Utánpótlás-nyár III.- Bosznia-Hercegovinában jártak a ZTE KK utánpótlás csapatai

Zalaegerszeg boszniai testvérvárosának, Zenicának nagy utánpótlásnevelő egyesülete a Kengur, akikkel a ZTE KK immár húsz éve ápol baráti kapcsolatokat. Az együttműködés keretében részt veszünk egymás nemzetközi tornáin. A ZTE KK fiataljai számára a bajnoki rajt előtt nagyon hasznosak ezek a mérkőzések, sok tapasztalatot szerezhetnek, találkoznak a délszláv játékosokra, csapatokra jellemző harcos, önfeláldozó felfogással, megtanulnak alkalmazkodni hozzá és lehetőségük adódik arra, hogy ezt el is tanulják tőlük.

A Kengur Kupa, az egyik legnagyobb utánpótlás rendezvény Bosznia-Hercegovinában, még az országos napilapok is beszámolnak róla. Ebben az évben öt kategóriában 36 csapat versenyzett, legtöbbjük természetesen a vendéglátó országból, de rajtuk kívül magyar, horvát, szerb és szlovén csapatok is voltak.

A tornán a Zalakerámia ZTE KK három csapattal vett részt, és a gyerekek szülei közül is többen elutaztak Zenicára. Mérkőzéseink nagy részét a 2009-ben átadott, 6000 férőhelyes sportcsarnokban játszottuk, amely most is olyan, mintha vadonat új lenne. A mérkőzések szokás szerint nagyon hasznosak voltak. Némi öniróniával idézhetjük a sportolók igazságát: egy vereségből mindig többet lehet tanulni, mint egy megnyert mérkőzésből. Ez nem azt jelenti, természetesen, hogy ne nyertünk volna meccseket! Sőt, a 2007-es csapatunk megnyerte saját korosztálya versenyét. Másik két csapatunk egy és két évvel idősebbek ellen játszott, és hasznos tapasztalatokat szerzett a győzelmek és vereségek mellett.

Legeredményesebben tehát a serdülő „B” (U13) csapatunk szerepelt, akik aranyérmet szereztek. Kiélezett, szoros mérkőzéseket játszottak és nyertek meg a csoportmérkőzések során a szlovén Branik és a bosnyák Winner Sarajevo ellen, érdekes módon legkönnyebb győzelmüket a döntőben érték el. Külön elismerésben részesült a csapatból Mezőfi Márk, akit a torna legértékesebb játékosának választottak. A junior csapatunk az ötödik, a kadettek a hetedik helyen végeztek. 

Azt is érdemes megemlíteni, hogy boszniai utazásaink során a játékosaink megismerkedhetnek egy olyan kultúrával, amely jelentősen eltér a magyartól, hiszen Bosznia-Hercegovina lakosságának nagy része muzulmán. Nem is csoda, hiszen ők 450 évig voltak török uralom alatt, amely csak a 19. század utolsó évtizedében ért véget. Érdekes, hogy kapcsolatuk ma is jó Törökországgal. 

Mezőfi Márk

Bosnyák barátainkkal rövidesen újra találkozhatunk, ugyanis szeptember 28-29-én rendezi egyesületünk a közel 25 éves múltra visszatekintő Mini Zsiráf Kupát, melyen a Kengur Zenica serdülő csapata is részt vesz.

2019. szeptember 26. Zalakerámia ZTE KK 
 

Megosztás