Mint a nagyok – a kenguru csapatok is bekapcsolódtak

Miért jó, ha a gyerekek sportolnak? Egészségesebbek lesznek; fejlődik a mozgáskultúrájuk, gondolkodásuk, mentális tulajdonságaik; biztos helyen, jó társaságban vannak; élvezik a játékot; pozitív példaképeket követnek; és még sorolhatnánk... 

Térjünk azonban vissza az első gondolathoz: "Egészségesebbek lesznek." 

Játékosaink az életkoruk növekedésével egyre több edzésen vesznek részt. Az intenzív sportolásnak azonban vannak veszélyei is. A nem megfelelően előkészített izmokban és ízületekben nagyobb terhelés hatására akár tartós ártalmak, elváltozások is kialakulhatnak, illetve súlyosbodhatnak a meglévő problémák. Ezek - azon kívül, hogy csökkentik a sportbeli teljesítőképességet - a mindennapi életben is fájdalmakat eredményezhetnek az ifjúi évek elmúltával. Az élsport szempontjából is fontos terület ez, hiszen a megfelelően felkészített ízületek és izmok magasabb szintű edzésmunkát tesznek lehetővé azáltal, hogy nagyobb terhelést bírnak el a játékosok, ritkábbak a sérülések. Ráadásul több évvel későbbre tolódik a felnőtt játékosok kiöregedése – amit a sérülések gyakoribbá válása, a regenerálódási idő hosszabbodása jelez és okoz általában.

Egyesületünk több éve kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az edzésekkel ne ártsunk a játékosainknak: életkori sajátosságaiknak megfelelő mennyiségű és minőségű edzésmunkát végezzenek, és ennek során fokozatosan felkészítjük őket a következő korosztályra jellemző terhelésre. Ennek érdekében együttműködünk az országosan ismert és elismert szakemberrel, a ZTE KK felnőtt csapatának játékosainak felkészítésében is közreműködő Tóthné Steinhausz Viktóriával. A labdás és kondicionáló edzések rendszerébe integráltan ő foglalkozik kiemelten az utánpótlás játékosok testi, fizikai állapotának felmérésével, továbbá a meglévő állapot javításával és fejlesztésével korrekciós tréningek keretében az egyes csapatoknál. Az egyéni problémák kezelésére is lehetőséget biztosít, kimondottan az utánpótlás játékosok számára tart fenn rendelési időt.

Februártól, két főiskolai hallgatója segítségével, megkezdték a kenguru korosztályú csapatok, 9-11 éves játékosaink felkészítésében történő részvételüket is. A program a foglalkozások tartalmának irányt adó, több mint négy órás felméréssel kezdődött, melynek során tízfős felmérő csoport gyűjtött adatokat a gyerekek jelenlegi állapotáról. Ennek részei képi rögzítésű plank teszt, provokált testhelyzetű tartás vizsgálata, testösszetétel-vizsgálat, egyensúlyérzék-, robbanékonyság-, izomerő-, hajlékonyságmérés voltak.

Ezt követően heti egy alkalommal Fülöp Laura és Németh Tibor 3. évfolyamos gyógytornász hallgatók edzésrészeket fognak tartani, speciális feladatokat fognak végeztetni a gyerekekkel, amelyek megelőzik, ill. korrigálják a tartáshibákat, ízületi deformitásokat, erősítik az ízületek körül elhelyezkedő valamint a törzsizmokat, fejlesztik robbanékonyságukat, mozgáskoordinációjukat, egyensúlyérzéküket, stb. 

Munkájukhoz sok sikert kívánunk.

A fényképek a kenguru csapatok első, korrekciós tréning jellegű edzésén készültek.

2018. február 27. Zalakerámia ZTE KK 

Megosztás