Negyven éve jutott fel a ZTE az NB I-be

Hihetetlen, de igaz! December 16-án 40 éve jutott fel klubunk az első osztályba. 

Egészen 1977-ig kell vizamenünk az időben, amikor városunkban két csapat is az NB II-ben szerepelt. A Z. Építők csapata az NB-II nyugati csoportjában második helyen végzett, az Oroszlányi Bányász mögött. Ekkor jött az ötlet, hogy a két jó csapatból egy nagyon jó csapatot kellene csinálni. Az ötletet tett követte, és 1978 januárjában fuzionált a ZTE és a Z. Építők. A csapat ZTE néven indult neki az 1978-as bajnokságnak azzal a nem titkolt céllal, hogy kiharcolja az NB I-es indulás jogát. Ehhez azonban meg kellett nyerni az NB II-es bajnokságot. Az NB II- ben az utolsó fordulóig veretlen volt a csapat. 

1978. december 16. Székesfehérvár. 

Ezen a napon bonyolították le az utolsó mindent eldöntő mérkőzést. A ZTE veretlenül, a Székesfehérvári Építők egy vereséggel került a döntőbe (a ZTE az első mérkőzésen, Zalaegerszegen 91-65 arányban győzött). Még a 25 pontos vereség is az NB I-et jelentette volna a csapatnak. Annak ellenére, hogy az NB I-be jutás volt a cél, csak az egyik hivatalosan küldött játékvezető érkezett meg a székesfehérvári csarnokba, így a helyi Berendi Lászlót kérték fel szükség-játékvezetőnek. A hazaiak óriási iramot diktálva hamar jelentős előnyt szereztek, melyet a ZTE a félidő végére ledolgozott. Ekkor sérült meg a ZTE egyik meghatározó játékosa Halász István. Drámai csatában, összesítésben mindössze egy ponttal jutott a ZTE az NB I-be. A mérkőzést a székesfehérváriak nyerték, de a ZTE örülhetett.

Székesfehérvári Építők - ZTE 77:52 (49:33)
ZTE: Halász (2), Németh (17), Ivánkovics (4), Vágvölgyi (4), Lázár (10). Csere: Mónok (2), Magyar (7), Góczán (2), Herényi (-) Edző: Kristóf László

Azóta négy bajnoki cím és négy kupagyőzelem jelzi, hogy helyünk van az élvonalban!

 

Megosztás