Második hely az Orosz László emléktornán

Az MTOK VIII. Orosz László emléktorna döntőjében a Zalakerámia ZTE KK a PVSK-VEIOLA csapatával találkozott. Az edzői stáb jobbnak látta, ha a múlt heti, Körmend elleni meccsen bokasérülést szenvedő Bernard Thompsont ezúttal pihenteti, hiszen a tavaly Kecskeméten pattogtató amerikai hátvédre nagy szükség lesz a jövő szombati, KTE elleni bajnoki rajton. A kezdőbe Papp Péter került be, aki Doktor Péter betegsége kapcsán közel 30 percet játszhatott a számára jól megszokott csarnokban.Kaposvárról Bálizs Zsuzsa tudósított.

Zalakerámia ZTE KK–Pécsi VSK-VEOLIA 74–92 (16–18, 23–26, 14–24, 21–24)

Kaposvár, Városi Sportcsarnok, 200 néző, vezette: Kapitány, Söjtöry, Koncsek.

Zalakerámia ZTE KK: Papp P. 8, Ware 7, Gliebov 6/3, Szabó Zs. 18/6, Agafonov 13. Csere: Gulyás 9/6, Durázi 6, Bagó 4, Kis R. 3/3. edző: Bencze Tamás. 

Pécsi VSK-VEOLIA: Pongó 5/3, Taylor 29/12, Csirics 2, Budimir 13/6, Horti 18/3. Csere: Antóni 15/15, Olasz 4, Simon K. 4, Popgyákunik 2, Benke K. -. Vezetőedző: Csirke Ferenc. 

Fej-fej mellett haladtak a csapatok az első húsz percben, a vendégeknél Taylor remekelt Thompson távollétében, nálunk Agafonov és Szabó 9-9 egységig jutottak. Csapatkapitányunk vezérletével sokáig volt egál az állás, a félidő végén azonban öt ponttal meglépett Csirke Ferenc alakulata. 

A nagyszünet után aztán olyan rövidzárlat következett zalai részről, amit jobb lenne elkerülni a tétmeccseken: a ZTE 39 ponton ragadt, a PVSK pedig 21 pontos rohanással öt perc alatt 23 pontosra növelte előnyét. Közel 25 fős szurkolótáborunk hitetlenkedve konstatálhatta, hogy a 25. percben 59-39-et mutatott az eredményjelző, amikor Agafonov végre betalált a palánk alól. A több mint húszpontos hátrányt sikerült 11-re lefaragni, azonban ezzel sajnos el is lőtte minden puskaporát Bencze Tamás alakulata, a PVSK játékosai ugyanis az egész találkozón kiválóan céloztak a 6,75-ösön túlról – 13 trojka landolt a zalai gyűrűben 40 perc alatt. Az első félidőben hatszor, a másodikban hétszer köszöntek be a baranyaiak távolról. Kiemelkedő volt ebben a műfajban Antóni Csanád, aki gyakorlatilag nem tudott hibázni, hat kísérletéből öt alkalommal örülhetett jellegzetes módon a fiatal tehetség. A pécsiek tizese már az előző bajnokságban is megkeserítette a zalai szurkolók szájízét kiváló dobásaival, s most is bizonyította, hogy semmit nem felejtett a nyáron ebből a műfajból. A másik különbség a lepattanócsatában volt jól látható: 43-26-ra nyerte ezt a műfajt a PVSK, Taylor és Horti együtt 21 lecsorgó labdát kaparintottak meg. Szabó Zsolt sógorát igencsak feldobta a válogatottnál töltött időszak, 18 pontig jutott a kezdőként pályára lépő center, akit a nemzeti csapat VB-selejtezői után most épít a csapatba Csirke Ferenc.

Thompson távollétében Kameron Taylor is remekelt a kettes poszton, az amerikai játékos 29 pontig jutott, négy hármast is hintett. Nagyon hiányzott a ZTE kettesének védekezése, Taylor ugyanis 19 alkalommal próbálkozhatott mezőnyből – és nem is célzott rosszul a vendégek légiósa. 

Csapatunkból Szabó Zsolt ponterőssége és harcossága mellett Gulyás Milán volt dicsérhető. 15 percnyi játékidejével remekül sáfárkodott, négy mezőnykísérletből kilenc pontot tett a közösbe – közte két hárompontossal – két lepattanója mellett két gólpasszt is adott. Dustin Warenek ezen az estén nem ment a dobás, hét asszisztja azonban bíztató lehet a jövőre nézve. Az igazi különbséget a hármasok jelentették a két csapat között: a ZTE mindössze hatszor talált be távolról - a 26%-os mutató igencsak gyenge, - a pécsiek azonban remekeltek: 13 trojkájukat 54%-al értékesítették.

Dicséret illeti a csapatot elkísérő drukkereket, akik a nagy különbség ellenére is folyamatosan bíztatták övéiket, s a lefújás után is éltették az ezüstérmet szerző csapatot. Remélhetőleg egy hét múlva, a Kecskemét elleni első bajnoki után boldogabban távozhatnak majd a csarnokból a ZTE szimpatizánsok.

A bronzmérkőzésen:

Kaposvári KK–Naturtex SZTE Szedeák 85–75 (17–22, 20–16, 21–24, 27–13)

A VIII. MTOK Orosz László Emléktorna végeredménye: 1. Pécsi VSK-VEOLIA, 2, Zalakerámia ZTE KK. 3. Kaposvári KK, 4. Naturtex SZTE Szedeák.

A torna legeredményesebb játékosa: Kameron Taylor (Pécsi VSK-VEOLIA). A legjobb hazai fiatal játékos: Hock Gergely.

Fotó: Bálizs Zsuzsa

2018. szeptember 22. Zalakerámia ZTE KK/Bálizs Zsuzsa

Megosztás