Szabó Zsolt is meghívást kapott a válogatott edzőtáborába

Lassan kezd éledezni a honi kosárlabda élet, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a válogatottak is sorra kezdik el a munkát. A férfi kosárlabda válogatott edzőtáborába kedden érkezett meg a kikérő klubunkhoz, csapatkapitányunk Szabó Zsolt részére, aki a fantasztikus győzelmeket elérő februári csapatnak is a tagja volt. 

- Örömmel fogadtam a meghívást! Mindig megtiszteltetés számomra, ha részt vehetek a válogatott összetartásain, és ha hívnak, természetesen megyek. Hatalmas élmény volt tevékeny részese lenni a februári sikereknek is.- reagált a megívásra csapatkapitányunk. 

A válogatottak augusztus 2-8. között egy edzőtáborban, Kecskeméten találkoznak, ahol a koronavírus –járvány utáni első összetartást rendezik számukra. 

 

A felnőtt válogatott mellett az utánpótlás válogatottak is elkezdik a közös munkát. Klubunkból 7 fiatal kapott meghívót a szövetségtől. 

Csuti Kornél (2004) és Szalay Domonkos (2005) is hosszabb ideje tagjai korosztályuk válogatott keretének, meghívásuk ezért sem meglepetés. Továbbá nemcsak testalkatuk és képzett, hasznos játékuk miatt tartoznak az ország legjobbjai közé, hanem példamutató szorgalmuk, áldozatkészségük és céltudatos edzésmunkájuk is méltóvá teszi őket arra, hogy a nemzeti válogatott felkészülésén részt vegyenek, és magukra öltsék a címeres mezt nemzetközi mérkőzéseken.

-A két játékos eddigi kosárlabda pályafutása egyébként nem egyforma: Domonkos szinte az első pillanattól kiemelkedett korosztálya többi játékosa közül, az ország legjobb játékosává is választották már 12 éves korában, melyet követően a Junior NBA döntőre is eljutott. Serdülő játékosként az országos döntő legértékesebb és legjobb játékosának is őt választották. Domonkostól eltérően, Kornél több éves kosarazás után az utóbbi két évben mutatott látványos fejlődést, amellyel a helyi és országos szinten is felhívta magára a szakemberek figyelmét. Az ő eddigi pályafutása bíztató lehet azon utánpótlás játékosok számára, akiknek pályafutásuk első éveiben nem sikerül az általuk vágyott-remélt szintet elérniük- foglalta össze a két fiatalok eddigi útját Kovács László utánpótlás szakágvezető. 

 

 

Nemzeti válogatott csapatok csak kadett (U16), és annál idősebb korosztályokban vannak. A fiatalabb játékosokat is szemmel tartják azonban az MKOSZ megbízottjai. A legjobbnak tartott 13-14 éves játékosokat úgynevezett képző-kiválasztó táborokba hívják meg, ahol felmérik, egymással összehasonlítják és képzik is őket, valamint figyelemmel kísérik klubjukban végzett munkájukat és fejlődésüket. A későbbi nemzeti válogatott keretek kialakítását így egy-két éves előkészítő munka előzi meg. 

-A 2006-os korosztály augusztusi kiválasztó és képző táborába két játékosunk kapott meghívót, Horváth Martin és Tóth Barnabás, a 2007-es korosztályból pedig hárman: Mezőfi Márk, Tóth Levente és Török-Papp Benedek. Közülük Mezőfi Márk teljesítménye azért is érdekes, mert legtöbb csapattársánál később kezdett kosárlabdázni, ráadásul a kosárlabdázás mellett dzsúdó edzésekre is jár, és országos szintű eredményei vannak abban a sportágban is. A másik négy fiú több időt tölt a kosárlabdapályán. Közös bennük, hogy korukat meghaladó céltudatossággal készülnek, nemcsak a pályán, hanem azon kívül is. Nagyon, és őket ismerve úgy gondoljuk, hogy joggal bízhatunk abban, hogy a válogatott keretek kialakításánál is számításba veszik őket.

Játékosaink meghívása a válogatottba természetesen nagy öröm az egyesület számára, hiszen ez nem csupán a meghívott játékosok tehetségének és fejlődésének, hanem a velük foglalkozó edzők munkájának elismerése is. Célt és motivációt jelent a többi játékosunknak, hiszen láthatják, hogy a válogatottság elérhető, megvalósítható cél.

A 2006-os (Horváth Martin és Tóth Barnabás) és 2007-es (Mezőfi Márk, Tóth Levente és Török-Papp Benedek) korosztálynak egyaránt augusztus 19. és 25. között Székesfehérváron lesz a kiválasztó és képző tábor. Az U16-os válogatott (Szalay Domonkos) július 20-24. között szintén Székesfehérváron tartja rendhagyó nyári öszzetartását. Az U18-as válogatott (Csuti Kornél) július 12-17. és július 19-24. között tartja nyári porgramját Fehérváron. 

Szabó Zsoltnak és a fiataloknak is gratulálunk!

fotó: Bálizs Zsuzsa

2020. július 7. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás