Nem borult a papírforma a Sopron ellen

Zalakerámia ZTE KK – Soproni Sördögök 67-74 (15-17, 23-11, 13-21, 16-25)
Zalaegerszeg Városi Sportcsarnok, 1700 néző
Jv: Cziffra, Gál, Rácz, 

Zalakerámia ZTE KK: Kertész 11/6, Healy 16, Graham 11/3, Tamir 6, Darling 10/6, csere: Gáspár 3/3, Czinger 3, Mohácsi 7/3, Edző: Milos Sporar

Soproni Sördögök: Poscic 18, Thomas 11, Edwards 7/3, Dénes 6/3, Borisov 21/12, csere: Takács 3/3, Tóth 1, Trepák Edző: Sabáli Balázs 

 

A Zalakerámia ZTE KK kispadján először ülhetett a hét elején kinevezett Milos Sporar. Az iránytó poszton Kertész Dani kezdett és a csapat Darling és az ő kosarával 5-0-al indított. A vendégek első pontját Borisov szerezte büntetőből. Az látszott, hogy nagyon akar a társaság, amibe hibák is csúsztak néha. A 6. percre, Dénes kosarával már a Sopron vezetett (7-8). Sok faultot fújtak ránk a bírók és ez egy kicsit kizökkentett bennünket a ritmusból. A vendégek főleg magas embereiknek köszönhetően átvették a mérkőzés irányítását és kicsit meglógtak (9-14). Ekkor szorítottunk a védekezésünkön. Graham duplája után Healy büntetőzött pontosan és máris elolvadt a vendég előny. A negyed végén Tóth Gergő csak egy büntetőjét értékesítette és így két pontos előnnyel zárhatott a Sopron (15-17).
 

 

Második negyed elején Graham hamar egyenlített, majd Mohácsi harcolta palánk alatt, de csak egy büntetőjét értékesítette. Az egész héten betegséggel küszködő Gáspár távolija új lendületet adott a fiúknak (22-17). Nem sokkal később Mohácsi is betalált a hárompontos vonalon túlról, ezzel is tolva egyet a ZTE szekerén. A Sopron próbálta megtalálni a megfelelő játékot, de mindig volt valaki, aki pontot tudott szerezni. A negyed hajrájában egyre magabiztosabbá vált a játékunk és a lepattanózásban is jeleskedtek a fiúk. A Sopron továbbra sem találta a saját ritmusát és a különbség a félidőre tíz pontig kúszott. (38-28). 

A félidőben megérdemelten vezetett csapatunk és mindössze 11 pontot engedtünk ellenfelünknek. 

 

Kertész remek duplájával kezdődött a harmadik negyed. A vendégek csak a harmadik percben találtak először a gyűrűnkbe. Kertész hármasa újra tapsra késztette a szurkolókat, az este folyamán nem először (43-30). Ezt követően beleerősítet a Sopron és egy 0-8-as rohammal próbáltak újra meccsbe kerülni. Milos Sporar azonnal időt is kért. Rengeteg sikertelen dobás jellemezte ebben az időszakban a játékunkat, míg a másik oldalon kinti dobásokkal közelített Sabáli Balázs együttese. 49-46-nál Mohácsi látta meg a rést a soproni védőfalon és betörésből szép kosarat szerzett. A negyed végére némileg szétesett a játékunk, de így is a Sopron előtt tudtunk maradni (51-49).

 

A záró felvonásban robbantott a Sopron és két perc alatt kilenc pontot dobtak (51-58). Az időkérést követően Graham törte meg a kosár csendet egy duplával, amire Poscic azonnal válaszolt. Nagyot fordult a játék képe a vendégek magabiztosabbá váltak, míg nekünk semmi sem sikerült. Az utolsó négy percet Healy kosarával kezdtük, amit Kertész Dani átadásából szerzett (58-66). Majd egy perccel később Kertész a dudaszó pillanatában szerzett estében egy duplát és a megítélt büntetőt is értékesítette (61-66). A hajrában nagyon akartak a fiúk, de a közelik rendre kimaradtak, a Sopron pedig taktikusan őrizte kiharcolt előnyét. A végére még maradt egy Graham hármas, de ez már csak szépségtapasznak bizonyult (67-74). 

 

A Sopron a negyedik negyedben kihasználta a gyengeségeinket és a maga javára fordította a találkozót. Három negyedig egyenrangú ellenfelei voltunk a vendégeknek, de a végét sajnos nem bírtuk. Összességében elmondható az új edző elképzeléseinek átültetésére idő kell, addig gyakorlatilag a mérkőzések többsége azon fog múlni, mennyi koncentráció marad a fejekben az utolsó percekre, és milyen egyéni teljesítmények lesznek felmutathatók. 

 

Meg kell említeni a két csapat szurkolóit is. Hazai oldalon jó volt látni, hogy sokan hisznek abban, hogy az új edző segíthet átlendíteni a csapatot a holtponton, megint sokan kijöttek biztatni a csapatot, reméljük, legközelebb már győzelemnek örülhetnek. A soproni szurkolók szokás szerint nagy számban és örömmel jöttek Egerszegre - a két csapat szurkolóinak jó kapcsolata évtizedes múltra tekint vissza -, és ők is végigszurkolták a meccset.

Edzői nyilatkozatok:

Folytatás szerdán, Kaposváron!

2014. november 15. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás