Utánpótlás-nyár II. – Edzőtábor Balatongyörökön

Új elem jelent meg 2019-ben a Zalakerámia ZTE KK tehetséggondozó programjában, melynek keretében legtehetségesebb játékosaink közül tizenöten ingyenes edzőtáborozási lehetőséget kaptak.
Az augusztus 20-i hosszú hétvégéhez kapcsolódó ötnapos edzőtábor helyszíne a Balatongyöröki Ifjúsági Tábor volt, ahol, egyébként, a zalaegerszegi atlétákat és birkózókat váltottuk.

A tábor szakmai munkáját igazi kosaras legendák irányították, akik kiemelkedő játékos múltjuk mellett edzőként is komoly eredményeket értek el: Gellér Sándor, Gulyás Ildikó és Heinrich Róbert. A hangsúly ezúttal nem a fizikai készségek fejlesztésén volt, hanem inkább a játékosok technikai, de leginkább taktikai tudásának bővítésén. Utóbbi terén védekezésben a szoros védőtávolság felvétele, az ellenfél által végrehajtott elzárásokat követő besegítés és rendeződés volt a fő téma, támadásban pedig a védőtől történő elszakadás elzárás használata nélkül és használatával, valamint az elzárást követő pillanatnyi létszámfölény kihasználása. Természetesen a taktikai elemek megfelelő végrehajtásához technikai elemek sorát kellett pontosítani és gyakorolni.

Az edzések közötti pihenőidő egy részét beszélgetéssel töltöttük, melynek fő témája az  élsporthoz szükséges, ám, sajnos, magas szinten sem mindig megfelelő mértékű tudatosság volt. Kijelentés szintjén szinte minden utánpótlás játékos magas célokra tör: profi játékos, válogatott, NBA játékos szeretne lenni. De vajon tudják-e, hogy ehhez mit kell tenni, és aki tudja, az meg is teszi-e? Milyen oldalai vannak a tehetségnek, és tudják-e a játékosok, hogy ebből mivel rendelkeznek? Mindent megtesznek-e a fejlődésük érdekében? Ha nem, akkor mi az, amit több idő rászánása nélkül tehetnek? Hajlandóak-e az életmódjukat is alárendelni a sportbeli céljaiknak? Mikor, mit, mennyit kellene enniük, és miért pont úgy? Miért fontos eleme az edzésnek a pihenés? Sok-sok hasonló kérdést kellene tisztáznia magával annak, aki komolyan gondolja, hogy élsportolóvá szeretne válni. A tábor ahhoz természetesen nem biztosíthatott elegendő időt, hogy alaposan elmélyedjünk a tudatos felkészülés témájában, de arra talán elég volt, hogy gondolatokat és igényt is ébresszen a fiatal játékosainkban.

A tábor munkájában részt vevő tizenöt fiatalember több különböző korosztályos csapatunk játékosai. Az időnként embert próbáló meleg időjárás ellenére nagy odaadással gyakoroltak. Fejlődésük az öt nap alatt is szemmel látható volt. Bízunk benne, hogy elviszik saját csapatukhoz és átadják játékostársaiknak a balatongyöröki táborban mutatott intenzitást és ismereteket. A klub edzőit és vezetői már sikerült meggyőzniük arról, hogy érdemes hasonló tábort, táborokat szervezni, és megragadni illetve megkeresni ehhez a lehetőségeket a jövőben is.

2019. szeptember 7. Zalakerámia ZTE KK 
 

Megosztás