Mindig a csapatérdeket tartja szem előtt

Liam O’Reilly, csapatunk amerikai játékosa már úgy érkezett Zalaegerszegre, hogy volt európai tapasztalata, ráadásul a közelben, a szlovák bajnokságban is játszott.  

Amerikai állampolgár vagy, de ír kötődéssel is rendelkezel. Mesélnél nekünk néhány mondatot erről?
A nagyszüleim révén van ír kötődésem, de azt nem tudom pontosan, mikor vándoroltak át Amerikába. Próbáltunk többször a családfa alapján utána járni, de sajnos nem sikerült pontosan kinyomoznunk, mert sok volt az útvesztő a történetben.

Hogyan lépett be a kosárlabda az életedbe?
Négy-öt éves lehettem, amikor elkezdtem kosarazni, de emellett kipróbáltam a futballt és az amerikai futballt is, amelynek Texasban nagyon nagy hagyománya van. Egy rövid ideig úsztam is, de végül maradtam a kosárlabdánál.

Zalaegerszegtől nem túl messze, Komáromban kezdted az európai karriered, ezt követően pedig szerepeltél még Cipruson, Németországban, Litvániában, az utolsó szezont pedig Svédországban töltötted. Korábbi csapataid közül hol érezted magad a legjobban?
Ezt a kérdést kétféleképpen közelíteném meg. A legerősebb bajnokság, ahol játszhattam az biztosan a német elsőosztály volt, ez volt a legmagasabb szint. Ha pedig az életstílust nézzük, akkor Cipruson csodásan éreztem magam. Rengeteg időt tudtam tölteni a tengerparton, viszont itt a bajnokság színvonala nem tartozik a legerősebbek közé.

Melyik stílusú kosárlabdát szereted?
Az európai kosárlabda és az amerikai stílus között nem tudnék választani. Amióta Európában élek és itt játszom, azóta rengeteg itteni mérkőzést nézek meg, hiszen rengeteget lehet belőlük tanulni és ezáltal fejlődni. Az elmúlt pár szezonban fejlődött az én játékom is. Szeretek irányítani a pályán, a labdavezetésem is sokat javult, valamint szeretem helyzetbe hozni a társaimat is. 

Mely dolgokat tartod fontosnak a pályán és a pályán kívül?
Ez egy nagyon jó kérdés. Jelenleg, ami szerintem messze a legfontosabb, hogy profi játékosként mindig megfelelő állapotban érkezzünk az edzésre, a pályán pedig mindent tegyünk meg a fejlődésünk és a győzelem érdekében. Eddig ezen a téren nincs probléma, rengeteget beszélgetünk az edzéseken kívül is, így biztos vagyok benne, hogy a csapat kémiával sem lesz problémánk a szezon során.

Ha valaki követ téged az Instagramon, akkor azt láthatja, hogy nagyon sok időt töltesz a családdal. Ennyire fontos számodra ez? 
Ez biztos, ugyanis ők jelentik a mindent számomra! Profi játékosként a szezon közben sajnos nem tudok sok időt velük tölteni, így nyáron igyekszem minden lehetőséget megragadni, hogy velük lehessek. Ilyenkor rengeteget szoktam járni strandra, nagyon sok időt töltök az öcsémmel, akivel szerencsére nagyon jó és közeli a kapcsolatom. 

Miért csapatunkat választottad az idei nyáron?
Először a vezetőedzővel beszéltem erről a lehetőségről, majd ezt követően utána néztem a csapat történetének. Láttam, hogy hatalmas tradíciója van a klubnak, rengeteg szurkolóval, akik igazán szeretik a kosárlabdát. Én pedig különösen szeretek ilyen helyen játszani, ahol mindenki győzni akar! Emellett hallottam, hogy a magyar liga egyre erősebb Európában. Szóval ezek a dolgok játszottak jelentős szerepet abban, hogy aláírtam a szerződésem Zalaegerszegre.

A barátnőd és a kiskutyád is veled tartott. Milyen érzés az, hogy nem egyedül kell az otthonodtól távol lenned? Könnyebb így a kosárlabdára koncentrálnod?
Nagyon örülök, hogy ő itt van velem és hálás vagyok amiért úgy döntött, hogy ide is velem tart. Tavaly még nem volt, de most már  valóban van egy közös kiskutyánk. Nem utolsó sorban pedig a klubnak is hálás vagyok, hogy megteremtették nekem ezt a lehetőséget, hogy ők itt lehetnek velem.

Mivel szoktad tölteni a szabadidődet?
A barátnőmmel rengeteget járunk a Contrastba, kipróbáltuk már a Díszpinty nevű helyet is, viszont ezeken kívül leginkább csak az élelmiszerboltokat ismerjük. Az edzések mellett még nem sok időnk volt jobban megismerni a várost. Emellett rengeteget szoktunk közösen Netflixezni, meditálni, nyújtnani. Nagyon sok podcastet hallgatok főként az NBA-vel és a kosárlabdával kapcsolatban. Emellett pedig - mivel a barátnőmet nagyon érdekli a pszichológia - , ezzel kapcsolatban is sok mindent meghallgatunk.

Mi a véleményed eddig a csapatról?
Fiatal együttesünk van, így még vannak hibák az edzéseken, aminek az edzők nem biztos, hogy örülnek. Ám, ez a lehető legjobb időszak arra, hogy ezeket kijavítsuk a bajnokság kezdetére. Nagyon várom már, hogy D’Mitrikkel együtt tétmeccsen is a pályán lehessek, hiszen nagyon jól megértjük egymást, emellett Danilo és Petar is rengeteget fog segíteni a csapatnak, nem megfeledkezve Mitch-ről sem. A fiataloknak pedig igyekszünk a lehető legtöbb segítséget nyújtani, legyen szó akár edzésről vagy mérkőzésről, hiszen csak velük együtt tudunk sikeresek lenni.

Milyen célok elérésével  lennél elégedett a szezon végén?
Először is, a csapat részét mondanám, hiszen az számomra sokkal fontosabb. Nagyon szeretném, ha idén sikerülne bejutni a rájátszásba, ami, ha jól hallottam, az elmúlt pár évben nem sikerült. Szeretném, ha a kupában is minél tovább eljutnánk és egy jó szezont hoznánk össze a társakkal. Az eddigi mérkőzéseink alapján szerintem erre minden esélyünk megvan. Keményen készülünk napról-napra, odafigyelünk a másikra, próbáljuk egymást segíteni a pályán és a pályán kívül is. Szóval minden adott ahhoz, hogy jó csapat legyünk. Egyénileg pedig próbálok edzésről-edzésre fejlődni, jobb vezetővé válni és jobb csapattárs lenni. Igyekszem minél jobban betartani az edzők utasításait, ha ez minél több szerzett dobott ponttal, gólpasszal, labdaszerzéssel és lepattanóval párosul, annak örülni fogok. Azonban, ha őszinte akarok lenni, akkor nem az egyéni statisztikáim a legfontosabbak számomra. 

2022. szeptember 21. Zalakerámai ZTE KK 

Megosztás