Szezonértékelés: véget ért a 2020-2021-es szezon

Klub

Egy elég viszontagságos szezonon vagyunk túl, ahol sajnos messze nem úgy alakult a szezon, ahogyan azt előzetesen sokan tervezték. A Pécs elleni mérkőzéssel lezárult a 2020/2021-es idény, amely után szezonértékelőre kértük ügyvezetőnket, Stárics Kornélt.

Hogyan értékelnéd a mögöttünk álló időszakot?
-Sajnos az elmúlt szezon nem úgy sikerült, ahogy terveztük, és amit szurkolóink joggal elvárnak a ZTE-től. A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek miatt tavaly nyáron lényegében sötétben tapogatóztunk, ami a csapatkeret kialakításának időpontja. Ante Nazor vezetőedző irányításával végül augusztus elején megkezdte csapatunk a felkészülést, majd szeptember elején már valamennyi játékos együtt készülhetett. Kivételt képezett ekkor Tyreek Duren, aki útlevél problémái miatt csak később tudott csatlakozni. A felkészülési mérkőzések alatt folyamatos fejlődést mutatott csapatunk játéka, majd az első hivatalos mérkőzés előtti kötelező koronavírus tesztelésen csapatunk több játékosa is „fennakadt”. Következett a karantén, majd újra építkezés előröl. Végül több mint egy hónapos csúszással, az eredeti kiíráshoz képest végre el tudtuk kezdeni a bajnokságot.

Hamar láttuk, hogy 4 idegenlégiós a jelenlegi bajnokságban kevés lesz, ezért Nazor edző kérésének eleget téve Bashir Ahmed-et leigazolta csapatunk. Sajnos a csapat játéka ezután sem változott, ezért úgy döntöttünk, hogy megköszönjük a munkát vezetőedzőnknek. Ezután Heinrich Róbert lett megbízva a vezetőedzői szerepkörrel, akivel egyből sikerült 2 győzelmet szerezni.

A járvány decemberben sem enyhült, sőt emelkedő tendenciát mutatott, ezért klubunk úgy döntött, hogy a bérletvásárlóinknak visszautalja a 2020/2021-es szezonra megváltott bérleteik árát, mivel nem láttuk annak esélyét, hogy nézők előtt játszhassunk. Nagyjából 25 fő nem élt a lehetőséggel, ők ezzel a nemes gesztussal segítették csapatunkat, amit ismételten köszönünk Nekik!

Ahmed próbaideje lejárt, nem éltünk szerződése meghosszabbításával, hanem a bajnokság akkor legponterősebb játékosát Donovan Donaldson-t igazoltuk át a Jászberényből. Végül január elején újabb vezetőedzőt nevezetünk ki Luca Bechi személyében, aki korábban Olaszországban és Ukrajnában is edzősködött.
Februárban a szeptembertől velünk dolgozó Ante Delas szerződésének közös megegyezésű megszüntetését kezdeményeztük, valamint ezzel egy időben Luca Bechi kérésének eleget téve leigazoltuk Sekou Wiggs-et. A Körmend elleni magabiztos hazai győzelem után mindannyian azt éreztük, hogy talán most állt minden kocka a helyére. Sajnos, mint utóbb kiderült ez csak fellángolás volt.

Márciusban muszáj volt ismét döntést hozni, annak érdekében, hogy csapatunknál változás álljon be. Innentől már nem volt más cél, minthogy a biztos benntmaradást kiharcolni. Luca Bechi vezetőedzőnek a hazai Jászberény elleni vesztes mérkőzés után megköszöntük a munkát, és ismételten Heinrich Róbert lett a vezetőedző.
Csapatunk 4 győzelem előnnyel indult neki a playout-nak a kieső helyen álló Jászberénnyel szemben. A csapat végül 4 győzelemmel kezdte a playout-ot, amivel be is biztosította a bennmaradását az A csoportban. Idegenlégiósaink többségét ezután elengedtük, kizárólag Tonko Vuko maradt a csapattal. Végül 5 győzelem 5 vereség mérleggel zártuk az utolsó 10 mérkőzést, ami a 13. helyhez volt elegendő.

 Mi hiányzott ahhoz, hogy sikeresebben alakuljon a szezon számunkra?

-Sajnos a külső körülmények sem voltak megfelelőek a tavalyi csapatépítésnél, valamint klubunk is hozott hibás döntéseket, amiket elismerünk. Azt is látni kell, hogy egy játékos leigazolása nem úgy működik, mint amikor az ember TV-t vesz a műszaki áruházban, és pontosan azt hozza, ami a műszaki leírásában szerepel. Több mindennek működnie kell egyszerre, hogy a csapat egésze is jól szerepeljen, működjön a kémia a játékosok, valamint a játékosok és az edzők között. Sok múlik a szerencsén is, ami hosszú távon kiegyenlítődik. Idén több mérkőzés volt, amikor egy hajszálon múlt, hogy épp győzünk vagy veszítünk. Ezek a pozitív vagy negatív események nagyban befolyásolják a csapat további teljesítményét.

Az elmúlt hónapokban a szurkolók egy része többször is éles kritikát fogalmazott meg a klub vezetésével kapcsolatban. Mi erről a véleményed?

-Természetesen érzékeltük a negatív hangokat, ez a szezon senkinek sem volt jó, se szurkolónak, se játékosnak, se edzőnek, se vezetőnek. Az előző kérdésnél már kitértem a hibákra, voltak hibás döntések a klubnál, voltak szerencsétlen mérkőzésbefejezések, de egyet látni kell, egy játékos és egy vezető sem akart rosszat klubunknak. A döntéseket mindig utólag értékeljük, de azokat egy adott pillanatban kell meghozni. Például Ante Nazor vezetőedző szerződéshosszabbításának szurkolóink többsége örült, sőt talán várta is, majd pár hónap elteltével már másképpen vélekedtek erről. Ezért a szezonért természetesen elnézést kérünk szurkolóinktól és támogatóinktól, és dolgozunk azon, hogy jövőre teljesen más célokért tudjon harcolni szeretett csapatunk.

Milyen változások várhatóak a közeljövőben?

-A bajnokság utolsó harmadában már azon dolgoztunk, hogy jövőre egy sokkal ütőképesebb csapata legyen városunknak. A következő héttől kezdődően több új igazolást is be fog jelenteni klubunk, valamint kommunikációs téren is változások lesznek, aminek célja az, hogy szurkolóinkhoz még közelebb hozzuk csapatunkat.

2021. május 16. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás