Petarnak tetszett, amit felvázoltak neki a klubunknál

A szerb Petar Rakicevic végigjárta a ranglétrát a délszláv kosárlabdában. Csapatunk új játékosa még nem játszott Magyarországon, viszont már vannak információi az NB I-ről. Az U20-as Európa-bajnoki címet is szerzett játékossal beszélgettünk.    

Hogyan kerültél kapcsolatba a sportággal?
Először, hatévesen a focit próbáltam ki, ezt követően hét-nyolc  éves lehettem, amikor elkezdtem kosarazni. A lakásunk előtt volt egy pálya, így amikor kimentünk a szabad levegőre, akkor mindig kosárlabdáztunk. A helyi csapat akkori edzője apukám egyik jó barátja volt, aki többször látott engem ezen a pályán játszani, ezért elhívott egy edzésre. Itt tetszett meg igazán ez a játék, az egésznek a hangulata és így maradtam ebben a sportban.

Hogyan emlékszel vissza profi pályafutásod kezdetére?
A szerb másodosztályú Mladost Cacak együttesében kezdtem meg a profi karrierem. Itt két évet töltöttem, egy évet még az utánpótlásban, egyet pedig a felnőttek között. Amikor a fiatalokkal egy négyes döntő tornán szerepeltem, én voltam a legjobb pontdobó. Itt látott meg a Metalac vezetőedzője és ekkor tudtam megkötni életem első komolyabb profi szerződését.

Metalacnál két szezont töltöttél, majd ezt követően az egyik leghíresebb szerb csapat, a Crvena Zvezda mezét is viselhetted egy szezonon keresztül. Milyen érzést jelentett ez számodra?
Akkoriban a Metalacnál töltött időszak is hatalmas kihívást jelentett számomra, hiszen a felnőttek között, valamint az ABA Ligában is szerepelhettem. Az első szezonomban nem kaptam sok játéklehetőséget, mert még rengeteget kellett fejlődnöm fizikálisan és játékban is. Az itt eltöltött második évem nagyon jól sikerült, az edző bízott bennem, irányítóként játszottam az egész szezonban. Ezt követően nyáron, Vladimir Dokic vezetőedző irányításával a 2015-ös U20-as Euróba-bajnokságon aranyérmet szereztünk a szerb válogatottal. Itt figyeltek fel rám a Crvena Zvezdából. Apukám óriási Zvezda-szurkoló, így nagyon boldog volt ő is, amikor aláírtam a csapathoz a szerződésem. Nagyon jó érzés volt ott játszani, remek a klub felépítése. Az ABA Ligában és az Euroligában is szerepelt a csapat. Rengeteg jó játékos szerepelt ott akkoriban, akiktől nagyon sokat tudtam tanulni. Nagy élmény volt, de fiatal voltam még, így nem kaptam sok játéklehetőséget, majd a csapat edzőt is váltott, így a távozás mellett döntöttem. 

Mely játékelemekben érzed magad erősnek?
Karrierem során szinte irányítóként is játszottam, hiszen bárhol voltam, az akkori edzőm mindig bízott bennem. Érzem a játékot, s amíg ott vagyok a pályán, addig mindig a maximumot adom ki magamból. Rengeteget futok, lepattanókat szedek és ha a csapatnak arra van szüksége, akkor játékot szervezek. Jelenleg az első és legfontosabb dolog, hogy egy jó kémia alakuljon ki csapaton belül. Minél jobban össze kell szoknunk, meg kell ismernünk egymás erősségeit. A csapatból mindenki atletikus, gyors játékot fogunk játszani és biztosan sokat fogunk futni a mérkőzéseken. Nagyon jó kapcsolat alakult ki a játékosok között, az edzői stábbal és a személyzettel, így minden adott ahhoz, hogy sikeresek legyünk.

Hogyan töltötted az idei nyarat?
Szerbiában voltam nyáron, a szabadidőm nagy részét a családommal és a barátnőmmel töltöttem, hiszen szezon közben nem sok lehetőségem van erre. Volt egy kisebb sérülésem is, amelynek a rehabilitációján dolgoztam és mellette rengeteget edzettem, hiszen megfelelő állapotban szerettem volna maradni.

Miért csapatunkat választottad és miket hallottál korábban a Zalakerámia ZTE KK-ról? 
Először csak az edzővel beszéltem, aki elmondta, hogy szeretne a csapatban látni. Egy atletikus, gyors kosárlabdát játszó csapatot szeretne összeállítani és ebben fontos szerepet szánna nekem is. Úgy gondoltam, ez remek lehetőség lenne számomra. A bajnokság és folyamatosan fejlődik. Kicsit nyomoztam is az egerszegi csapat után, láttam és hallottam is, hogy nagyon erős hazai pályával rendelkezünk, ezért úgy voltam vele: ha az edző, valamint a klub is nagyon szeretne engem, akkor nem érdemes tovább várnom. Korábban nem sok információval rendelkeztem a csapatról, hiszen nem igazán követtem a magyar bajnokságban szereplő csapatokat.  Azonban az elmúlt  egy-két évben követtem már és a barátaim, Veljko Brkic, valamint Stefan Savic - akinek az esküvői tanúja is voltam – a  magyar ligában  szerepeltek, nagyon sok jót meséltek. A zalai szurkolók nagyon szeretik a kosárlabdát, ha jól játszunk, akkor remek hangulatot teremtenek a csarnokban. Itt csak a kosárlabdára kell koncentrálnom és ez egy remek lehetőség lehet a fejlődésre.

Végezetül, mit vársz a következő szezontól?
Szeretném, ha csapatkánt nagyon jól játszanánk a mérkőzéseken és minél több győzelmet aratva bejutnánk a rájátszásba, ahol bármi megtörténhet. De, ami nagyon fontos, hogy mérkőzésről mérkőzésre kell fókuszálnunk és így haladni a célok elérése felé. 

2022. szeptember 15. Zalakerámia ZTE KK 

Megosztás