Pumukli, a csendes amerikai

Völgyi Pétertől kapta becenevét Kyle Wilson, aki stabil játékával rengeteget tett a csapatért az aranyszezonban.

Kyle Wilson volt az egyetlen új fiú a csapatban 2009 őszén. A vezetőség nem kis bravúrral Egerszegen tartotta az amerikai hátvédpárost, Michael Jones helyére viszont jobb játékost szeretett volna a Völgyi-Patonay duó. Ő lett Kyle Wilson, aki német, majd osztrák csapatok után Ciprusról érkezett Egerszegre, méghozzá nem egyedül: egész szezonban vele volt felesége, Jynae, valamint kiskutyájuk, a papillon típusú Rocky; 2010 őszén pedig már az immár háromtagúvá bővült család érkezett Zalába: kislányuk, Alayna is rendszeresen tesztelhette a Városi Sportcsarnok klímáját.  

 

A kertvárosi albérletben Jynaevel és Rockyval 2010 januárjában

 

... és a család 7 hónappal később, Immár Alaynával bővülve

Kyle nem csupán borzas hajával és játékával vonta magára a tekinteteket, hanem azzal is, hogy meglehetősen hasonlított a Dallas Mavericks német világsztárjára, Dirk Nowitzkire, akit első európai kosarasként választottak az NBA MVP-jének, majd bajnok is lett a Mavs-el. A hasonlóságot persze nem csupán nálunk fedezték fel, téma volt már Texasban is.

-Már amikor Dallasban egyetemre jártam, és pályára léptem az ottani csapatban, gyakran mondogatták, hogy hasonlítok Nowitzkire. Megszoktam, nem bosszant, de már nem is nevetek rajta. Nagyon jó kosaras, többször láthattam őt élőben is játszani, de nem fordult elő, hogy egymás mellett álltunk volna. Az tényleg furcsa látvány lett volna.” – nyilatkozta Kyle 2010-ben. Kedvenc játékosa egyébként nem a külső hasonlóság, hanem a játéktudás alapján a hasonló poszton szereplő német Dallas-legenda volt a meglehetősen sokoldalú Kyle-nak, aki marketing szakon végzett közgazdász, illetve kisrepülőpilóta végzettséggel is rendelkezett, valamint imádott golfozni. 

Kyle kéthetes próbaidőre érkezett 2009 augusztus végén, s a felkészülési meccsek során nagyon gyorsan bizonyította, rá van szüksége a csapatnak erőcsatár poszton. 

Kyle már a Mogyoróssy-emléktornán bizonyított, 20 pont 7 lepattanós meccsel

Amikor érkezése előtt erősségeiről kérdezték, így nyilatkozott:

-Legnagyobb erényem talán a sokoldalúságom. Ha egy alacsonyabb védőm van, akkor be tudom vinni a gyűrű alá, s ott megoldom; ha magasabb a védő, akkor pedig ki tudom vinni a hármas vonalig, ahonnan jól dobok. Úgy gondolom, van játékintelligenciám és képes vagyok jó döntéseket hozni a pályán. Fejlődtem lepattanózásban és védekezésben is. Elsősorban erőcsatár vagyok, centert nem igazán szeretek játszani, de ha kell, akkor ott is teszem a dolgom.

Völgyi Péter 2020 májusában így jellemezte egykori játékosát:

- Michael Jones játszott előző évben a négyes poszton. Ő egy roppant szeleburdi srác volt, akit nagyon olcsón tudtunk megszerezni. Nyert nekünk mérkőzéseket, de buktunk is rajta több alkalommal szoros találkozókat. Kiszámíthatatlan volt, nem volt felelősségérzete. „Pumukli” – én mindig elnevezem a játékosokat már az elején, ő pedig úgy jött az első edzésre, hogy szanaszét állt a haja és nekem egyből Pumukli ugrott be róla – roppant higgadt tudott maradni minden szituációban, volt egy nagyon gyors dobása, és ha kellett, bement verekedni a gyűrű alá. Taktikailag nagyon fontos volt ez nekünk, hiszen Trepi is tudott kintről dobni, Pumuklinak rendkívül jó százalékos triplamutatója volt – és mindketten a gyűrű alatt is jól boldogultak. Csereemberünk, Tóth Ádám pedig lerombolt mindenkit – ez egy nagyon erős palánk alatti szekció volt! 

Sokoldalúsága és precíz játéka nagyon hamar meg is mutatkozott, így „Pumukli” hamar közönségkedvenccé vált Zalában. 

 

Kyle remekelt a Körmend ellen

Az egerszegi közönség már a szezon közben is nagyon tetszett Kyle-nak, s amikor január végén már 16-0-nál járt a ZTE egy nem könnyű soproni győzelemmel, így nyilatkozott a zalai szurkolókról:

-Az egyetem óta – Wilson a Wichita State Universityre járt, a szerk. – nem játszottam ilyen szenvedélyes közönség előtt, amely fantasztikus szeretettel viseltet a csapattal szemben. A jó értelemben vett őrült szurkolótábor ez, s ilyet az egyetemi csapatomnál éreztem utoljára. A többi európai országban, ahol korábban játszottam, közel sem tapasztaltam hasonlót. Ahogy megyünk előre, úgy lesz egyre jobb a hangulat, s nagyon remélem, hogy a bajnokság folytatásában is lesz még sok örömre okunk. Akkor is tudunk nyerni, ha nem a legjobb formáját mutatja a csapat, úgyhogy ebből még bármi kisülhet, akár egy hihetetlenül sikeres évzárás is.

