Várakozáson és erőn felül…

Tegyük a kezünket a szívünkre. Vajon hányan gondoltuk decemberben, a zsinórban három elszenvedett vereség után, hogy az idény végéhez közeledve éremért fogunk játszani? Valószínűleg nem sokan.

A 2022/23-as bajnokság meglepetéscsapata a Zalaegerszeg, ehhez nem férhet kétség. Az őszi előzetes esélylatolgatásokat olvasgatva a legtöbb szakember egyetértett abban, hogy nem lesz rossz csapatata a Zetének, még a 8 közé jutás is meglehet, de ennél komolyabb céloknak nincsen realitása.

A ZTE azonban alaposan rácáfolt mindenre, borítva a várakozásokat. Az alapszakaszban, a már említett három vereség után megrázta magát a gárda, sorozatban hat találkozót húzott be és bár becsúszott még néhány nem várt eredmény, de a 2017/18-as idény után a 4. helyen újra bejutott a bajnokság legjobb 8 csapata közé, ahol a Sopron várt rá. 

Ez a párharc pedig végre elhozta azokat az időket, azt a hangulatot, amiért érdemes kosármeccsre járni és amire már annyira vártunk évek óta. Zsúfolt lelátók, napok alatt elfogyó jegyek, kosárlabda láz a városban. A pályaelőny birtokában esélyesként készülhettünk a párharcra, bár azt mindenki tudta, hogy az SKC sem véletlenül zárt az 5. helyen. 

A négy mérkőzést hozó sorozat pedig megmutatta, hogy miért is lehet annyira szeretni ezt a csodálatos játékot és ezt a csapatot. Idegenbeli bravúrgyőzelmek, extra teljesítménnyel előrukkoló játékosok, földöntúli triplák, alley-oop, hosszabbítás, a végletekig kijátszott támadóidők, az övéiket a győzelembe hajszoló fanatikus szurkolók, egymás nyakába boruló idősek és fiatalok, ünneplés, ünneplés, ünneplés…

Óriásit játszott és óriásit küzdött a csapat. Igen, a CSAPAT. Természetesen voltak olyan egyéni teljesítmények, amiket muszáj kiemelni. Ilyen O’Reilly 22.50-es pontátlaga, vagy Smith 28-as VAL értéke és 9,25-ös lepattanózása is, ezekkel a statokkal az első helyen állnak a rájátszás ranglistájában. De emlékezetes marad fiatal játékosunk, Csuti Kornél sapkája is, amit kiosztott az ellenfél légiós centerének. De a sikert az a fajta kohézió hozta meg, ami az idén annyira jellemzi ezt a gárdát. 

Egy csapat akkor lesz sikeres, ha a játékosok között megvan a maximális bizalom. Az érzés, hogy számíthatok a másikra. És ez az a dolog, ami talán a legnehezebb a csapatsportokban. A csapatérdeket előtérbe kell tudni helyezni az egyéni érdekekkel szemben.

Itt pedig nem lehet elmenni a szakmai stáb munkája mellett és most nem a taktikai elemekre gondolok. A játékos kiválasztásnál nemcsak az számít, hogy milyenek az adott játékos mutatói, milyen posztokon használható, stb. Nagyon fontos a kiválasztott játékosok közötti összetartás kialakítása is. Számos példa van arra, hogy hiába vannak egy csapatban kiemelkedő képességű játékosok, mégsem jönnek az eredmények. Nálunk viszont nagyon rendben van a kémia, minden játékos a tudása maximumát próbálja nyújtani mérkőzésről-mérkőzésre.

Várakozáson és erőn felül teljesítenek a fiúk, ebben az idényben szinte mindent sikerült kihozni belőlük, a kérdés már csak az, hogy felérünk-e a dobogó valamelyik fokára, vagy egy fantasztikus negyedik hellyel zárjuk a szezont.

Tegyük a kezünket a szívünkre. Ha már idáig eljutottunk, akkor nem lenne jobb hat év után újra egy bármilyen színű érmet akasztani a bajnokság végén a nyakunkba?

Hajrá ZTE!!!                                                                                             

szerző: Farkas László

2023. április 27. Zalakerámia ZTE KK 
 

Megosztás