Reális célkitűzéseket kell majd megfogalmazni

Csapatunk nemrég kinevezett vezetőedzőjével, Sebastjan Krasoveccel készítettünk interjút, amiből  megtudhattuk, hogyan „talált rá” a kosárlabda a szlovén edzőre, illetve  azt is, hogy milyen  játékot szeretne megvalósítani a következő szezonban a Zalakerámia-ZTE KK-val.  
  
Miért éppen a kosárlabdát választottad, és mit jelent számodra?
 
-Lasko városában nőttem fel, ahol elsőszámú sportág a kosárlabda, amit szinte minden gyermek kipróbál már nagyon fiatal korában. Ez egy nagyon szép sportág rengeteg kihívással és nagyon fontos része az életemnek. 
 
Mikor jött el a pillanat, amikor eldöntötted, hogy edző leszel?
 
-Mindig is érdekelt az, hogy a kosárlabda milyen ebből a szemszögből. Ha jól emlékszem, másodéves lehettem az egyetemen, amikor biztos lettem abban, hogy edző szeretnék lenni.

Négy nagyon sikeres szezont töltöttél el Oroszlányban, így mára jól ismerheted a magyar bajnokságot. Mit gondolsz a honi pontvadászatról?
 
-Azt gondolom, hogy a magyar egy erős bajnokság, amely évről évre erősödik. Nagyon sok jó játékos és edző érkezik a csapatokhoz szezonról szezonra.


 

Első magyarországi évedben megnyerted a B-csoportot az OSE csapatával, hosszú idő után feljuttatva őket az első osztályban. Aztán az első élvonalbeli győzelmet éppen Zalaegerszegen értétek el az Oroszlánnyal. Abban az időben Bencze Tamás volt csapatunk vezetőedzője, aki most klubunk szakmai igazgatója. 
 
-Jól emlékszem arra a mérkőzésre, hiszen az egy nagyon fontos győzelem volt nekem és az OSE csapatának is. Azon a mérkőzésen a ZTE KK  több játékosa sérüléssel bajlódott, de nagyon boldogok voltunk, hogy meg tudtuk szerezni az első győzelmet az A-csoportban. Viszont nem foglalkoztam ezzel akkor, amikor Tamással tárgyaltam. Nagyon tisztelem őt, és a pályán elért sikereit egyaránt.
 
 Miért döntöttél úgy, hogy a legsikeresebb oroszlányi szezont követően távozol a csapattól?
 
-Úgy éreztem, hogy egy idő után természetes dolog a változás és a váltás.  A B-csoportból jutottunk el a rájátszásig, amely eltartott egy ideig, de azt gondolom, hogy ez természetes módja volt a csapatépítésnek.
 
 Miért a Zalakerámia-ZTE KK-ra esett a választásod, és miként emlékezel az itt lejátszott mérkőzéseidre? 
 
-Amikor találkoztam Bencze Tamással, akkor nagyon tetszettek az elképzelései, és tudom, hogy a város is a csapat mögött áll.  Az elmúlt évek sikertelenségeit követően pedig mindenki sikereket akar elérni. Szeretem a kihívásokat, nem tartok a munkától, szóval nagyon örülök, hogy meg tudtunk egyezni és most már a ZTE sikereiért dolgozhatom. Mindig is nagyon nehéz volt Zalaegerszegen vendégcsapatként pályára lépnünk, hiszen nagyon jó hangulat uralkodott a mérkőzéseken.
 
 Milyen kosárlabdát szeretnél látni a csapattól  a következő szezonban?
 
-Nálam mindig a védekezés volt a legfontosabb, hiszen ez adja az alapot ahhoz, hogy sikeresen tudjunk szerepelni. Támadásban mindig megpróbáltam olyan rendszert kialakítani, amely a játékosaim erősségeihez igazodik, ugyanakkor mindenkinek alkalmazkodnia kell a védekezési szabályokhoz is. Emellett sok időt és energiát fektetek az ellenfelek taktikájának a feltérképezésére.
 
 Milyen típusú játékosokat szeretnél a csapatban látni?
 
-A csapat összetétele nagyban függ attól, hogy milyen minőségű hazai játékosokat tudunk igazolni.  Ha a magyar magot kialakítottuk, akkor hozzájuk igazodva fogunk külföldi játékosokat választani. Mindenképpen egy olyan, atletikus együttest szeretnék felépíteni, amely jól védekezik,   és gyors kosárlabdát játszik. Remélhetőleg a rendelkezésünkre álló kerettel ezt meg tudjuk valósítani.
 
Milyen eredménnyel lennél elégedett a szezon végén?
 
-Ezzel kapcsolatban sok dolgot még nem tudok mondani, hiszen meg kell néznünk, hogy milyen csapatot sikerül felépíteni. Illetve, sok minden függ attól is, hogy a mezőny többi együttese miként áll össze. Viszont  biztos vagyok benne, hogy az elmúlt  években elérteknél  magasabb,  ugyanakkor reális céljaink lesznek a következő bajnokságban. 

2022. június 13. Zalakerámia ZTE KK 

Megosztás