Sopronból és Székesfehérvárról érkeznek új játékosaink

Klubunk ügyvezetője és szakmai igazgatója értékelte a magunk mögött hagyott szezont és már a következő bajnokságra alakuló keret összetételével kapcsolatban is bejelentéseket tettek. 

Csapatunk, a Zalakerámia ZTE KK a 2023-2024. évi NB I. A-csoportos  férfi kosárlabda bajnokságot – hasonlóan az előző évhez – a negyedik helyen fejezte be. Elsőként klubunk ügyvezetőjét, Török Róbertet kértük arra, hogy értékelje a csapat szereplését. 

- Az eredménnyel elégedettek lehetünk, hiszen az alapcélkitűzés az idén is a legjobb nyolc közé kerülés volt -  kezdte válaszát Török Róbert. - Ha ezt nézzük, akkor a negyedik helyezéssel a célkitűzést túlteljesítette a csapat. Ha csak a bajnokság végét nézzük, akkor viszont én is azt mondom, hogy szorosabb eredményt vártam volna az első négy között lejátszott mérkőzéseinket. Még akkor is, ha az alapszakasz két legjobb csapatával, a bajnok Falco KC-vel és az Alba Fehérvárral kellett megküzdenünk. Amennyire szoros volt végig a bajnokság, akkor azt gondolom, hogy szurkolóink szemében sem vallott szégyent a csapat. A bajnoki évről el kell még mondani, hogy a gazdálkodás szempontjából stabil a klub helyzete, és ez fontos szempont volt, hogy a Zalakerámia ZTE KK pénzügyi helyzete folyamatosan kiegyensúlyozott maradjon.

Szakmai szempontból nem volt könnyű a magunk mögött hagyott bajnoki év, ugyanis szezon közben edzőváltás történt csapatunknál és a játékosállományban is történtek változások. Minderről szakmai igazgatónk, Bencze Tamás beszélt honlapunknak. 

- Az alapszakasz végén a tabellára pillantva és a végeredménnyel elégedett vagyok, hiszen kissé hányattatott bajnokságon jutottunk túl - kezdte ezzel értékelését Bencze Tamás. - Új csapatot kellett építeni, új edzővel. A szezon elején elszenvedett pár vereség után olyan nyomás alá került az edző és a csapat is, hogy változtatnunk kellett. Voltak, akik úgy vélekedtek, hogy túl későn léptük ezt meg, de ezzel sem akkor, sem pedig most nem értek egyet. Láttuk ugyanis a hibákat, ahol kellett, szakmailag változtattunk. Mindig volt egy-egy felfelé ívelő szakaszunk, amikor úgy tűnt, hogy végre sínre került minden, utána jött megint egy hullámvölgy. Januárban váltak el útjaink Lubomir Ruzicka edzővel és a játékoskeretben is történtek változások. Érkezett Matthias Zollner, akinek első  pár meccsén ugyan érezni lehetett már, hogy milyen új szisztémát képzel el, de akkor még nem voltunk annyira sikeresek. Szerencsére gyorsan összeállt minden és következett az az ötmeccses  sikeres széria, ami mindent megváltoztatott. Szinte extázisban játszott a csapat, öröm volt nézni.

Következett a rájátszás, amit szakmai igazgatónk is külön kezelt értékelésében. 

- A legjobb nyolc között a DEAC elleni negyeddöntőt meggyőződésem, hogy magunknak tettük  nehézzé -  folytatta evvel  Bencze Tamás. - Ha ez nem így történt volna, meglehet, hogy a későbbiek is másként alakulnak. Mindenesetre egy fáradt csapat érkezett az elődöntőbe, szemben egy meccsre éhes Falco ellen, és onnantól már nem azt nyújtotta az együttes mentálisan sem, mint korábban. Emiatt nem tudom én sem maradéktalanul jó szájízzel értékelni az elért negyedik helyezést, de persze örülök neki.

Mostantól  viszont már a  jövőt kell építeni. Török Róbert bejelentette, kik azok a játékosok, akiket a következő szezonra érvényes szerződés köti csapatunkhoz.

- Tóth Ádám, Szalay Domonkos, Gyimes Áron, Csátaljay Péter és Keller Iván  is tagja lesz a következő szezonban a csapatnak. Hozzájuk csatlakozik  Sitku Márton Sopronból, valamint Székesfehérvárról Takács Milán és Takács Martin – jelentette be Török Róbert. - A külföldi játékosokkal kapcsolatban a szakmai vezetés dönt.

A következő szezontól megszűnik az úgynevezett fiatalszabály, viszont új elem lesz, hogy a pályán mindig kell lennie legalább egy hazai játékosnak. 
- A mérkőzésekre  nevezett tizenkettes keretben legalább nyolc magyar játékosnak kell szerepelnie, így négy légiós szerződtetését  tervezzük mi is  - jelentette be Bencze Tamás. - A munka elkezdődött, Matthias Zollner vezetőedzővel dolgozunk a megfelelő külföldi játékosok megtalálásán, akik várhatóan a négyes-ötös és a kettes-hármas posztokra érkeznek majd.

A célkitűzésről Török Róbert és Bencze Tamás is úgy fogalmazott: az elsődleges cél ismét a legjobb nyolc közé kerülés kiharcolása lesz, és  semmivel sem számíthatunk könnyebb szezonra, mint volt az előző. 

2024. május 30. Zalakerámia ZTE KK 
 

Megosztás