Újabb legendától búcsúzunk: Elhunyt Panácz Antal

Életének 89. évében elhunyt a Zalaegerszegért-díjas Panácz Antal, aki egyike volt annak a generációnak, akik a zalaegerszegi kosárlabda alapjait megteremtették. Játékosként, edzőként, testnevelőtanárként sok ezer fiatallal ismertette és szerettette meg a kosárlabdasportot. Városunk polgármestere, Balaicz Zoltán is megemlékezett közösségi oldalán Panácz Antalról. 

Panácz Antal Szegeden született 1935. augusztus 24-én. Családjával 1940-ben költöztek Zalaegerszegre. 1954-ben érettségizett, majd Pécsen szerzett tanári diplomát. Már az iskolás évei alatt megszerette a kosárlabdát. 1953-ban, a ruhagyári csapatban kezdte pályafutását, később ez alkotta a ZTE vázát.

A diploma megszerzése után a Dózsa-iskolában kezdett tanítani és a ZTE kosárlabdacsapatában is örömmel fogadták a Pécsen klasszissá érő játékost. Közel húsz évig volt a ZTE meghatározó tagja, két évig játékos edzője is. Gyors, ponterős bedobóként nagy hasznára volt csapatának. Egyedülálló módon, a sportág zalai legjobbjai a magasabb osztály reményében egy csapatba tömörültek. Elérték céljukat, bejuttatták a csapatot az NB II-be.

Huszonnégy évet töltött játékosként a pályán, 42 évesen egy ZTE–Építők helyi rangadón búcsúzott el a játéktól. Visszavonulása után a ZTE edzője volt öt évig, majd az utánpótlás nevelésében alkotott maradandót. A Hamburger (majd a jogutód Landorhegyi) iskola testnevelőjeként több ezer gyerekkel szerettette meg a sportot. Nevelőedzője volt, olyan későbbi NB I-es kosárlabdázóknak, mint Ivánkovics István, Bodrogi Csaba, Bencze Tamás, Gáll Tamás és Kámán Tamás. Kortársaival lerakták a város kosárlabda sportjának alapjait, játékosként és edzőként is országos elismertségre tett szert. Tanítványai beírták a nevüket a magyar és a zalai kosárlabda aranykönyvébe is.

A város közéletében is szerepet vállalt és 1997-2010-ig önkormányzati képviselőként dolgozott. A városért, a landorhegyi városrészért, a közösségért, a sportért és az iskolájáért végzett munkáját Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Zalaegerszegért Díjjal ismerte el.

Egy legendával, egy kiváló és nagyszerű emberrel lett szegényebb Zalaegerszeg!

Emlékét örökre megőrizzük!

2024. február 7. Zalakerámia ZTE KK 

Megosztás