Mitchell Smith jó lehetőséget lát csapatunknál a fejlődésre

Csapatunk új magasembere, Mitchell Smith legutóbb Finnországban játszott. A 24 éves, 208 cm magas kosaras, másik amerikai játékosunkhoz, D’Mitrik Trice-hoz hasonlóan az előző szezon kezdte meg európai karrierjét. Mitchell Smith a svéd, majd a finn liga után igazolt csapatunkhoz. 

Korán eldőlt, hogy kosárlabdázó leszel? 
A szüleim is kosárlabdával foglalkoztak, emiatt mindig is komoly szinten akartam ezzel foglalkozni. Eleinte a baseballt jobban szerettem, mint a kosárlabdát, viszont ahogy egyre inkább nőttem, tudatosult bennem, hogy a kosárlabdával szeretnék komolyabban foglalkozni a magasságom miatt. Ekkor körülbelül nyolc-kilenc éves lehettem. 

Az előző szezonban Svédországban kezdted meg az európai karriered, majd Finnországba igazoltál. Mennyire volt nehéz megszoknod az európai kosárlabda stílust?
Eleinte nehéz volt, emiatt sokat néztem az európai kosárlabda mérkőzéseket. Az elején kicsit furcsa volt ez a teljesen más stílus, de az idő előrehaladtával egyre könnyebben sikerült alkalmazkodnom hozzá.

Miben látod a kettő közötti különbséget? 
A legtöbb amerikai játékos egyéni kosárlabdát játszik, leggyakrabban egy az egy ellen próbálja megoldani a dolgokat a pályán, míg az európai kosárlabda sokkal inkább alapoz a csapatra, a játékok során mindenki labdához jut, ez a stílus pedig sokkal jobban tetszik nekem. Néha itt is szükség van arra a mérkőzéseken, hogy egyénileg kell megoldanunk a különböző játékhelyzeteket, de csapatként játszva sokkal egyszerűbb érvényesülni és megnyerni a mérkőzéseket.

Miért igazoltál el szezon közben Finnországba?
Újonc voltam, nagyon fiatal. Az akkori edzőmnek már megvolt a kialakított csapata, amiben kevés játéklehetőséget szánt nekem, így kevésbé tudtam neki bizonyítani. Úgy éreztem, hogy valami újra van szükségem, ahol meg tudom magam mutatni, ezért is döntöttem akkor a távozás mellett.

Mit tartasz a pályán legfőbb erősségeidnek? 
 Azt gondolom, hogy nagyon atletikus játékos vagyok, gyors játékosnak tartanak a pályán, aki védekezésben is hasznos tud lenni. Jó százalékkal dobok, a lepattanókat is szeretem megszerezni, szóval megpróbálok lehetőség szerint a legtöbbféleképpen segíteni a csapatomnak. A pályán az a legfontosabb, hogy minél több dolgot megvalósítsunk abból, amelyet az edzői stáb kér tőlünk a győzelem érdekében. Emellett mindig is a csapat érdekeit tartottam szem előtt. Az egyéni statisztikámnál sokkal fontosabb nekem az, hogy a csapattársaim is sikeresek legyenek a pályán. A pályán kívül pedig a jó csapatkémia szerintem a legfontosabb, hiszen enélkül nehéz csapatként jó eredményt elérni.

Miért választottad csapatunkat az idei nyáron?
Rengeteget beszéltem az edzővel arról, hogy milyen stílusú kosárlabdát szeretne a csapattal játszatni, tetszett az is, hogy fontos szerepet szán nekem. 

Jordan Barnettel egy egyetemre jártál, aki az előző szezonban az egyik legkiemelkedőbb játékosunk volt. Beszéltél vele a csapatról, városról, az itteni körülményekről, mielőtt meghoztad a döntésed?
Természetesen, amint megtudtam, hogy a csapatban játszott, egyből megkerestem. Nagyon jól érezte magát itt és ő is csak megerősített abban, hogy ez egy nagyon jó hely lehet a fejlődésem szempontjából. Neki is nagyban köszönhető, hogy végül aláírtam a csapathoz. A magyar egy nagyon erős liga, így nem túl egyszerű érvényesülni ebben a bajnokságban, de igyekszem minél jobban megfelelni az elvárásoknak. Mindig is szerettem a kihívásokat, teljesíteni a céljaimat, ezért úgy gondolom, hogy ebben a bajnokságban rengeteget fejlődhetek.

Sikerült eleget pihenned a nyáron?
Korábban hazaértem, ezért volt pár hét, amíg a pihenésé volt a főszerep. Ezt követően viszont nagyon sok labdás és labda nélküli edzésen vettem részt. Egyéni képzéseken is részt vettem, hiszen szerettem volna minél jobb állapotba kerülni a felkészülés kezdetére.

A szabadidődben mit szeretsz csinálni?
Szeretem videójátékokat, rengeteget Netflixezek, sok sorozatot nézek általában. De szeretem a természetet, sok időt tölteni a szabadban. Sétálni és felfedezni a várost.

Melyek akkor az első benyomások és hogy tetszik a város?
Amikor megérkeztem, mindenki örömmel fogadott, a csapattársaimmal is rengeteget beszélgetünk, ami nagyon fontos szempont ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Sok időm még nem volt teljesen felfedezni a várost, de amit eddig láttam belőle, az nagyon tetszik. Rengeteg olyan hely van, ahol jókat lehet enni vagy ahova be tudunk ülni a csapattársakkal beszélgetni. Úgy érzem, hogy jó döntés volt a csapathoz aláírnom és ide érkeznem.

Van bármilyen hobbid?
Nagyon szeretem a zenét, volt már néhány beat, amit én készítettem el, de hogy őszinte legyek, nem tetszettek annyira. Szóval ezen a téren még rengeteget kell fejlődnöm. Ez az, amivel még szívesen foglalkozni szoktam.

Mesélj az előttünk álló szezonról, milyen céljaid vannak? 
Egyénileg rengeteget szeretnék fejlődni az előző szezonomhoz képest. Fejleszteni szeretném a külső dobásaimat, jobb százalékkal szeretném értékesíteni a büntetőket, de lepattanózásban is van még hova fejlődnöm. Csapatként pedig nagyon szeretném, hogy ha bejutnánk a play off-ba, ami, ha jól tudom, akkor az utóbbi pár évben nem sikerült. 

2022. szeptember 12. Zalakerámia ZTE KK 
 

Megosztás