Ötödik helyen végzett kadett csapatunk az országos döntőben

U16/A

Hosszú út vezetett kadett csapatunknak, míg kiharcolta az országos döntőbe való kerülést. A Bödör Ferenc edző irányította együttes mélységeket és magasságokat is megjárt az ötödik hely eléréséig. 

Az U16-os bajnokság nyolcas döntőjéért még egy párharcból győztesen kellett kikerülnie a csapatunknak, ehhez a Kaposvár SI csapatát kellett felülmúlni.

Az első találkozó Zalaegerszegen került megrendezésre. Itt nem is lehetett más a cél, hogy az esetleges győzelem esetén, minél nagyobb előnnyel utazhassunk a kaposvári visszavágóra.Az első félidőben még fej-fej mellett haladtak a csapatok, kiegyenlített volt a játék. A második félidőben már sikerült elérni a célunkat, a fáradó kaposvári csapat ellen a végjátékban jelentős előnyt tudtunk felépíteni a visszavágóra.

Zalakerámia ZTE KK/A  -  Kaposvár SI   75 - 52 (17-17, 13-14, 24-17, 21-4)
ZTE KK: Szalay D. 21/6, Tóth B. 7, Garai D. 11/3, Takács L. 17, Horváth M. 2, Gerencsér B. 17/3, Horváth B. - Gyimes Á. - , Böcskei B. –.

A két nap múlva megrendezett visszavágón érezhető volt, hogy a jelentős pontkülönbségnek köszönhetően a lélektani előny is nálunk volt. Az első félidőben nyugodtan és magabiztosan játszottunk. Ennek köszönhetően tovább nőtt az előny, bár a második félidőben a Kaposvár mindent megtett az otthoni győzelemért, csapatunk ezt a mérkőzést is megérdemelten nyerte meg, így összesítésben 29 ponttal, kettős győzelemmel jutott be az országos döntőbe.

Kaposvár SI  - Zalakerámia ZTE KK/A   53 - 59(12-17, 9-16, 20-15, 12-11)
ZTE KK: Szalay D. 12/3, Tóth B. 6, Garai D. 5/3, Takács L. 13/3, Horváth M. 2, Gerencsér B. 6, Horváth B. 9/3, Gyimes Á. - ,Novák Téglás P. 6/6, Böcskei B. -, Németh L. –

Országos döntő- Budapest

Az idei szezonban a járványhelyzet miatt más lebonyolításban és zárt kapuk mögött rendezték meg az országos döntőt Budapesten a Vasas Pasaréti Sportcentrumban. A felnőtt Magyar Kupa nyolcas döntőjéhez hasonlóan 1-1 szünnappal, összesen három mérkőzést játszottak a csapatok.

Az első mérkőzésen rögtön belevágtunk a közepébe, a döntőbe első helyen bejutott, a végső győzelemre is magasan esélyes Vasas Akadémia ellen kellett volna kiharcolni a négy közé jutást. A rendező budapesti csapat gyorsan megmutatta, hogy miért ő az esélyes, fizikai fölényét kihasználva hamar jelentős különbséget épített fel. Csapatunk egy kicsit meg volt illetődve, nagyobb magabiztossággal kellett volna pályára lépnünk. Sajnos ez kihatott a koncentrációra is. Az első félidőben 12 büntetőt hibáztunk el és 5-6 teljesen üres közeli helyzetünket sem sikerült értékesíteni. Ez azért volt kimondottan bosszantó, mert csak a felét bedobva ezeknek ott lehettünk volna a Vasas nyakán. A második félidőben már éledezett csapatunk, a harmadik negyedben sikerült csökkenteni a különbséget és meg is nyertük a negyedet. Az utolsó játékrészre erősített a Vasas, sok eladott labdába kényszerített bele minket így teljesen megérdemelten jutott tovább a fővárosi együttes, mi pedig az 5-8. helyért folytathattuk.

Vasas Akadémia/A – Zalakerámia ZTE KK/A 64-39 (18-5, 19-11, 10-17, 17-6)
ZTE KK: Szalay D. 6/3, Tóth B. 2, Garai D. -, Takács L. 9/3, Horváth M. 2, Gerencsér B. 5, Horváth B. - Gyimes Á. 12/3, Böcskei B. 1, Novák Téglás P. -, Bihari B. –

Bödör Ferenc: Egy félidőnek, de inkább tizenöt percnek kellett eltelnie, hogy felvegyük ezt a ritmust, itt látszódott meg, hogy mi alulról érkeztünk erre a döntőre. Többet kell ilyen kvalitású csapatokkal játszani és akkor még szorosabb lehetett volna. Sajnálom, hogy kihagytunk több, mint tíz büntetőt. Ha tudunk azon az úton tovább menni, mint főleg a harmadik negyedben, akkor tudunk majd mérkőzést nyerni.

