Új idény az utánpótlásban is – mi történt eddig?

A Zalakerámia ZTE KK utánpótlás csapatai a hagyományoknak megfelelően augusztus elején kezdték meg a felkészülést a 2018/19-es idényre. 

Az első fontos hírekkel kapcsolatban azonban még ennél is jobban vissza kell mennünk az időben. Jó és rossz hír is volt egyben, amikor áprilisban megtudtuk, hogy az utóbbi három év felnőtt francia bajnok csapata, az AS Monaco Basket, pontosabban annak sportiskolája, szemet vetett 17 éves játékosunkra, Kovács Benedekre. Egyrészt ez elismerése, Benedek személyén keresztül, klubunk utánpótlás nevelő munkájának – másrészt távozott tőlünk egy kitűnő játékos, aki edzéseken és mérkőzéseken is meghatározó egyénisége volt a csapatának. Tavaly, 16 évesen már a felnőtt csapattal is edzett, és pályára lépett, első kosarát is megszerezte a felnőtt NB/I-ben. Az U20-as és a junior csapatból természetesen nagyon fog hiányozni, hiszen posztján nem tudjuk pótolni. 

Úgy gondoljuk, hogy klubunk minden lehetőségére álló eszközt és módot felhasznált arra, hogy Benedek adottságait minél magasabb szintű képességekké fejlesszük – az eredmény, Benedek kiváló szereplése a hazai bajnokságban és a korosztályos válogatottakban is, ezt igazolják. Amiben nem tudjuk felvenni a verseny a monacói csapattal, az az, hogy nem tudunk Benedek mellé 6-7 hasonló tudású játékost állítani saját korosztálya csapatában.  A próbajáték és egyeztetések eredményeként Benedek átigazolása és kiköltözése augusztus második felében megtörtént. Azóta már lejátszotta első mérkőzéseit új klubja színeiben. A karácsonyi szünetben várhatóan hazajön, akkor szeretnénk majd vele interjút készíteni honlapunk számára franciaországi tapasztalatairól. Addig is sok sikert kívánunk neki!

A felnőtt csapat kötelékébe Farkas Attila mellé, aki 2 éves profi szerződést kapott klubunktól, újabb saját nevelésű játékos került a 17 éves Kovács Kristóf személyében, aki Hanzséros Alajos, Bodrogi Csaba, Gellér Sándor és Kis Attila edzőink irányítása alatt nevelkedett. Saját korosztálya mellett a felnőtt csapat edzéseinek egy részén is részt vesz a 16 éves Simó Bence. Tehetségük és edzésmunkájuk elismerése ez a lehetőség. Reméljük, hogy mindketten élnek vele, tovább fejlődnek, rövidesen bemutatkozhatnak a felnőtt csapat játékosaiként és néhány éven belül meghatározó játékosok lesznek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tavasz sokkal szomorúbb eseménye volt számunkra Vertetics István edzőnk halála. Személyében a magyar kosárlabdasport egyik, véleményünk szerint, nem eléggé elismert legendája távozott. 


 

Az augusztus hónap edzésekkel telt. Új edzővel bővült stábunk: korábbi utánpótlás játékosunk, Bojkovszky Bence, immár a gyermek ’B’ csapat edzőjeként segíti klubunkat. A hónap végén három napos tornán vettek részt csapataink a bosznia-hercegovinai Zenicán – ahogy erről annak idején be is számoltunk. Szeptember elejével megkezdődtek az utánpótlás bajnokságok.

Junior (U18) és kadett (U16) csapatunk a kiemelt bajnokságban, a legjobb 16 csapat között játszik. Előbbiek négy mérkőzés után egy győzelemmel állnak, utóbbiak két mérkőzés után két győzelemmel. Kadett ’B’ csapatunk az egy évvel idősebbek között indulva a regionális bajnokságban szerepel. Eddigi egyetlen mérkőzésüket megnyerték.

A serdülőknél (U14) nincs kiemelt bajnokság – ők az országos 32 csapatos főtáblára kerülésért vetélkednek jelenleg. Az ’A’ csapat szinte biztosan ott lesz – négy mérkőzés után négy győzelemmel fölényesen vezetik selejtező csoportjukat. A serdülő ’B’ csapat tagjai egy évvel fiatalabbként is hibátlanul szerepeltek eddig, négyből négyet nyertek, és folyamatosan kúsznak felfelé a tabellán. 

 Gyermek korosztályú (U12) csapataink eddig egy fordulót játszottak le, ami náluk két mérkőzést jelent. Mindkét csapat egy-egy győzelmet és vereséget szerzett, amivel az ’A’ csapat a második, a ’B’ csapat a nyolcadik helyen áll a régiós tabellán. Kenguru (U11) csapataink október végén kezdik meg a versenyzést.

Örömünkre szolgál, hogy az utóbbi évek során csapataink, játékosaink teljesítményében, tudásában évről évre jelentős fejlődést tapasztalhatunk. Az eddig látottak alapján ez ebben a szezonban sem lesz másként. Játékosainknak, edzőinknek sikeres felkészülést, eredményes munkát kívánunk.

2018. október 23. Zalakerámia ZTE KK /Kovács László

Megosztás