Szeretném, ha harcosokat látnék a pályán!

Ante Nazorral beszélgettünk az edzőmeccsek tanulságairól.

A válogatott szünetet kihasználva múlt szombaton a Szolnoki Olajbányász, kedden pedig az Alba Fehérvár ellen lépett pályára csapatunk edzőmérkőzésen. Kovácsék ellen jól mozogtak a fiúk és szoros találkozót játszottak a Tisza-partiakkal - 83-79 lett a vége az Olaj javára; - ám az Alba ellen egy igen gyenge harmadik negyed már nem fért bele: 22 ponttal, 81-59 arányban győzött a Davis és Ahmad által vezérelt Fejér megyei alakulat. Ante Nazorral a két találkozó tapasztalatairól beszélgettünk. 

- Az Alba ellen egész találkozón nem igazán találtuk a ritmust. A Sopron elleni hazai bajnokihoz hasonlóan hagytuk, hogy ellenfelünk magabiztosan játsszon; úgy, mintha hazai pályán lennének – kezdte az értékelést Ante Nazor. Már az első negyedben akadtak védekezésbeli problémáink, s mivel az Alba nagyon erős csapat, gyorsan ki is használták ezeket. Az önbizalmuk egyre inkább nőtt ezáltal, sikerült néhány remek akciót kidolgozniuk, amitől a nagyszünet után méginkább felbátorodtak és a második félidőben már szinte csak az ő akaratuk érványesült. 

 

Nem szabad engedni, hogy ellenfelünk játsszon hazai pályán

Idegenben sokkal jobban elkapta a fonalat a csapat, mivel magyarázható ez?

- Az Olaj ellen egészen jó teljesítményt nyújtott a csapat, bizonyos játékaink elég jól működtek és szoros meccset tudtunk játszani, aminek örültem is; de tudni kell, hogy ennél a fiatal csapatnál hatalmas hullámzások várhatóak. Nem szabad, hogy hazai pályán ilyen dekoncentráltan lépjünk pályára, hiszen így hatalmas előnyt adunk az ellenfélnek. Türelmesnek kell lennünk és koncentráltan végigjátszani a figuráinkat, csak így lehetünk eredményesebbek, hiszen most ismét már élesben megy a játék; szeretnénk győzelmekkel megörvendeztetni szurkolóinkat, ha már nem lehetnek kint a csarnokban. 

 

Fiatal csapatunk játéka sokszor hullámzik, de a koncentrációban nem lehet pardon – véli vezetőedzőnk

Milyen tanulsággal szolgál a két edzőmeccs a rendkívül feszített ütemű decemberi menetrend előtt?

- Szolnokon sokkal jobban teljesítettek a fiúk, az Alba ellen viszont pocsékul. Tanulnunk kell ebből a meccsből, egész héten erre koncentrálunk. A védekezésben kell elsősorban változtatnunk. Nem szabad olyan üresjáratokat megengedni, mint a második félidő során sok alkalommal. A koncentráció az alapja a védekezésnek; kicsi, apró faultokkal megállítani az akciókat, szoros emberfogással tapadni az ellenfél legjobbjaira. Hangsúlyoztam is játékosaimnak, hogy szeretném, ha harcosokat látnék a pályán és nem gyenge srácokat. A lepattanóharcban is sokkal élesebbnek kell lennünk, hiszen az Alba ellen ebben is alulmaradtunk a meccs bizonyos szakaszaiban. Jobb elzárásokat várok, jobb passzokat; néhány játékosomnak fel kell nőnie az első osztályú szintre, ami nem mindig sikerül nekik. 

 

„Harcosokat szeretnék látni a pályán!” – Glenn küzd a labdáért Davis szorításában a keddi talákozón

A válogatott szlovéniai tortúrájának következtében – bár itthon több alkalommal is negatívnak bizonyultak, Ljubljanában öt játékosnak is pozitív lett a tesztje a kint töltött időszak során – az MKOSZ „bekeményített”, s így december első hetében szinte valamennyi csapat két meccset játszik, sőt akadnak, akik háromszor is pályára lépnek (Alba, Szeged, Paks). Úgy alakult, hogy azzal az Albával és a Szegeddel mérkőzünk meg november 30-án és december 5-én; akik pénteken este roppant szoros edzőmeccset játszottak egymás ellen; az ellenünk is remeklő erőcsatár, Stacy Davis buzzer-triplájával egy ponttal a fehérváriak nyertek. (Mindkét csapat „ásza” hiányzott: a hazaiaknál Darrin Govens, a vendégeknél Vojvoda Dávid.) Időközben ráadásul a bajnoki program számunkra még egy találkozóval is bővült, a Falco KC Szombathely sem ígérkezik könyebb diónak csütörtökön...Ante Nazort arról is faggattuk, mennyire érte váratlanul az a hír, hogy edzőpartnerünket hat nappal később bajnoki találkozón is vendégül látjuk. 

- Eléggé meglepődtünk, hogy kiderült, ennyire rövid időn belül újra pályára lépünk az Alba ellen, ráadásul tétmeccsen; annak viszont örülök, hogy újra beindulhat a bajnokság. A hét során megnéztük az edzőmeccs videóját, kielemeztük hibáinkat és átbeszéltük azt is, mik voltak a Fehérvár erősségei. Szeretném, ha ezeket kevésbé tudnák alkalmazni ismét, nem engedhetünk meg magunknak akkora üresjáratokat, mint az edzőmeccsen. Hozzáállás és energikusság terén is sokkal többet várok a fiúktól a hétfői bajnoki találkozón; keményen oda kell tennünk magunkat a pályán és bár szurkolóink nem lehetnek velünk, élni a hazai pálya előnyével. Örülök, hogy csapatkapitányunk, Szabó Zsolt már ismét velünk lesz, tapasztalatával sokat segíthet védekezésben és higgadtságban is. Remélem ezúttal a negyven percen át végig sokkal jobb játékkal rukkolunk elő, s úgy küzdünk, ahogy egy hazai találkozón elvárható. 

Fotó/cikk: Bálizs Zsuzsa

2020. november 28. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás