Ma 30 esztendeje másodszor duplázott csapatunk

Három olyan esztendő van csapatunk történelmében, amikor egyazon esztendőben elhódítottuk a bajnoki címet és a Magyar Kupát. 1992 is ilyen év volt, június 5-én pedig pontosan 30 esztendeje, hogy a Farkas Sándor vezette együttes a második kupagyőzelmét könyvelhette el. 

A '80-as évek vége, és a '90-es évek eleje közé esik az az időszak, ami a ZTE kosárlabda csapatának az aranykorát jelenti. 1988-ban lettünk először bajnokok, abban az évben a Magyar Kupát is elhódítottuk, majd 1990-ben újra bajnoki címet ünnepelhettünk. 1992-ben sikerült másodszor duplázni, azaz a bajnoki cím és az Magyar Kupa is Zalaegerszegre kerül.  Hogy teljes legyen a kép: 1996-ban ZTE-Goldsun néven a harmadik kupasikerünket arattuk, majd 2010-ben a Zalakerámia-ZTE KK harmadszor duplázott történetében. 

Ám vissza, 1992-be! Illetve,  1991-be, amikor Farkas Sándor vezetőedző  együttese  3:1-re elvesztette a bajnoki döntőt a Szolnokkal szemben, az új szezonra pedig nagyon készült a csapat. Az 1990-es bajnoki siker után alig változott az együttes összetétele, 1992-ben pedig újra a bajnoki címért szállt harcba a csapat. A döntőben az örök rivális Körmend  volt az ellenfél és ez lett az a  finálé, amit a ZTE-Heraklith 3:0-ra nyert meg 1992. május 10-én. 

A szezon azonban nem ért véget. Hátra volt még a Magyar Kupa döntője, amit június elején  Körmenden rendeztek meg.  A legjobb négy közé a ZTE-Heraklith a Csepel, a Bp. Honvéd és a rendező Körmend került. Az elődöntőben csapatunk a Csepellel találkozott, amit megelőzően játékosunk, Kis Attila   így nyilatkozott a Zalai Hírlapban: 

-Csütörtökön le szeretnénk győzni a Csepelt, amire minden esélyünk megvan.  Jól együtt van az együttesünk, és valószínűleg a legjobb összeállításban lépünk majd pályára. A bajnoki döntőt követő időszakban számos meghívásnak tettünk eleget. A kikapcsolódás mellett azonban rendszeresen edzettünk, hiszen a bajnokság mellett a kupát is meg szeretnénk nyerni.

Arra a kérdésre, hogy ki játssza a döntőt, "Kisa" határozott választ adott: 

-Mi és a Körmend! Nem mintha a Honvéd legyőzhetetlen lenne, de Bellék ellen szívesebben lépnék pályára.     

Nos, Kis Attila kívánsága addig "rendben" volt, hogy az elődöntőben csapatunk 100-89-re legyőzte a Csepelt, a másik ágon viszont a Bp. Honvéd 103-92-re nyert a Körmend ellen. 
Következett az 1992. június 5-i  finálé, 1500 néző előtt, Körmenden.

ZTE Heraklith - Bp. Honvéd 84-75 (49-40)

ZTE-Heraklith: Farkas 5, Kis 6, Polster 3, Bodrogi 6, Lekarauskas 33. Csere: Bencze 9, Földesi 9, Gáll 3, Kovács 10,  Borosnyai. Edző: Farkas Sándor. 

Bp. Honvéd: Dávid K. 26,  Kuzmin 18, Uszpenszkij 15, Boros 5, Heinrich 6. Csere: Krasovec 4, Halm, Mészáros 1. Edzők: Mészáros Lajos,  Kamarás  György. 

Rendkívül izgalmas döntőt láthattak azok, akik ott voltak a csarnokban, hiszen végig kiélezett csatát vívott egymással a két csapat.  A tudósítások szerint a 38. percben Dávid Kornél kosarával ismét a Honvéd vezetett (75-73), azonban a bajnokcsapat, a ZTE megrázta magát és megnyerte a mérkőzést. 

Micsoda év volt! Bajnoki arany és kupagyőzelem.  Az akkori sikercsapat keretéből négyen ma is a Zalakerámia-ZTE KK kötelékébe tartoznak.   Török Róbert ügyvezető, Bencze Tamás  szakmai igazgató,  Bodrogi Csaba  az utánpótlás-szakág edzője, Kis Attila pedig  hosszú évek óta  a technikai vezető.  Illetve,  öten  vannak, hiszen Boronyák Róbert  masszőr ahogy harminc esztendeje, úgy ma is csapatunkat erősíti. 

De nézzük, Kis Attila miként emlékszik ma arra az időszakra, és az 1992-es sikerekre.  

 -Nem ma volt... - mosolyodott el, amikor egy kis  múltidézésre kértük a kerek évforduló kapcsán. - Kupagyőzelem és bajnokság, először élhettem át ezt az érzést. Az előző évben a Szolnokkal szemben elvesztettük a bajnoki döntőt, úgyhogy Farkas Sándor iszonyúan kemény alapozást álmodott meg. Amit aztán, el is végeztetett velünk...  Hévízen is edzőtáboroztunk a nyáron, és a hét végén, amikor szabadnapot kaptunk, volt olyan játékos is, aki inkább ott maradt és nem utazott haza Egerszegre, mert annyira fáradt volt... Semmit nem akart Farkas Sanyi a véletlenre bízni. Voltak erdei futások és dombfutások is, hogy legyen elég erőnk a szezonra. A bajnoki döntő, talán mondhatom, hogy sima volt, hiszen három győzelemmel szereztük meg az aranyérmet. Aztán a kupában is bírtuk a csütörtöki és a pénteki meccsnapot, de az egész szezon kemény volt.  Jó csapatunk volt, jó volt az arány a fiatal és a rutinosabb játékosok között.  Tulajdonképpen az 1990-es bajnoki győzelem után, talán ha egy változás volt a keret összetételében, és ez volt az erősségünk. Tudtunk egymással játszani, ismertük egymást.  Szép emlék ez harminc év távlatából is. Bajnokságot és kupát nyerni  egy szezonban, ez  nem sűrűn  adatik meg egyetlen sportoló életében sem.   

Az 1991-1992. évi bajnokságban bajnoki címet és Magyar Kupát nyert  ZTE-Heraklith csapata:  Bodrogi Csaba, Földesi Attila, Farkas László, Polster Péter, Kis Attila, Kovács Attila, Bencze Tamás, Szűcs Ervin, Balogh Zoltán, Borosnyai Szabolcs, Török Róbert, Lukosius Mindaugas, Lekarauskas Mindaugas.

Vezetőedző: Farkas Sándor.
Erőnléti edző: Szabó Bálint.
Csapatorvos: dr. Tóth Sándor.  
Masszőr: Boronyák Róbert.
Technikai vezető, intéző: Németh István, Sipos László.  
Szakosztály-vezető: Rózsás Gábor.

2022. június 5. Zalakerámia ZTE KK 
 

Megosztás