Ez történt az ősszel utánpótlás csapatainknál

A naptári év vége a kosárlabdaszezon közepét is jelzi.  Az edzésidőszak augusztus elején megkezdődött. A felkészülés megszokott rendjében azonban régen látott örömteli változások történtek: a nyár folyamán több 16-17 éves utánpótlás játékosunk a felnőtt csapattal együtt készült. Közülük ketten, Farkas Attila és Kovács Benedek a szezon közben is edz a felnőtt csapattal, pályára is léptek, sőt Attila megszerezte első NB-I-es kosarát is. Mellettük még több fiatal játékosunk várja már, hogy – nem, nem azt, hogy rá kerüljön a sor, hanem azt, hogy – kiérdemelje a felnőtt csapatba kerülést.
Az augusztusi edzések után szeptember folyamán megkezdődtek az utánpótlás bajnokságok. A Zalakerámia ZTE KK minden korosztályban indított csapatot, sőt három korosztályban két csapatot is nevezett. Vegyük sorra, milyen eredményeket értek el eddig, hogy állnak csapataink az országos bajnokságokon!

Junior (U18) csapatunk a kiemelt bajnokság résztvevője. Céljuk a nyolcas döntőbe jutás, annak ellenére, hogy felkészülésüket több tényező hátráltatta. Azon kívül, hogy nyáron megváltozott a játékoskeret, továbbá az U20-as bajnokságra is ennek a csapatnak kell felkészülnie, az az egyébként örömteli tény is hátráltatja a csapatépítést, hogy a korábban említett két játékosra a felnőtt csapat edzésén is számítanak. Az alapszakasz során néhány elkerülhető vereség becsúszott, így hat győzelemmel és nyolc vereséggel a nyugati csoport ötödik helyén, az alsóházi rájátszás tabellájának az élén végzett csapatunk. Ezzel jó pozícióban van ahhoz, hogy a rájátszás végén a nyolcas döntőbe juthasson. 

Kadett „A” (U16) csapatunk is a kiemelt bajnokságban, a legerősebb 16 csapat között játszik. Számukra a reális célkitűzés a legjobb 16 között maradás. Az alsóbb korosztályokkal ellentétben, ahol nagyon sikeresen versenyzett ez a csapat, a kadett korosztályban már kevésbé tudják ellensúlyozni azt a hátrányukat, hogy nincs magas játékosuk. Jelenleg egy győzelemmel és tizenegy vereséggel a nyugati csoport nyolcadik helyén állnak. 

A kadett „B” (U16) csapatunkban tizennégy éves játékosaink játszanak, a regionális bajnokság nyugati ágának legerősebb csoportjában. Céljuk a felkészülés a 2018-19-es szezonra. Szoros mérkőzéseket játszanak többnyire idősebb ellenfeleikkel szemben, jelenleg három győzelemmel és öt vereséggel állnak.

Serdülő „A” (U14) csapatunkat a tavalyi és korábbi eredmények alapján az észak-nyugati régió ötödik helyére rangsorolták a bajnokság elején. A bajnoki fordulók során lépésről lépésre kerültek egyre feljebb, a negyedik fordulóban már az első helyre. Hat győzelem és két vereség után kerültek az ún. országos főtáblára, a legjobb 32 csapat közé. Ott is lejátszották már az első fordulót, ahol mindhárom mérkőzésüket magabiztosan nyerve jutottak tovább. Erre szükség is volt ahhoz, hogy elérhessék ez évi céljukat, a nyolcas döntőbe jutást.

A serdülő „B” csapatban tizenkét éves játékosaink készülnek a következő szezonra. Akárcsak a kadett „B”, ők is általában idősebb ellenfelekkel találkoznak. Öt győzelemmel és három vereséggel fejezték be az alapszakaszt, a küzdelmeket a regionális bajnokságban folytatják.

A gyermek (U12) korosztályú csapat folytatta tavalyi kiemelkedő szereplését. A bajnokságban eddig veretlenül állnak a Nyugat-Dunántúli régió élén.
Kenguru (U11) korosztályban is két csapatot indítottunk. A versenytársakkal szemben jelentős hátrányt jelent, hogy ők már tavaly is versenyeztek, magabiztosan viselkednek a pályán a mérkőzések során, míg a mi játékosaink életük első mérkőzésein vannak most túl. Az első három fordulón vagyunk túl, amelyek a csapatok erőfelmérését szolgálták. A bajnokság értékelt szakasza januárban kezdődik. Az „A” csapat a legerősebb csoportban kezd majd a Körmend és a Szombathelyi Akadémia társaságában, míg a „B” csapat a harmadik csoportban.

Az eddig lejátszott mérkőzések eredményei minden korosztályra vonatkozóan megtalálhatók honlapunk Utánpótlás menüjében, az Eredmények almenüben.  (http://www.ztekosar.hu/zte/utanpotlas-eredmenyek)

A csapatok összeállítását pedig a Csapatképek almenüben találhatják: http://www.ztekosar.hu/zte/csapatkepek

2018. január 10. Zalakerámia ZTE KK / Kovács László
 

Megosztás