Szeretnénk újra elkapni a fonalat

Ante Nazorral beszélgettünk a márciusi erőltetett menet előtt.

Ante Nazor, csapatunk horvát edzője január 20. óta edzi a Zalakerámia ZTE KK-t. Az eltelt hat hét alatt három alkalommal vezette győzelemre a fiúkat. A hosszúra nyúlt bajnoki szünetben méginkább összeszokhatott a csapattal, amire szükség is van, hiszen márciusban erőltetett menet veszi kezdetét. Három hazai találkozó mellett – Kecskemét, Jászberény és Debrecen – négy alkalommal utaznak vendégségbe Szabó Zsolték: Pécs, Szeged, Székesfehérvár és Körmend szerepel az itinerben. Fel van tehát adva a lecke a délszláv szakembernek: minél jobb pozícióban kellene zárni az alapszakaszt, hogy az áprilisi középszakaszt követően biztosan playoff-ot érő helyen álljon a ZTE KK. Ante Nazorral nem csupán arról beszélgettünk, hogy ezt miképpen tudnánk elérni, hanem többek között eddigi tapasztalatairól, a csapat védekezéséről, a szurkolókról is. 


 

Ante Nazor az Adria Ligából tette át székhelyét Zalaegerszegre

Ez a hosszúra nyúlt bajnoki szünet senkinek nem tett jót – vélekedett Ante. Nem a kosárlabdázók érdekeit szolgálja, hogy a bajnokság közepén egy teljes hónapra kiesnek a ritmusból a srácok. Ráadásul mi elég jó ritmusban voltunk, így elég rosszkor jött ez a leállás a csapatnak, ráadásul nem alakult a legideálisabban a felkészülésünk. A válogatott meccsek idején kezdtünk újra edzeni, de néhányan betegek lettek, majd kisebb sérülések is hátráltattak minket. Szabó Zsolt meghívót kapott a válogatottba, ami nagyon megtisztelő, ám így csak február végén csatlakozott hozzánk újra. Igyekeztünk kijavítani a hibáinkat és alakítottunk is a játékon az elmúlt hetekben, de már mindenki ki van éhezve a meccsekre újra. Mostantól aztán beindul a nagyüzem, nem lesz megállás, így fizikálisan is erősítenünk kellett. Gazsi is kezelésbe vette a srácokat, úgy érzem mindenki kellően jó állapotban várja a sorozatterhelést. A legfontosabb az lesz, hogy újra elkapjuk a fonalat.

Február utolsó hetében kétszer is pályára lépett a csapat gyakorlásként idegenben, hogy értékeled ezeket a találkozókat? 

Mindkét meccsen akadtak hiányzóink, első alkalommal Szabó Zsolt és Andriy Agafonov; másodszor Reggie Johnson és Doktor Péter nem játszott. Arra használtam fel főként ezeket a meccseket, hogy fiatal játákosainknak is kellő játékpercet adhassak és láthassam őket tét nélküli meccsszituációkban. Így például Farkas Attila 15 percet kapott a Falco ellen – szeretném bővíteni a rotációnkat, mert a sűrű menetrend során valószínűleg szükségünk lesz arra, hogy ne csak 8 főt vethessünk be, hanem lehetőség szerint 10, vagy akár 11 játékosnak is adhassak perceket. Sokat foglalkozom pluszban a fiatalokkal és többen is bizonyították nekem, hogy számíthatok rájuk a bajnoki találkozókon. 


 
Vezetőedzőnk a fiataloknak is fontos szerepet szán a heti két meccses időszakban

Mi a kosarasfilozófiád?

Az évnek ebben az időszakában hatalmas változtatásokat már nem lehet eszközölni egy „megörökölt” csapattal... Az a feladatom, hogy a meglevő játékoskeretből a lehető legtöbbet hozzam ki. Nyáron majd beszélhetünk arról, hogy mi is lenne a saját filozófiám, per pillanat a meglevő hibák kijavításán dolgozunk, próbáljuk jobb mederbe vinni játékunkat és eredményesebbé válni, mégpedig a védekezés javításával. Ez több játékosnak is kemény munkát jelent nap mint nap, de türelemmel állunk hozzá és napról napra látok javulást. 

Hogy látod a csapatjátékot? Mennyire értek össze a fiúk igazi csapattá?