A következő találkozón mindenképpen szerettünk volna javítani a játékunkon, egy esetleges győzelem azt jelenthette volna, hogy az utolsó játéknapon az 5. helyért mehetünk harcba. Ellenfelünk az előzetesen 4. helyen rangsorolt Zsíros Akadémia Kőbánya volt, akiket szintén csak hallomásból ismertünk.Jól kezdtük a mérkőzést, látszott, hogy a csapat magabiztosabban játszik, mint két nappal ezelőtt, igaz, most nem a Vasas volt az ellenfél. Fokozatosan növeltük az előnyünket, közben pedig ellenfelünk legjobbjai szorgalmasan gyűjtögették a személyi hibákat. A félidőre magabiztos, 14 pontos vezetéssel mehettünk. A második félidőben 3 perc alatt romboltuk le azt, amit addig felépítettünk. Agresszív letámadással jött elő a Kőbánya, sajnos ezt fejben nagyon rosszul reagáltuk le. A mérkőzés hajrájában valamennyire összekaptuk magunkat és szerencsésen, hosszabbításra mentettük az állást. A kőbányából szép lassan az összes meghatározó játékos kipontozódott, de így sem tudtuk a magunk javára fordítani az eredményt az első hosszabbításban. Következett a második ráadás, amiben azért már mi domináltunk, bár a hajmeresztő hibáink miatt elég nehezen jött össze a győzelem. Ez pedig azt jelentette, hogy vasárnap a Dombóvár csapatával találkozunk az 5. helyért.

Zalakerámia ZTE KK/A – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 73-69 két h.u. (21-16,16-17,8-26,13-9,5-5,10-6)
ZTE KK: Szalay D. 31/12, Tóth B. 10, Garai D. 5/3, Takács L. 12, Horváth M. -, Gerencsér B. 8, Horváth B. 2 Gyimes Á. 3/3, Böcskei B. -, Koller B. 2, Novák Téglás P. –

Bödör Ferenc: Ezt a meccset körülbelül ötször veszítettük el és tízszer nyertük meg, de a végén csak sikerült. Addig, amíg az ellenfél jó játékosain megfelelő taktikát alkalmaztunk, addig biztosan vezettünk. A második félidőben számomra érthetetlen módon megzavarodtunk, és sajnos egészen a végéig nem tudtunk rendet rakni a fejekben. Szerencsénk van, hogy nyertünk. Gratulálok az ellenfelünknek, hogy a legjobbjai kiválása után is így helyt állt!

Az 5.helyet eldöntő mérkőzésen megint csak nem ígérkezett könnyű ellenfélnek a Dombóvári Kosársuli csapata, hiszen ők a 3. helyen rangsorolva érkeztek az országos döntőre.

Az utolsó mérkőzésen már mindkét csapaton érezhető volt a fáradtság, de kellő motiváció volt, hogy a győzelemmel szép szezont zárhat mindkét együttes. Felváltva vezettek a felek az első félidőben, elszakadni egyiknek sem sikerült a másiktól. Annyi látszódott, hogy a tolnaiaknál igazából egy emberen futott át minden akció,  míg nálunk egy kicsit szélesebb volt a paletta. A második félidőben a zónánk már kellően agresszív volt ahhoz, hogy kicsit ellépjünk a Dombóvártól, több labdaszerzésünk is volt, amiből tudtunk indulni. Az utolsó negyedben többen is faultproblémákkal küzdöttek az ellenfélnél és talán fizikálisan is mi bírtuk jobban ezt a játékrészt. A végére jól gazdálkodtunk a megszerzett előnnyel így mi szereztük meg az 5. helyet.

Dombóvári Kosársuli KE – Zalakerámia ZTE KK/A 61-72 (10-12, 20-20, 17-18, 14-22)
ZTE KK: Szalay D. 13, Tóth B. 15/3, Garai D. 4, Takács L. 16/3, Horváth M. -, Gerencsér B. 10, Horváth B. 5, Gyimes Á. 9/3 ,Böcskei B. -, Bihari B. -, Novák Téglás P. –, Koller B. – 

Bödör Ferenc : Örülünk, hogy itt voltunk, és annak is örülök, hogy eredményt tudtunk elérni. Amilyen hátulról érkeztünk, nekünk ez az ötödik hely nagyon sokat jelent. Azt gondolom, hogy a Dombóvár és mi is adtunk arra alapot, hogy az akadémiákon kívül is van egy kis élet a magyar kosárlabdában.  

Értékelés

-Azt gondolom, hogy a megszerzett 5. hellyel nem vallottunk szégyent, sőt, számos kiemelt akadémiát sikerült megelőznünk. A selejtezőt nem tudtuk befejezni a klubot érintő fertőzés miatt, ezért egy vigaszágról kellett beverekednünk magunkat a nyolcas döntőbe. Folyamatosan győzelmi kényszerben játszottunk, amit a csapat jól reagált le és az eredmények is jöttek, és elértük a keresztjátékot. Az első fordulóban egy új szituációval kerültünk szembe (oda-visszavágós rendszer), de az első mérkőzés tanulságait levonva a visszavágón sikerült továbbjutni. A második fordulóban érezhetően mentálisan és fizikailag erősebbek voltunk, így sikerült bejutni az országos döntőbe. A pasaréti nyolcas döntő első mérkőzésén hiányzott legjobban az, hogy a szezonban, kimondottan élcsapattal nem tudtunk játszani. A Vasas elleni vereség után sikerült felállni a padlóról és két tanulságos győzelemmel megszereztük az 5. helyet, amely mindenképpen sikernek könyvelhető el. 
Gratulálok a csapatomnak és köszönet azoknak a szakembereknek, akik előttem, mellettem foglalkoztak a gyerekekkel.  Köszönöm a szülőknek is a kitartást, segítséget, nagy részük van Nekik is a sikerben.

Hajrá ZTE KK!

2021. május 28. Zalakerámia ZTE KK
 

Megosztás