesített, Adams büntetőivel kiegyenlített a Körmend. O’Reilly távolijával és büntetőivel kerültünk ismét a vasiak elé (56-51). Lendületbe jött csapatunk és könnyű kosarakkal távolodtunk ellenfelünktől (60-53). A 25. perc végén Ostojic szerzett labdát és látványos zsákolással fejezte be a támadást (62-53). A körmendi oldalon Mitchell volt a vezér. A 27. percben Trice a 10. büntetőjét értékesítette (66-59). A Körmend próbálta kihasználni a hibáinkat, de Rakicevic hármasával és Zsíros duplájával már tíz ponttal vezettünk (73-63). A negyed Cakarun ziccerével zárult. 

Rakicevic és O’Reilly kosaraival nyitottuk a záró játékrészt (77-65). A Körmend fáradni látszott, nem tudta azt a határozott játékot hozni, mint az első félidőben. A 33. percben Rakicevic ziccere után időt is kértek a vendégek (79-66). A negyed feléhez közeledve Németh büntetőivel erősítettük meg a vezetésünk (83-67). A negyed második felében visszavettünk a lendületből és hosszú támadásokat vezettünk. A 39. percben Ferencz ütközte le Smith-t, aki a bokájához kapott és ölben kellett levinni a parkettről. Az ő kiesése nagy vérveszteség lenne. A Körmend még próbált zárkózni, de a második félidőben mutatott védekezésünknek és a vele együtt feljavuló támadójátékunknak köszönhetően végül magabiztosan nyertünk, így 1-0-ra vezetünk a bronzcsatában. 

Fotó: Seres Péter 

2023. május 17. Zalakerámia ZTE KK 

Megosztás