Történelmi bajnoki címre emlékeztünk

30 évvel ezelőtt, 1988. május 8-án nagy nap virradt Zalaegerszegre: a kosárlabdacsapat első bajnoki címét szerezte. A Baja elleni találkozóra hatezren zsúfolódtak a Városi Sportcsarnokba, ma már elképzelhetetlen módon, a palánkok mögött is rengetegen álltak, mégis fegyelmezett szurkolás jellemezte a döntőt. A lefújás pillanatában aztán elözönlötték a pályát a nem csupán örömittas szurkolók, s pillanatokkal később nem sok ruha maradt a kedvenceken. Gellér Sándor, az első bajnokcsapat edzője megtapasztalhatta a csarnok felsőbb légterének atmoszféráját, de legendássá vált az a fotó is, amin „Dobitónit” dobálják a levegőbe. A ZTE a Körmend után második vidéki csapatként törte meg a Honvéd hegemóniáját és lett bajnok. 

Erre a momentumra emlékeztek pénteken, kora délután a Keresztúry VMK-ban. Ekler Elemér újságíró hatalmas szervezőmunkája is kellett a méltó megemlékezéshez, s egyúttal ő volt az alkalom moderátora is. Elsőként név szerint köszöntötték a csapat tagjait – hárman elfoglaltságaik miatt nem tudtak jelen lenni, köztük Bodrogi Csaba, aki éppen Nyíregyházán vesz részt a  ZTE KK utánpótláscsapatával országos döntőn. Bérczes István, Bencze Tamás, Farkas László, Dobi Antal, dr. Bencze Ákos, Kovács Attila, Góczán Gábor, Földesi Attila, Szücs József, Bodrogi Csaba, Gáll Tamás – fantasztikus névsor, akik közül többen is a klub közelében maradtak. Dr. Németh István orvos, Boronyák Róbert gyúró, s végül, de nem utolsósorban, a sikeredző, Gellér Sándor lépett a pódiumra. Felemelő érzés volt újra együtt látni őket!

A köszöntők között volt dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, aki szintén jár a meccsekre, fia pedig a B-közép oszlopos tagja; Balaicz Zoltán polgármester, aki nélkül szintén nem nagyon kezdődik el kosármeccs Zalaegerszegen. Dr. Gyimesi Endre, társadalmi elnök kiemelte, hogy a kosarasok 3 bajnoki címe 1988 és 1992 között döntő jelentőségű volt abban, hogy városunk 1996-ban megkapta a Nemzet Sportvárosa címet. Stárics Kornél, a Zalakerámia ZTE KK ügyvezetője elsőként Vertetics István tragikus halálát említette, – a klub saját halottjának tekinti legendás edzőjét – akire a paksi találkozón gyászszalaggal mezén emlékezett a csapat, majd méltatta az első bajnoki cím jelentőségét, végül Kis Attila technikai vezetővel együtt ajándékokat adott át az első bajnokcsapat játékosainak és a stábtagoknak. 

Az ünnepség végén a jelenlevők megtekinthették azt a 25 perces filmet, mely a találkozó összefoglalója, s remekül adta vissza a hangulatot. Egy-egy zsákolásnál, vagy „Dobitónis” hármasnál még elismerő taps is felhangzott a széksorok között. A megemlékezés fogadással zárult. S mint Stárics Kornéltól megtudtuk, hamarosan újabb örömteli ünnepségek várhatók: két év múlva az 1990-es bajnoki cím húszéves, a 2010-es bajnoki siker tízéves, valamint a ZTE megalakulásának százesztendős jubileumára emlékezik majd a klub.

Fotó/Cikk: Bálizs Zsuzsa

2018. május 14. Zalakerámia ZTE KK / Bálizs Zsuzsa

Megosztás