Jó hangulatúak az edzések és az öltözőben is jó a légkör. Sokat beszélgetünk a változtatásokról és keményen megnyomtuk az utolsó két hetet, de tudják a srácok, hogy mindez az ő érdekükben zajlik, hisz csapatként vállvetve kell küzdenünk. Természetesen a hangulatért a győzelmek tehetnek a legtöbbet: ha sikeres a csapat, a légkör is kiváló. A hét második felében összetartást is szervezünk, csapatépítő jelleggel.
 

A csapategység leginkább győzelmekkel erősíthető

A szezon első felében nagyon sok gondunk akadt hátul: rendre 90 pont felett kaptunk és nem állt össze a védekezés... Hogy látod, mennyire sikerült ezen változtatni?

A Sopron elleni első meccsemen nagyon szoros végjátékot láttunk, az egész meccs nagyon fizikális volt. Akkor még alig ismertük egymást a csapattal, ez talán látszott is. Szolnokon aztán már látható volt, amit játszani próbáltunk: megmutattuk az igazi karakteres védekezést, a kapott 73 pont idegenben önmagáért beszél! Az egy remek győzelem volt, magabiztos játékkal, végig jól koncentrálva okoztunk meglepetést! A Paks ellen is maradt ezt a magabiztosság, szinte minden bejött, elkapott minket a flow és igazi közönségcsalogató meccsen sikerült nagyarányú győzelmet aratnunk. Ráadásul újra igazi oroszlánbarlanggá vált a csarnok, jó dobóformánkhoz szurkolóinktól további energiák érkeztek, ez jelentős mértékben hozzájárult a sikerhez. 

Ugyan még túl sokat nem láttál belőlük, de mi az eddigi véleményed szurkolóinkról?

A Sopron ellen még nem igazán volt komoly hazai pályás hangulat, de a Paks ellen hál Istennek már visszatért az, amiről többen is meséltek nekem korábban. Persze a szurkolók egy részénél alaposan ki kell érdemelni a hangulatteremtést. Ez egy igazi feedback, ami hasonlóan az élet egyéb területeihez, nem megy könnyen. Az emberek elvárják a minőségi teljesítményt, a küzdést, a kemény védekezést, amit számon is kérnek a csapaton. Szeretnénk ezt nyújtani, s kiérdemelni közönségünk támogatását soron következő mérkőzéseinken. 

 

„Szeretnénk kiérdemelni szurkolóink támogatását...”

Szerdán a Pécs következik idegenben. A novemberi találkozón még Csirke Ferenc irányításával nyert a PVSK, szoros meccsen, 89-86 arányban. Akkor – még légiós irányító hiányában - gyengébb dobószázalékunk és lepattanózásunk vezetett a vereséghez. Azóta sokat változott a világ, mindkét csapatnál új edző ténykedik, nálunk Justin Bibbins, a PVSK-nál C. J. Aiken helyett Sulovics ugrott be két hónapra, s egy körmendi bravúrgyőzelmett is magáénak tudhat az időközben Alekszics által trenírozott Pécs.

Dragan Alekszicset még abból az időszakból ismerem, amikor az Adria Ligában a Zadarral a Szolnok ellen játszottunk. A tavaly év végi gyengélkedése után vele a Pécs új lendületet kapott és ismét a legjobbak között található. Nagyon erős csapat, bármilyen védekezésbeli megingást azonnal megbüntetnek. Újra játszhat náluk Aiken, aki az őszi meccsen sok borsot tört az orrunk alá; de Smith és Diggs is bármikor képes 15-20 pontra. Ráadásul ott vannak a fiatal magyarjaik, akik igencsak tehetségesek és jól tudnak hozzátenni a csapat teljesítményéhez. Ott voltam az elmúlt héten a felkészülési meccsükön, amikor szinte lelépték az ASE-t, 111-83 arányban győztek, 18 hárompontost szórva. Nehéz lesz, ha elkapják a fonalat, éppen ezért kell száz százalékosan koncentrálnunk védekezésben. Erős ellenfél tehát a Pécs, ám nekünk is vannak új dolgaink, amiket szeretnénk megmutatni, amire készültünk az elmúlt hetekben, s ha csapatként játszva, fegyelmezetten lépünk parkettre, lehet keresnivalónk Budimirék ellen. 

Az interjú következő részét a hétvégén olvashatják. 

Interjú és fotók: Bálizs Zsuzsa

2020. március 4. Zalakerámia ZTE KK 

Megosztás