 

Kyle-t is magával ragadta az egerszegi szurkolás

 

„Ahogy ment előre a szezon, lett egyre jobb a szurkolás...”

 

Megérdemelt pacsik a győzelem után

 

Nem volt ritka pillanat, hogy az ellenfél játékosai csak szemmel tudták követni Wilsont

Kyle volt a legjobb büntetőzőnk (85%) és a triplákat is csak Kámi dobta nála jobban – szőke amerikaink 40%-os hatékonysággal tüzelt a hárompontos vonalon túlról. Ugyan csak háromszor volt a csapat legjobbja a szezon során, ám ezek közül két meccs is kiemelt fontosságú volt: az alapszakaszban a Körmend ellen 16 pontig, míg az elődöntőben a Szolnok elleni harmadik meccsen 19 pontig jutott, közte négy trojkával. Minden statisztikánál többet mond azonban az a megbízható, alázatos játék, amivel mindezt elérte: győzni akarásával, hatalmas szorgalmával kiemelkedően teljesített az aranyszezonban. 
 

A Paks ellen is biztos pont volt a palánkok alatt

Kyle nagyon boldogan emlékezett vissza a tíz évvel ezelőtti eseményekre. 

- Nagyon kíváncsi voltam a csapatra, mielőtt Magyarországra szerződtem volna. Az országról már hallottam az osztrák szezonom alatt és megkerestem a térképen azt is, merre van Zalaegerszeg, de arról elképzelésem sem volt, milyen miliőbe csöppenek. Tudtam, hogy bronzérmet nyertek az előző szezonban, de arról álmodni sem mertem, milyen lesz majd a meccsek hangulata. Már az első hetekben rengeteget meséltek nekem a hagyományokról, a klub történetéről, na és persze arról, mit jelent mindez az egerszegi embereknek! Ráadásul én voltam az egyetlen új fiú a csapatban, aminek magja együtt maradt az előző szezonban. Jynae-t és engem is hatalmas szeretettel és tárt karokkal fogadtak a szurkolók. Gyorsan megszerettük ezt a közeget és az országot is, már ősszel sokat kirándultunk. Aztán kiderült, hogy Jynae babát vár, ezt a csodálatos hírt is Magyarországon tudtam meg, emlékezetes nap volt!
 

Jynae és Kyle a budapesti panorámával

 

- Az a szezon volt életem legjobbja, soha nem illeszkedtem egy csapatba sem olyan tökéletesen, mint a ZTE-be abban az évben. Olyan emlékeket szereztem, melyek nem csupán karrierem, de egész életem során elkísérnek. Nagyon tisztelem egykori csapattársaimat és az edzői team-et és soha nem felejtem el, amit abban az évben együtt megvalósítottunk! Csodálatos volt ennek a csapatnak a tagja lenni! Nagyon jól működött a magyarok-külföldiek kapcsolat is, rengeteg időt töltöttünk pályán kívül is együtt.

 
 
Hálaadás-vacsora a Kertvárosban


Csapatösszetartás Siófokon 

- Ami a szurkolókat illeti, játszottam több helyen is nagy létszámú közönség előtt, na de az egerszegi teltházas meccsek hangulata semmihez nem volt hasonlítható... Ahogy haladt előre a szezon, lett egyre jobb a szurkolás. Az a hangorkán, a szurkolók szeretete nagyon megmaradt bennem és jó volt átélni a meccsek utáni ünnepléseket, amihez foghatót nem láttam sem előtte, sem azóta. Ezek azok a pillanatok, amiért érdemes sportolni!

 

A szurkolókra nem lehetett panasz

 

A Torcida is kitett magáért

 

Ez a látvány fogadta a paksiakat 2010. május 25-én, a döntő utolsó hazai meccsén

 

Májusban Jynae édesanyja és mamája is Egerszegre látogatott – lenyűgözte őket a hangulat

 

Meccs utáni konzultáció

- Ősszel aztán újra visszatértünk a ZTE-hez, ráadásul akkor már hárman érkeztünk, kislányunk első Karácsonyát Zalaegerszeg töltöttük. 

 

Játék a kertvárosi hóban

- Sajnálom, hogy a második szezonban nem tudtam már végig maradni, most viszont szeretném megragadni az alkalmat, hogy Jynae és a magam nevében is üdvözöljem a ZTE-család tagjait: egykori csapattársaimat, az edzői team tagjait és a  vezetőket és végül, de nem utolsósorban azokat, akikre oly szívesen emlékszem vissza: a mindig annyira lelkes szurkolókat. Köszönünk mindent, hajrá ZTE! – írta Kyle az Egyesült Államokból. 


Kyle 2011 februárjában, klubunk anyagi helyzetének megromlása után Izraelbe szerződött, ahol Chad Timberlake csapattársa lett. 2012 nyarán hagyta abba a profi kosárlabdát, továbbra is boldog apuka: Jynae-vel öt gyermeket – két kisfiút és három kislányt - nevelnek. A legkisebb Wilson még csak egy hónapos, április 30-án érkezett.
  

A legkisebb Wilson: Whittaker Jennings 


 
Szöszik


 
A Wilson-család (azóta már heten)

Fotók: Katona Tibor (Zalai Hírlap), Seres Péter (zalaegerszeg.hu), Bálizs Zsuzsa

Szöveg és interjú Kyle Wilsonnal: Bálizs Zsuzsa

2020. június 1. Zalakerámia ZTE KK
 

Megosztás